Valdančiųjų gretose bręsta iniciatyva organizuoti apkaltą R. Žemaitaičiui: inicijuoja parlamentaro elgesį smerkianti pareiškimą

Valdančiųjų gretose bręsta iniciatyva dėl antisemitinių parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio pasisakymų Seimo nariui organizuoti apkaltos procedūrą. Valdantieji taip pat rengia bendrą pareiškimą, kuriuo siekiama pasmerkti R. Žemaitaičio veiksmus, prie kurio viliasi, kad prisijungs ir Seimo opozicinės frakcijos.

Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Jul 3, 2023, 2:50 PM

„Tokia iniciatyva yra planuojama. Su dideliu nekantrumu laukiame tam tikro prokuratūros verdikto. Bet nepaisant to, su kolegomis tarsimės dėl priesaikos sulaužymo ir konstitucinės atsakomybės už šiuos žodžius, jeigu Žemaitaitis nepripažins savo kaltės, toliau sakys, kad nieko neįvyko“, – Eltai teigė Laisvės frakcijos Seime seniūnas Vytautas Mitalas.

Rengia R. Žemaitaičio elgesį smerkiantį pareiškimą

Politikas patvirtino, kad valdantieji šiuo metu rengia pareiškimo tekstą, kuriuo siekiama pasmerkti R. Žemaitaičio elgesį. V. Mitalas viliasi, kad prie šio pareiškimo prisijungs ir Seimo opozicinės frakcijos.

„Mes rengiame bendrą pareiškimą frakcijų seniūnų. Tas pareiškimo tekstas yra praktiškai suderintas, o tada jau toliau, jeigu jau iš tikrųjų Žemaitaitis nemanys, kad reikia atsiprašyti dėl savo elgesio ir pasisakymų pakeisti, tada jau Seimo statuto aprašytu keliu judėsime link apkaltos“, – sakė jis.

Ketinimus R. Žemaitaičiui organizuoti apkaltos procedūrą patvirtino ir konservatorių frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė. Pasak jos, valdantieji tokių veiksmų imsis, jei R. Žemaitaitis dėl savo elgesio neatsiprašys.

„Žemaitaičiui neatsitraukus nuo savo neapykantą kurstančių, nuolat kartojamų antisemitinių teiginių, esame pasirengę su Seimo frakcijų seniūnais svarstyti ir inicijuoti apkaltos procedūrą Seimo nariui bei reikalauti jo, kaip savo teiginiais neapykantą kurstančio Seimo nario, konstitucinės atsakomybės“, – Eltai teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Apie valdančiųjų gretose bręstančią iniciatyvą, kuria būtų pasmerktas R. Žemaitaičio elgesys Eltai duotame interviu užsiminė premjerė Ingrida Šimonytė. Ji neatmetė galimybės, kad šis procesas galėtų virsti ir apkalta R. Žemaitaičiui.

„Aš labai tikiuosi, kad mes sulauksime kokio nors pareiškimo ar bent jau pozicijos iš dalies Seimo frakcijų artimiausiu metu“, – Eltai teigė I. Šimonytė.

ELTA primena, kad kritikos dėl antisemitinių pasisakymų jau anksčiau sulaukęs Seimo narys R. Žemaitaitis toliau dalijasi tarptautinę bendruomenę piktinančiais pareiškimais. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą. Tokį R. Žemaitaičio pareiškimą pasmerkė premjerė bei Seimo pirmininkė.

Ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle R. Žemaitaitis sukėlė ir anksčiau. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Po R. Žemaitaičio pasisakymų kilo tarptautinio pasipiktinimo banga: į pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

Sureagavo ir R. Žemaitaičio bendražygiai – po ažiotažą sukėlusios istorijos partija „Laisvė ir teisingumas“ sustabdė R. Žemaitaičio narystę.

Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.