G. Nausėda Briuselyje ragino Europos Sąjungos vadovus stiprinti ES ir NATO sąveikumą bei bendradarbiavimą

Prezidentas Gitanas Nausėda Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdyje Briuselyje, kuriame dalyvavo ir NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, pristatė pasirengimo NATO viršūnių susitikimui Vilniuje eigą, pažymėdamas poreikį skirti daugiau dėmesio ES ir NATO rytiniam flangui, stiprinti NATO priešakinius gynybos pajėgumus, oro ir priešraketinę gynybą bei patvirtinti gynybos planus, praneša Prezidentūra.

Gitanas Nausėda<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gitanas Nausėda ir Vokietijos prezidentas Frankas Walteris Steinmeieris.<br>Mariaus Morkevičius (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda ir Vokietijos prezidentas Frankas Walteris Steinmeieris.<br>Mariaus Morkevičius (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>Mariaus Morkevičius (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>Mariaus Morkevičius (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T. Vinicko (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T. Vinicko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 29, 2023, 4:03 PM

Šalies vadovas taip pat paragino ES ir NATO šalis didinti išlaidas gynybai ir saugumui, užtikrinant efektyvią ES ir NATO sąveiką, savalaikę pagalbą Ukrainai, kartu stiprinant Europos gynybos pramonę, Europos Sąjungos išorinę sieną bei karinį mobilumą.

„Saugumo situacija Europoje išlieka sudėtinga ir bus tokia tol, kol tęsis Rusijos agresija Ukrainoje, o Rusijos veiksmai kels grėsmę Europai. Todėl šiandien turime maksimaliai išplėsti pagalbos Ukrainai apimtį, nuosekliai didinti išlaidas gynybos pramonei bei infrastruktūrai, sukurti tinkamas sąlygas gynybos pramonės ir jos technologinės bazės plėtrai, taip užtikrindami NATO kolektyvinę gynybą“, – sakė prezidentas.

Pasak Prezidentūros, Lietuvos valstybės vadovas pabrėžė, kad ES raketų ir amunicijos tiekimo ir bendrų viešųjų pirkimų iniciatyva, susitarimas dėl Europos pramonės stiprinimo pasinaudojant bendrais viešaisiais pirkimais, Europos gynybos investicijų programa, taip pat Europos taikos priemonės padidinimas iki 3,5 mlrd. eurų yra dalis sprendimų, kurie turėtų paskatinti Europos ir Lietuvos gynybos pramonės plėtrą, darbo vietų kūrimą, gynybinių pajėgumų atkūrimą. Kartu visa tai sukurs sąlygas ir nenutrūkstamos karinės paramos Ukrainai tiekimui.

„Karinio mobilumo sustiprinimui turi būti skiriamas ypatingas dėmesys. 2020 m., kai vyko derybos dėl septynerių metų ES Daugiametės finansinės programos, kariniam mobilumui buvo skirta 1,7 mlrd. eurų. Šiandien turime pripažinti, jog tai nepakankama, ir siekti ambicingesnio tikslo“, – sakė G. Nausėda.

Lietuvos valstybės vadovas taip pat akcentavo poreikį stiprinti ES išorinių sienų apsaugą, priimti visus reikalingus teisės aktus, padėsiančius kovoti su nelegalia migracija ir jos instrumentalizavimu, praneša Prezidentūra.

ELTA primena, pirmą kartą Lietuvoje rengiamas NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis Vilniuje. Tai bus didžiausias renginys Lietuvos istorijoje, kuriame tikimasi 40–50 užsienio valstybių delegacijų (iki 3000 svečių) bei maždaug 2000 nevyriausybinių organizacijų ir tarptautinės žiniasklaidos atstovų. Apie galimybę dalyvauti renginyje yra užsiminęs ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Skelbiama, kad viršūnių susitikimo darbotvarkėje pagrindinis dėmesys bus skirtas Aljanso kolektyvinės gynybos ir atgrasymo stiprinimui bei paramos Ukrainai didinimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.