Tarp Kretingos kanceliarinių išlaidų – pribloškiantys įrodymai apie mero A. Kalniaus susižertus didžiulius pinigus

Kretingos rajono tarybos nariai su su politikų veiklai skirtų lėšų naudojimą pagrindžiančiais dokumentais gali susipažinti tik nuolat stebimi ir filmuojami. Pateiktus dokumentus jiems draudžiama fotografuoti telefonais.

 Opozicijos atstovų prašymų Kretingos meras A.Kalnius nepaisė daugiau kaip mėnesį.<br>T.Bauro nuotr.
 Opozicijos atstovų prašymų Kretingos meras A.Kalnius nepaisė daugiau kaip mėnesį.<br>T.Bauro nuotr.
 Opozicijos atstovų prašymų Kretingos meras A.Kalnius nepaisė daugiau kaip mėnesį.<br> E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
 Opozicijos atstovų prašymų Kretingos meras A.Kalnius nepaisė daugiau kaip mėnesį.<br> E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Mindaugas Sinkevičius, Antanas Kalnius<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Sinkevičius, Antanas Kalnius<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 28, 2023, 3:00 PM, atnaujinta Jun 29, 2023, 7:07 AM

Tokios Kretingos rajono mero Antano Kalniaus sąlygos buvo iškeltos pirmadienį pagaliau leidus su šiais buhalteriniais dokumentais susipažinti rajono tarybos Kontrolės komiteto nariams.

„Savivaldybės dokumentai, kuriuos gali gauti rajono valdžiai ieškiniu teisme pagrasinęs visuomenininkas A.Tapinas, mums kažkodėl nepasiekiami“, – pečiais kraipo praėjusią kadenciją kurį laiką savivaldybės administracijai vadovavęs ir dabar į tarybą išrinktas Egidijus Viskontas.

Savivaldybei pateikti politikų suskaitmeninti čekiai A.Tapinui dar gegužės pabaigoje buvo išsiųsti elektroniniu paštu, tačiau tą pačią medžiagą atsiųsti ir tarybos nariams A.Kalnius atsisakė.

Dokumentus vartė filmuojant

Pirmadienį savivaldybėje vykęs tarybos narių susipažinimas su pateikiama medžiaga buvo labiau panašus į pasityčiojimą.

Pamatyti dokumentus pageidavę 4 tarybos nariai buvo nuolat stebimi ir filmuojami tarybos sekretorės. Daugiau nei valandą jų darbą stebėjo ir pats meras A.Kalnius.

Jis nesutiko tarybos nariams atiduoti vaizdo įrašo ir pareiškė, kad jis liks savivaldybėje. Kodėl būtina tarybos narius filmuoti, meras nepaaiškino.

Tarybos nariams nebuvo leista pateiktos medžiagos nusifotografuoti ir jie viską priversti užsirašinėti. Politikams buvo paaiškinta, kad taip saugomi tarybos narių asmens duomenys.

„Tokiomis sąlygomis čia užtruksime mažiausiai keletą dienų“, – teigė dokumentų apžiūroje dalyvaujantis Kontrolės komiteto narys E.Viskontas

Taryba viešinimui nepritarė

Panagrinėti savivaldybės administracijai pateiktus praėjusios kadencijos tarybos narių išlaidų čekius mero buvo prašoma dar nuo balandžio.

Tuomet vykusiame tarybos posėdyje Kontrolės komiteto pirmininkas Giedrius Petreikis pirmasis pasiūlė nelaukti A.Tapino tyrimo ir savivaldybės internetinėje svetainėje patiems paviešinti politikų išlaidas pagrindžiančius dokumentus.

Savo pasiūlymą jis pakartojo ir gegužės mėnesio posėdyje, tačiau taryba abu kartus tam nepritarė.

Buvo nuspręsta, kad dėl tarybos narių išlaidų savivaldybės kontrolieriai turėtų atlikti auditą. Tačiau paaiškėjo, kad šį pavedimą įtraukus į kontrolieriaus numatomų darbų planą toks auditas būtų atliekamas ne anksčiau, kaip po pusmečio.

Tarybos komiteto tyrimo nenori

Praėjusią savaitę vykusiame Kontrolės komiteto posėdyje G.Petreikis dar kartą mero A.Kalniaus paprašė leisti susipažinti su tarybos narių pateiktais degalų pirkimo čekiais ir elektroniniu paštu pageidavo gauti tą pačią informaciją, kuri buvo pateikta A.Tapinui.

„Nereikia to paties darbo (tirti čekius) daryti dviems. Mes A.Tapinui esame pateikę visą medžiagą, kurios jis prašė“, – Kontrolės komiteto pirmininką mokė meras, leidęs suprasti, kad pakaks ir A.Tapino tyrimo.

A.Kalnius kvietė tarybos narius ateiti ir patiems vartyti visus sukauptus dokumentus.

„Bet kodėl jūs negalite jų tiesiog atsiųsti“, – klausė G.Petreikis.

„Tie dokumentai yra su tarybos narių asmens kodais, kuriuos reikėtų ištrinti. Nereikia apkrauti savivaldybės administracijos darbuotojų“, – išsisukinėjo A.Kalnius, taip ir nepaaiškinęs, kodėl asmens kodai nesutrukdė medžiagą išsiųsti A.Tapinui.

Degalų netaupė ir pats meras

Kito Kontrolės komiteto nario E.Viskonto manymu, išlaidas pagrindžiančių dokumentų viešinimą meras visais būdais vilkina ir dėl to, kad pats gali turėti ką slėpti.

„Merui yra priskirtas savivaldybės automobilis su vairuotoju, todėl degalams jis jokių išlaidų negali turėti. Tačiau per praėjusią kadenciją A.Kalnius pateikė degalų pirkimo čekių už beveik 10,2 tūkst. eurų“, – teigė E.Viskontas.

Pirmadienį susipažinus su savivaldybei mero pateiktais čekiais paaiškėjo, kad A.Kalnius net ir karantino metu į automobilio baką pylėsi ir dyzeliną ir benziną. Buvo atvejis, kai po 85 litrus degalai buvo pirkti su dienos pertrauka.

Tiek degalų netelpa nė į vieną lengvojo automobilio baką. Nebent juos pilant į traktorių.

Užsibarikadavo reglamentu

E.Viskontas anksčiau buvo girdėjęs, kad meras iš tarybos nario veiklai skirtų lėšų pylėsi degalus ir savo atostogų metu.

Todėl daugiau nei prieš tris savaites E.Viskontas mero raštu paprašė informuoti apie jo komandiruotes ir kiek degalų sunaudojo, bei kiek kilometrų yra nuvažiavęs savivaldybės automobilis, kuriuo meras naudojosi.

Be to, buvo prašoma pateikti ir atskirų tarybos narių degalų pirkimo čekius. Tačiau pateikti šią informaciją buvo atsisakyta.

Praėjus 12 dienų tarybos nariui buvo paaiškinta, kad remiantis tarybos reglamentu, jis galįs prašyti tik tokios informacijos, kuri yra susijusi su taryboje nagrinėjimais ar rengiamais nagrinėti klausimais.

Be to, siekiant užtikrinti tinkamą informacijos pateikimą, paklausėjas turįs išdėstyti problemos, dėl kurios jis kreipiasi, esmę.

„Tai yra ne kas kita, kaip tarybos nario teisių apribojimas. Nekalbant jau apie tai, kad savivaldybės ir mero veiklą kontroliuoti privalantys politikai turi gauti visą jiems reikalingą informaciją.

Nelaukiant savivaldybės kontrolieriaus veiksmų, Kontrolės komitetas ketina pats panagrinėti ar tarybos nariai iš jų veiklai skirtų lėšų pagrįstai pirko degalus. Ypač karantino metu, kai taryba veikė nuotoliniu būdu ir važinėtis niekur nereikėjo.

Tai nustačius tuos tarybos narius paraginsime panaudotas lėšas geranoriškai grąžinti biudžetui“, – sakė E.Viskontas. ˙

Meras degalų užpildavo tiek, kiek netelpa į jo mašinos degalų baką

Antanas Kalnius, Kretingos rajono savivaldybės meras:

„Andriui Tapinui dar nėra išsiųsta medžiaga, kuri pagrindžia tarybos nario veiklai skirtų lėšų panaudojimą. Jis gaus visą buhalterinę informaciją – kasos čekius, sąskaitas faktūras nuasmenintas ir be tarybos narių asmens kodų. Šis techninis darbas reikalauja laiko ir žmogiškųjų išteklių.

Todėl aš ir siūliau tarybos nariams ateiti ir padėti atlikti šį techninį darbą.

Su dokumentais panorę susipažinti tarybos nariai buvo stebimi ir filmuojami kontroliuojant, kad jiems pateikti dokumentai nebūtų kopijuojami, fotografuojami. Šie nenuasmeninti dokumentai negali patekti tretiesiems asmenims, todėl buvo imtasi tokių atsargumo priemonių.

Galiu užtikrinti, kad filmuota medžiaga liks savivaldybėje ir niekur kitur nepateks.

Atlikdamas mero darbą aš dažnai naudojuosi asmeniniu automobiliu, ypač renginių metu, kurie vyksta savaitgaliais. Todėl nieko neturėtų stebinti, kad degalams aš taip pat naudoju tarybos nario veiklai skirtas lėšas. Taip aš net taupiau savivaldybės lėšas, nes mano automobilio kuro sąnaudos yra mažesnės.

Po 85 litrus dyzelino aš pyliausi į savo asmeninį automobilį, kurio degalų bakas tokį kiekį dyzelino talpina. Aš nematau reikalo jums atskleisti su kokios markės automobiliu važinėjuosi, tai yra mano asmeninė informacija. Gal tuomet jums dar būtina sužinoti ir mano žmonos vardą?

Iš tarybos nario veiklai skirtų lėšų benzino esu pylęs į tarnybinę mašiną“.

***

Kaip lrytas.lt tapo žinoma, Kretingos meras A.Kalnius praėjusią kadenciją važinėjo nuosavu automobiliu „Opel Insignia“, kurios degalų bako talpa siekia 70 litrų. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.