A. Bilotaitė apie planą panaikinti M. Drobiazko pilietybę: mato moralinį pagrindą priimti sprendimą

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako matanti moralinio pagrindo naikinti ledo šokėjos Margaritos Drobiazko Lietuvos pilietybę. Tačiau, pažymi ji, sprendimas priklausys nuo žvalgybos tarnybų vertinimo ir Prezidentūros.

 M. Drobiazko ir A. Bilotaitė<br>lrytas.lt koliažas
 M. Drobiazko ir A. Bilotaitė<br>lrytas.lt koliažas
Margarita Drobiazko<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Margarita Drobiazko<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Augustė Lyberytė

2023-06-22 12:16, atnaujinta 2023-06-22 12:22

„Iš moralinės pusės, matyt, taip – tas įvertinimas yra. Bet atitinkamai turime laikytis ir įstatymų, ir visų procedūrų – pirmiausiai norėčiau sulaukti Valstybės saugumo departamento įvertinimo ir tada imtis inicijuoti visus reikalingus procesus“, – Eltai sakė A. Bilotaitė, klausiama, ar mato pagrindo naikinti M. Drobiazko pilietybę.

Pasak konservatorės, šiuo metu Migracijos departamentas laukia Valstybės saugumo departamento (VSD) vertinimo. Po to, jos teigimu, Vidaus reikalų ministerija (VRM) kreiptųsi į prezidentą Gitaną Nausėdą, kuris priimtų atitinkamus sprendimus.

„Mes laukiame mūsų tarnybų vertinimų. Nuo to priklausys, matyt, mūsų tolimesni veiksmai ir, žinoma, prezidento pozicija pilietybės klausimu“, – aiškino ji.

Visgi, kiek laiko galėtų užtrukti šie procesai, A. Bilotaitė nesiėmė prognozuoti.

„Matyt, viskas priklauso nuo mūsų tarnybų darbo – kaip greitai jos pateiks visą informaciją. Aš visą laiką tikiuosi, kad tarnybos tikrai stengiasi kaip galima operatyviau pateikti visą informaciją. Mes, savo ruožtu, kas liečia Vidaus reikalų ministeriją, tikrai taip pat visas procedūras stengiamės maksimaliai greitai atlikti“, – nurodė ji.

Sureagavo į skeptikų kritiką: ragina išlaikyti principingą poziciją

Svarstymai atimti išimties tvarka suteiktą pilietybę ledo šokėjai viešojoje erdvėje įžiebė diskusijas. Siūlymas sulaukė ir aštrios kritikos – buvęs Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas Dainius Žalimas iniciatyvą vadina antikonstitucine ir tvirtina, kad toks principas prieštarautų tarptautiniams įsipareigojimams.

Reaguodama į tokius komentarus, A. Bilotaitė nurodė, kad Lietuva šiandieninių geopolitinių įtampų kontekste turi išlaikyti principingą poziciją.

„Manau, kad šiuo atveju mūsų valstybės pozicija turi būti labai aiški ir principinga. Karo kontekste labai svarbu turėti aiškią vertybinę poziciją, kuri yra reglamentuota visomis procedūromis ir teisės aktais. Norėčiau, kad jų būtų laikomasi“, – teigė ministrė.

„Vertinant visą kontekstą, Vidaus reikalų ministerija labai atsakingai žiūri, kas susiję su laikinais leidimais gyventi, pilietybės išdavimu. Todėl esame įtraukę atitinkamus saugiklius, kad neatsitiktų tokių situacijų, kurios diskredituotų mūsų veiksmus ir poziciją. Man atrodo, turime būti nuoseklūs ir tą daryti pagal visas procedūras, teisiškai“, – pažymėjo ji.

ELTA primena, kad šokių ant ledo porai M. Drobiazko ir Povilui Vanagui pasirodžius Sočyje Kremliaus ruporu vadinamo Vladimiro Putino atstovo Dmitrijaus Peskovo žmonos renginyje, prezidentas Gitanas Nausėda paragino inicijuoti teisės aktų pakeitimus dėl pilietybės atėmimo išimties tvarka.

Prezidentas taip pat pasirašė dekretą, kuriuo išbraukė ledo čiuožėjų porą iš apdovanotųjų Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 5-ojo laipsnio ordinu sąrašo, pažeminus apdovanotojo vardą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.