LAT teisėja: A. Paleckis lieka nuteistas ne dėl šnipinėjimo, o dėl rengimosi šnipinėti Rusijai, tačiau tai – labai sunkus nusikaltimas

Už šnipinėjimą Rusijai nuteisto Algirdo Paleckio bylą nagrinėjusi Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėja Sigita Jokimaitė teigia, kad, kaip nustatė teismas, nuteistasis ne šnipinėjo Rusijai, o rengėsi tai daryti. Vis dėlto, teisėjos teigimu, tai tebėra traktuojamas kaip labai sunkus nusikaltimas.

Algidras Paleckis<br>M.Patašiaus nuotr.
Algidras Paleckis<br>M.Patašiaus nuotr.
Algidras Paleckis<br>M.Patašiaus nuotr.
Algidras Paleckis<br>M.Patašiaus nuotr.
Algidras Paleckis<br>T.Bauro nuotr.
Algidras Paleckis<br>T.Bauro nuotr.
Algidras Paleckis<br>M.Patašiaus nuotr.
Algidras Paleckis<br>M.Patašiaus nuotr.
Algidras Paleckis<br>T.Bauro nuotr.
Algidras Paleckis<br>T.Bauro nuotr.
Algidras Paleckis<br>V.Balkūno nuotr.
Algidras Paleckis<br>V.Balkūno nuotr.
Algidras Paleckis<br>M.Patašiaus nuotr.
Algidras Paleckis<br>M.Patašiaus nuotr.
Algidras Paleckis<br>T.Bauro nuotr.
Algidras Paleckis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Gytis Pankūnas

2023-06-23 12:49

LAT penktadienį paskelbė, kad anksčiau už šnipinėjimą Rusijai nuteistas A. Paleckis ir toliau lieka nuteistas, tačiau jam pusmečiu – iki 5 metų ir 6 mėnesių – sutrumpinama laisvės atėmimo bausmė.

Kaip žurnalistams teigė bylą nagrinėjusios išplėstinės LAT teisėjų kolegijos narė, teisėja S. Jokimaitė, išnagrinėjus A. Paleckio advokatų Adomo Liutvinsko ir Kęstučio Ragaišio skundus, vienas jų tenkintas iš dalies, tai yra dėl A. Paleckiui inkriminuotos nusikalstamos veikos perkvalifikavimo.

Pasak S. Jokimaitės, LAT, įvertinęs ankstesnių teismų sprendimus, nutarė, kad A. Paleckis vis dėlto ne šnipinėjo Rusijai, o rengėsi tai daryti.

„Nustatyti A. Paleckio veiksmai yra parengiamieji, organizaciniai: jis ieškojo, kalbėjo su bendrininku, kas galėtų tai padaryti, bet realiai prie tos informacijos rinkimo – kaip žinia, buvo prašoma rinkti duomenis apie teisėjų, prokurorų gyvenamąsias vietas, kurie Sausio 13-osios bylą tyrė arba nagrinėjo – nebuvo priėjęs, nebuvo prieita, nebuvo pradėti realizuoti objektyvūs to nusikaltimo požymiai, o buvo tik rengiamasi, ieškoma kelių, kaip tą padaryti“, – dėstė teisėja.

Anot jos, būtent dėl minėtų aplinkybių įvertinimo nutarta perkvalifikuoti A. Paleckiui inkriminuotą nusikalstamą veiką iš šnipinėjimo į rengimąsi tai daryti. Pasak teisėjos, pats nusikaltimas – rengimasis šnipinėti organizuotoje grupėje – yra mažesnio pavojingumo, tačiau tai, anot jos, vis tiek yra labai sunkus nusikaltimas.

„Bet noriu pabrėžti, kad tai yra išties labai sunkus nusikaltimas, nusikaltimas valstybės santvarkai, juo buvo kėsintasi į teismų savarankiškumą, bandant daryti įtaką. Taip, tai yra pavojinga veika, tačiau, kadangi perkvalifikuota į rengimąsi, šiek tiek mažiau, aišku, pavojingumą lemia rengimosi stadija, todėl ir buvo sumažinta bausmė šešiais mėnesiais“, – pridūrė S. Jokimaitė.

Nesutiko, kad pažeista nekaltumo prezumpcija

Į LAT kasaciniu skundu kreipęsis A. Paleckio advokatas A. Liutvinskas prašė panaikinti tiek pirmos, tiek ir apeliacinės instancijų teismų sprendimus, bylą nutraukti.

A. Paleckis neigia savo kaltę, nesutikdamas su apkaltinamaisiais teismų nuosprendžiais jo atžvilgiu.

Su šiais skundais LAT nesutiko.

LAT teisėja S. Jokimaitė pažymėjo, kad A. Paleckio gynėjai skunduose tvirtino, jog buvo pažeista nuteistojo teisė į nešališką teismą nuo pat 2018 m. pradėto ikiteisminio tyrimo jo atžvilgiu pradžios. Skunde minėta 2018 m. gruodį surengta spaudos konferencija, kurioje informaciją apie ikiteisminį tyrimą dėl galimo šnipinėjimo pristatė tuometinis generalinis prokuroras Evaldas Pašilis, policijos generalinis komisaras Linas Pernavas ir Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis. A. Paleckio advokatų teigimu, per minėtą spaudos konferenciją A. Paleckis esą įvardintas kaip šnipas ir taip buvo pažeistas nekaltumo prezumpcija.

Pasak LAT teisėjos S. Jokimaitės, teismas su šiais argumentais nesutiko.

„Iš tos spaudos konferencijos stenogramos, iš vaizdo įrašo matyti, kad spaudos konferencijoje dalyvavo Lietuvos Respublikos generalinis prokuroras, generalinis komisaras ir saugumo tarnybos vadovas ir jie informavo visuomenę apie pradėtą ikiteisminį tyrimą. Įvardintas šnipu A. Paleckis tos konferencijos metu nebuvo, buvo sakoma, informuojama visuomenę, kad yra pradėtas ikiteisminis tyrimas ir A. Paleckis šiame ikiteisminiame tyrime yra sulaikytas, suimtas, įtariant jį šnipinėjimu“, – pabrėžė teisėja.

Anot jos, kasaciniuose skunduose taip pat keltas klausimas dėl VSD pažymų panaudojimo teisminiuose procesuose, tačiau LAT nutarė, kad teismai turi teisę remtis minėtos institucijos informacija.

LAT sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

Bendrininkas atleistas nuo atsakomybės

2022 m. gegužę Apeliacinis teismas atmetė A. Paleckio skundą ir paliko galioti pirmos instancijos Šiaulių apygardos teismo priimtą nuosprendį, kuriuo A. Paleckis pripažintas kaltu dėl šnipinėjimo Rusijai ir buvo nuteistas 6 metų laisvės atėmimo bausme.

Įsiteisėjus teismo sprendimui, laisvės atėmimo bausmę nuteistasis atlieka Kauno tardymo izoliatoriuje. A. Paleckis buvo suimtas dar ikiteisminio tyrimo metu – jis nelaisvėje buvo nuo 2018 m. spalio iki 2020 m. balandžio. Šis laikas įskaičiuotas į jam skirtos bausmės laiką.

Bylos duomenimis, A. Paleckis su nuo baudžiamosios atsakomybės atleistu verslininku Deimantu Bertausku nuo 2017 m. vasario iki 2018 m. spalio, veikdami organizuotoje grupėje su Rusijos žvalgybos pareigūnų ir kitais asmenimis, Rusijos Federalinės saugumo tarnybos pavedimu vykdė paskirtą užduotį – Lietuvoje už piniginį atlygį rinko Rusijos tarnybą dominančią informaciją.

Ano teisėsaugos, A. Paleckiui ir D. Bertauskui suformuotos užduotys rinkti informaciją apie Sausio 13-osios bylą tyrusius pareigūnus, bylą nagrinėjusius teisėjus, apie galimybes pagerinti vieno iš byloje teisiamo asmens kalinimo sąlygas, taip pat informaciją apie kitas su Rusijos agresija prieš Lietuvą 1990–1991 metais susijusias bylas.

D. Bertauskas teismo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, jo byla yra nutraukta. Toks sprendimas priimtas, atsižvelgiant į tai, kad asmuo geranoriškai davė parodymus, kurių dėka pavyko atskleisti svarbią informaciją apie Rusijos žvalgybos subjektų veiklą Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.