I. Šimonytė apie prokurorų algų didinimo klausimą: prokuratūros pozicija buvo kieta, jai trūko lankstumo

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad Vyriausybėje diskutuota dėl prokurorų algų didinimo valstybės tarnybos reformos rėmuose, tačiau, anot jos, prie sutarimo neprieita dėl to, kad pati prokuratūra neatliko namų darbų, prokuratūra šiuo klausimu nebuvo lanksti.

Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>Laimos Penek (LRV) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>Laimos Penek (LRV) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 29, 2023, 9:15 AM

„Diskusija dėl prokurorų (algų didinimo – ELTA) vyko pradiniame (valstybės tarnybos reformos – ELTA) etape, tai yra pirmo etapo svarstymo etape, bet aš turiu pasakyti, kad nebuvo iki galo padaryti ir, mano nuomone, pačios prokuratūros namų darbai, galbūt labiau derybinė pozicija užimta kieta, kad „mes taip norime ir viskas“ ir mažai buvo kažkokio lankstumo, ir toms deryboms nebuvo laiko.“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė I. Šimonytė.

Premjerė nevertino prezidentūros siūlymo prokurorų algas didinti jau nuo šių metų spalio 1 d. Anot I. Šimonytės, Vyriausybė tokią iniciatyvą apsvarstys per vasarą ir pateiks savo vertinimą.

„Aš manau, kad per vasarą Vyriausybė įsivertins ir prezidento pasiūlymus, ir tą bendrą kontekstą, kuris dabar jau susidėliojo, priėmus pirmąjį (valstybės tarnybos reformos – ELTA) paketą, ir tikrai pateiks savo išvadą, kuris leis šitą klausimą išspręsti“, – tvirtino ministrė pirmininkė.

ELTA primena, kad Seimas nutarė svarstyti prezidentūros pateiktas Prokuratūros įstatymo pataisos, kuriomis siūloma nuo spalio 1 dienos padidinti prokurorų atlyginimus. Šis įstatymo projektas buvo inicijuotas atsižvelgiant į tai, kad Seimo priimtoje valstybės tarnybos reformoje prokurorų atlyginimų kilimas nebuvo numatytas.

Prezidentūra teigia, kad įstatymo projektu siekiama pagerinti prokurorų socialines garantijas, sudaryti teisines sąlygas padidinti visų lygių prokurorų darbo užmokestį ir didinti prokurorų profesijos patrauklumą. Pažymima, kad tai galėtų reikšmingai prisidėti, kad prokuratūros sistemoje dirbtų tik aukštos kvalifikacijos pareigūnai.

Siūlomas subalansuotas darbo užmokesčio santykis tarp atitinkamų grandžių teismų ir prokuratūrų, numatant tokius prokurorų pareiginės algos koeficientus, kurie skirtųsi vidutiniškai 10 proc., lyginant su teisėjų koeficientais.

Siūloma nustatyti, kad prokurorų darbo užmokesčiui apskaičiuoti būtų taikomas 1 785,4 euro siekiantis bazinis dydis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.