Telkė paramą Ukrainos karių reabilitacijai: rengiami specialūs kino seansai

Visą gegužę ir birželį Lietuvos miestų kino teatruose žiūrovai galėjo ir dar gali suspėti išvysti net tris Ukrainos kino kūrėjų filmus. Visos lėšos už bilietus renkamos į specialią Rotary organizacijos sąskaitą, skirtą Ukrainos karių reabilitacijai.

Lrytas.lt koliažas
Lrytas.lt koliažas
Jurgita Turulienė ir Rimantas Januševičius.
Jurgita Turulienė ir Rimantas Januševičius.
Ukrainiečių filmai.
Ukrainiečių filmai.
J.Turulienė Charkive.
J.Turulienė Charkive.
Sanatorija Ukrainoje.
Sanatorija Ukrainoje.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 29, 2023, 2:40 PM

„Praėjusią savaitę grįžome iš Rotary vizito Ukrainoje. Kaip ir rugsėjo mėnesį, kai lankėmės fronto zonoje Charkive, šį kartą gabenome svarbią pagalbą ir su Ukrainos rotariečiais aptarėme ateities paramos poreikius. Lietuvos rotariečių parama Ukrainai labai plati – nuo pirmojo humanitarinio krovinio į Poltavos karo ligoninę pirmąją karo savaitę, vaistų, medicinos priemonių, maisto iki padovanotų generatorių, transporto priemonių, greitosios pagalbos ir gaisrinių automobilių.

Lietuvos Rotary taip pat sutelkė dideles pajėgas Ukrainos karių reabilitacijai Ukrainoje ir Lietuvoje“, – sakė Lietuvos Rotary apygardos valdytoja Jurgita Turulienė.

Per pastaruosius metus į reabilitaciją Druskininkuose ir protezuoti per karą sužalotas galūnes į Kauno „Gijos“ kliniką rotariečių iniciatyva buvo atvykę 43 kariai iš Ukrainos: 38 buvo atlikta reabilitacija, 5 – galūnių protezavimas. Lietuvos Rotary taip pat parėmė 311 karių gydymą ir reabilitaciją, kuri buvo atlikta Ukrainoje. Dauguma į mūsų šalį atvykstančių ukrainiečių – jauni 20–30 metų amžiaus kariai ir karininkai, tarp jų buvo ir viena sužeista 30 metų karė.

„Norėtume į reabilitaciją Lietuvoje atsivežti apie 500 karių, tačiau labai sudėtinga tai padaryti, nes daug laiko užtrunka karių dokumentų parengimas, leidimų išvykti iš Ukrainos gavimas.

Tikimės, kad tarpininkaujant Lietuvos sveikatos ministerijai ir Ekstremalių sveikatai situacijų centrui, su kurių specialistais bendradarbiaujame, iškylančius biurokratinius sunkumus pavyks įveikti lengviau ir galėsime į Lietuvą atsivežti daugiau sužeistų karių“, – sako Raimondas Krištaponis, atstovaujantis Kauno Rotary klubą „Romuva“.

Praėjusių metų balandį Ukrainos karių reabilitacijai buvo surinkta 126 tūkst. eurų suma per labdaros koncertą „Vienybės jėga“. Pasak R. Krištaponio, šią sumą papildo lėšos, kurias žmonės gali aukoti trumpuoju numeriu 1463, skirtu paramai Ukrainos karių reabilitacijai.

„Penkiems kariams, kurie gydėsi Lietuvoje, buvo atliktas galūnių protezavimas Kaune. Esame labai dėkingi Druskininkų „Draugystės“ sanatorijai ir Kauno „Gijos“ klinikai – reabilitacijos centrui, kuris ukrainiečių karius gydo ir maitina nemokamai, apmokame tik už protezus. Tai jau leido sutaupyti daugiau nei 7000 eurų.

Tokia suma reikalinga vieno kario protezavimui. Daugeliui karių būtinos įvairios kitos sveikatinančios procedūros, o taip pat ir psichologinė pagalba. Tenka daug bendrauti su Ukrainos sveikatos ministerijos atstovais, kurie yra labiau linkę sužeistus karius gydyti savo reabilitacijos centruose, tačiau kai kalbamės su Ukrainos ligoninių vadovais, sulaukiame daug prašymų priimti daugiau karių gydytis Lietuvoje. Esame pasirengę įveikti visas biurokratines kliūtis ir padėti sužeistiems kariams greičiau pasveikti mūsų reabilitacijos centruose“, – sako R. Krištaponis.

Kojos netekęs karys po protezavimo grįš ginti tėvynės

Šiuo metu Lietuvoje rotariečių iniciatyva gydosi 2 kariai iš Ukrainos. Vienas jų – 23 metų vyresnysis leitenantas Antonas Kauno klinikoje jau žengia pirmuosius žingsnius su nauju kojos protezu. Antonas nuo 17 metų tarnauja Ukrainos karo pajėgose Chersono apskrityje, kur buvo sunkiai sužeistas.

„Prieš tris mėnesius, dalyvaudamas mūšyje, užlipau ant minos. Patekau į ligoninę, kur man buvo atlikta kojos amputacija, vėliau buvau perkeltas į Kijevo ligoninę. Čia buvo atlikta dar viena operacija. Po jos buvau perkeltas į Lvivą, o prieš savaitę atvykau į Lietuvą. Ir štai, jau antra diena, kai galiu atsistoti ant abiejų kojų. Jausmas puikus, po to kai tris mėnesius negalėjau vaikščioti be ramentų. Dabar man medikai reguliuoja protezą, atlieka įvairias procedūras, kad galėčiau vaikščioti“, – pasakoja Antonas.

Pasak jo, Ukrainoje labai daug sužeistų karių, netekusių rankų, kojų, kurie laukia protezavimo ir reabilitacijos. Apie tai, jog Lietuvoje atliekamos itin aukšto lygio protezavimo ir reabilitacijos procedūros, Antonui papasakojo jo dėdė. „Esu jam dėkingas už tai, kad dabar galiu gydytis Lietuvoje. Čia dar praleisiu keletą savaičių. Grįžęs į Ukrainą, vėl eisiu kovoti ir ginti tėvynės, nes Ukrainai labai trūksta kariškių“, – tvirtina Antonas.

Į klausimą, ko Ukrainos kariams šiuo metu trūksta labiausiai, vyresnysis leitenantas atsako, jog trūksta transporto – bet kokio, kuris važiuoja, dronų, artilerijos, o taip pat ir reabilitacijos, medicininės pagalbos sužeistiems kariams.

Ukrainos kino seansai – karių reabilitacijai

„Gegužės – birželio mėnesiais visuose Lietuvos miestuose rengiame Ukrainos kino seansus, kurių metu surinktos lėšos bus skiriamos sunkiai sužalotų Ukrainos karių reabilitacijai ir kartu su „BlueYellow“ organizacija bus nupirktos pirmosios pagalbos vaistinėles kariams“, – teigia Lietuvos Rotary apygardos valdytoja J. Turulienė.

Žiūrovai Lietuvoje turi galimybę išvysti net tris Ukrainiečių sukurtus filmus: dokumentinę juostą „Gyvenimas ant ribos“ / „Життя на межі“ / „Life to the Limit“, meninį, istorinį filmą – „Vedlys“/ „Поводырь“ / „Povodyr“ / „The Guide“ ir animacinį filmą – „Mavka“, skirtą visai šeimai.

Idėja surengti labdaros kino seansus, kurie būtų savotiška paramos koncerto „Vienybės jėga“ tąsa, pasak Rotary komiteto Lietuva–Ukraina pirmininko Rimanto Januševičiaus, gimė pavasarį, kovo mėnesį lankantis Rivne ir stebint animacinį filmą „Mavka“. „ACME Film“ dėka Šiauliuose birželio 29 d. įvyks specialus šio animacinio filmo seansas ukrainiečių kalba. Bilietų, pasak organizatorių, jau neliko prieš savaitę, tačiau nauji filmų seansai planuojami ir kitais vasaros mėnesiais.

Ukrainos kūrėjų filmų seansai surengti 13 Lietuvos miestų – ne tik Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Panevėžyje, bet ir Vilkaviškyje, Plungėje, Biržuose, Tauragėje, Marijampolėje, Pakruojyje. Prie projekto prisijungė ir Palangos savivaldybė, kuri už filmo seanso metu surinktas lėšas ketina surengti vasaros stovyklą Ukrainos vaikams Palangoje.

Birželio 28-ąją, minint Ukrainos konstitucijos dieną, naktinis filmo „Gyvenimas ant ribos“ seansas buvo organizuojamas Jurbarke.

Per jau įvykusius filmo seansus skirtinguose miestuose surinkta per 27 tūkst. eurų, kurie bus skirti karių reabilitacijai. Lietuvos rotariečių parama Ukrainai ir jos žmonėms, pasak J. Turulienės, artėja prie 2 mln. eurų sumos.

„Mūsų parama už laisvę kovojančiai Ukrainai nesiliaus, kol to reikės. Padedame ir mūsų šalyje gyvenantiems ukrainiečiams. Pernai Ukrainos Ambasados prašymu nupirkome baldus Lietuvoje įsikūrusioms ukrainiečių mokykloms, padedame Ukrainos moksleiviams integruotis ir siekti išsilavinimo mūsų šalyje, kviečiame į Rotary organizuojamas vasaros stovyklas.

Praėjusią savaitę beveik 50 vaikų iš Ukrainos, turinčių regėjimo negalią, praleido unikalioje stovykloje „Pažinimo stebuklas“ pajūryje“, – sako Lietuvos Rotary apygardos valdytoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.