Lietuvos ambasadorius Ukrainoje: Kijevo ligoninėje miręs lietuvis fronte nekariavo, mirties priežastis – kita

Kijevo ligoninėje miręs lietuvis Valerijus Polkovnikovas fronte nekariavo, portalui lrytas.lt patvirtino Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Valdemaras Sarapinas. Ambasadoriaus teigimu, vyro mirtis nėra susijusi su sužeidimais mūšio lauke.

Tikroji lietuvio mirties priežastis šeimos narių prašymu neviešinama.<br>Lrytas.lt koliažas
Tikroji lietuvio mirties priežastis šeimos narių prašymu neviešinama.<br>Lrytas.lt koliažas
Valdemaras Sarapinas.<br>T.Bauro nuotr.
Valdemaras Sarapinas.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>ELTA / Marius Morkevičius
Arvydas Anušauskas.<br>ELTA / Marius Morkevičius
Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>ELTA / Dainius Labutis
Gabrielius Landsbergis.<br>ELTA / Dainius Labutis
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jul 4, 2023, 11:20 AM, atnaujinta Jul 4, 2023, 5:04 PM

„Ambasados žiniomis, šis Lietuvos pilietis fronte nekariavo ir jo mirties priežastis nėra susijusi su sužeidimais kare“, – portalui lrytas.lt nurodė V.Sarapinas.

Lietuvos ambasados Ukrainoje darbuotojai patys lankėsi Kijevo ligoninėje, bendravo su mirusiojo artimaisiais. Tikroji lietuvio mirties priežastis šeimos narių prašymu neviešinama.

„Artimųjų prašymu daugiau informacijos neteikiame“, – teigė V.Sarapinas.

Skelbiama, kad V.Polkovnikovas Ukrainoje mokė ukrainiečius naudotis dronais.

Savanorius instruktorius Ukrainoje koordinuojantis visuomeninės organizacijos „Lukšų vyrai“ įkūrėjas Gintautas Mauricas naujienų portalui lrytas.lt teigė neturintis jokios informacijos apie V.Polkovnikovą.

„Neturiu jokios informacijos, neteko kontaktuoti“, – pabrėžė jis.

Lietuvą pirmadienį apskriejo skaudi žinia – pranešta, kad Kijevo ligoninėje mirė lietuvis V.Polkovnikovas. Šia informacija pasidalijo ne tik velionio bičiulis, bet ir krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas. Tiesa, po kurio laiko įrašą ministras ištrynė.

Iš pradžių skelbta, kad miręs lietuvis – Ukrainos pusėje kariavęs karys. Feisbuke pradėti rinkti pinigai jo artimiesiems, kadangi Lietuva Ukrainoje savanoriškai kariaujantiems lietuviams nesuteikia jokių socialinių garantijų.

Tačiau abejones pasėjo užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, kuris nurodė, kad informacijos, jog minėtas asmuo būtų kovojęs fronte, nėra.

„Mes neturime žinių, negalime patvirtinti, kad jis žuvo nuo sužeidimų fronte. Esame susisiekę su jo artimaisiais, su jo šeima. Ambasados darbuotojai lankėsi ir ligoninėje. Informaciją tikriname. Jeigu bus daugiau žinių – paskelbsime“, – „Žinių radijo“ eteryje antradienį teigė G.Landsbergis.

Savo ruožtu krašto apsaugos ministras A.Anušauskas aiškino savo įrašą apie mirusį lietuvį ištrynęs, nes taip esą daro visuomet.

„Aš informaciją apie privačius asmenis laikau nuo pusvalandžio iki valandos. Galėjote tuo įsitikinti ir anksčiau“, – teigė ministras.

Pasiteiravus, ar jam yra žinoma tikroji Ukrainoje žuvusio lietuvio mirties priežastis, jis atsakė to komentuoti šiuo metu negalįs: „Aš nesu įgaliotas komentuoti mirties aplinkybių. Jūs pasiklauskite artimųjų.“

Jis tikino besivadovavęs tik viešojoje erdvėje paskelbta informacija, tačiau pats daugiau detalių apie žuvusį lietuvį tikino neturintis.

Krašto apsaugos ministerijos (KAM) vadovas taip pat neatsakė į klausimą, ar moralu tuomet šeimai būtų rinkti pinigus laidotuvėms, jeigu karo didvyriu vadinamas vyras iš tiesų mirė ne mūšio lauke.

„Manau, kad kiekvienas žmogus, kuris turi artimųjų, kurie miršta, jaučia ir skausmą, ir širdgėlą, ir jam reikia paramos“, – kalbėjo ministras.

Žurnalistams pažymėjus, kad tai yra neeilinis atvejis ir ministras turėtų būti tuo pasidomėjęs, A.Anušauskas atkirto, kad jis turėtų būti „daug kuo pasidomėjęs“.

„Žinote, aš daug kuo turiu būti pasidomėjęs ir daug ką žinoti, bet tokios informacijos mums neteikia“, – kalbėjo A.Anušauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.