V. Čmilytė-Nielsen apie Seimo narių pareiškimą dėl R. Žemaitaičio: tai bus raginimas parlamentui imtis apkaltos iniciatyvos

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad parlamentas imasi griežtesnių priemonių Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio atžvilgiu dėl jo neapykantą kurstančių pasisakymų. Anot Seimo pirmininkės, tarp jų – ir apkaltos parlamentarui iniciatyva.

Remigijus Žemaitaitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 4, 2023, 11:05 AM

„Taip, mano žiniomis yra frakcijų seniūnų pasirašytas pareiškimas, kuris išsako pono Žemaitaičio antisemitinių, kurstančių neapykantą pasisakymų vertinimą ir, matyt, bus raginimas Seimui imtis griežtesnių priemonių šio Seimo nario atžvilgiu“, – antradienį žurnalistams Seime sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Anot Seimo pirmininkės, tarpt griežtesnių R. Žemaitaičiui dėl jo pasisakymų siūlomų taikyti priemonių – ir apkaltos iniciatyva.

„Taip, įskaitant ir ją“, – pažymėjo V. Čmilytė-Nielsen.

ELTA primena, kad kritikos dėl antisemitinių pasisakymų jau anksčiau sulaukęs Seimo narys R. Žemaitaitis toliau dalijasi tarptautinę bendruomenę piktinančiais pareiškimais. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą. Tokį R. Žemaitaičio pareiškimą pasmerkė premjerė bei Seimo pirmininkė.

Ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle R. Žemaitaitis sukėlė ir anksčiau. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Po R. Žemaitaičio pasisakymų kilo tarptautinio pasipiktinimo banga: į pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

Sureagavo ir R. Žemaitaičio bendražygiai – po ažiotažą sukėlusios istorijos partija „Laisvė ir teisingumas“ sustabdė R. Žemaitaičio narystę.

Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.