Paaiškino, kodėl Vakarai turi kuo greičiau išspręsti „V. Putino problemą“: pasekmės būtų katastrofiškos

Net ir kilus bruzdėjimui Rusijoje, Vakarų valstybėms dabar svarbiausia išspręsti „Putino problemą“, įsitikinę buvę Lietuvos užsienio reikalų ministrai. Pasak Ukrainoje dirbusio ir gyvenusio Lietuvos ambasadoriaus, Rusija „fašizuojasi“ ir toliau, o tai jau netolimoje ateityje gali privesti net prie branduolinės apokalipsės.

V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas ir V. Putinas <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas ir V. Putinas <br>Reuters/Scanpix nuotr.
P. Vaitiekūnas<br>G.Akelio nuotr.
P. Vaitiekūnas<br>G.Akelio nuotr.
Antanas Valionis<br>D.Umbraso nuotr.
Antanas Valionis<br>D.Umbraso nuotr.
J. Prigožinas ir V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas ir V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 6, 2023, 6:04 PM, atnaujinta Jul 7, 2023, 6:40 AM

Apie tai „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“ diskutavo buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis ir buvęs Lietuvos ambasadorius Ukrainoje bei užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas.

Visi įmanomi scenarijai – tik po V.Putino valdymo galo

Paklaustas, ką parodė prieš kelias savaites įvykdytas „Wagner“ grupuotės vadovo Jevgenijaus Prigožino maištas, buvęs Lietuvos ambasadorius Ukrainoje pažymėjo, jog tai ryškiai atskleidė įvairiapusį Rusijos silpnumą.

„Parodė, kad Rusijoje nėra V.Lenino – Prigožinas nėra Leninas, jis neturėjo politinės programos, sprendė savo asmenines išlikimo problemas, ir parodė vidinį Rusijos silpnumą visur – ir kariniuose dalykuose, ir organizaciniuose, fronto dalykuose, nes fronte labai reikšmingą vaidmenį vaidino būtent J.Prigožino samdiniai. Jie buvo profesionalūs.

Aš nekalbu apie tuos kalinius, kurie buvo mobilizuoti – jie buvo patrankų mėsa – bet jų profesionalumas iki šiol nekėlė jokios abejonės. Tai tą ir parodė žygiai, kad jis ėjo prie savo asmeninių problemų viso „Wagnerio“ samdinių sąskaita, ir, matyt, išsisprendė“, – aiškino P.Vaitiekūnas.

Buvęs užsienio reikalų ministras A.Valionis svarstė, jog toks „Wagner“ lyderio žingsnis galėtų būti ir „užkrečiantis“, todėl jis neatmeta, kad būdų patraukti V.Putiną Rusijoje bus ieškoma.

„Dabar pasirodė labai daug įdomių straipsnių šia tema. Vienas iš jų, kad gali būti taip, jog tie, kurie pamatė, koks silpnas yra režimas, kaip pavojingai jis slysta į tokią beviltišką ir blogą situaciją, galėtų imtis ir likviduoti Putiną iš artimosios aplinkos.

Bet jie puikiai supranta, kad žudikai, atėję į valdžią, neįgys legitimumo Vakarų civilizacijos akivaizdoje, todėl planuojama neva daryti taip, kad reikėtų spausti Putiną, jog jis neitų į kitų metų prezidento rinkimus, o atėję į rinkimus ir laimėję, jau keičia taktiką, sako, kad mes legaliai atėjome, todėl dabar tarkimės, kaip mums išeiti iš šitos situacijos. Aišku, tikėdamiesi vėl derėtis dėl kažkokių Ukrainos teritorijų. Bet čia, matyt, scenarijus, kuris mažai ką įtikins“, – tvirtino A.Valionis.

P.Vaitiekūnas pridūrė, jog tokios „mafijinės struktūros“, kokią galima matyti ir Rusijoje, visada turi „krikštatėvį“ – ginčų sprendėją, arbitrą, kurio sprendimai yra neginčijami. O dabar šis vaidmuo esą gerokai susvyravęs.

„Viskas – Putino „krikštatėvio“ vaidmeniu yra nebepasitikima, jis nepadaro tų sprendimų. Ir aš sutinku, kad, matyt, vienu ar kitu būdu bus stengiamasi Putiną patraukti į šalį, nes jis neatlieka savo arbitro vaidmens“, – dėstė buvęs Lietuvos ambasadorius Ukrainoje.

Pasak jo, Rusijos griuvimo scenarijų galėtų būti įvairių, tačiau juose jokiu būdu negali būti V.Putino.

„Taikus arba netaikus, mus užkabinantis arba neužkabinantis. Gali būti su kokių nors gaujų skverbimusi per sieną su ES šalimis, ir čia ne tik su Lietuva. Bet visas šitas problemas mes išspręstume, o kol kas reikia išspręsti vienintelę problemą – Putino problemą.

Prie Putino jokių gerų alternatyvų nėra. Yra vienintelė alternatyva – situacija blogės toliau. Bet kas, atėjęs po Putino, suteikia kitas galimybes – situacija gali pablogėti, bet ji gali ir pagerėti. Putinas negali išeiti iš karo su Ukraina, nėra būdų, o atėjęs jo įpėdinis negalėtų to karo tęsti, nes jis turėtų skirtis nuo jo ir paaiškinti, kodėl jis ateina vietoje Putino ir ką jis daro kitaip“, – pabrėžė P.Vaitiekūnas.

Tam pritarė ir A.Valionis, akcentuodamas, kad visi įmanomi scenarijai Rusijoje prasidėtų tik po diktatoriaus valdymo pabaigos.

„Geri scenarijai – kažkokia pertvarka, nuosaikesnių, ne radikalių žmonių atėjimas valdžion ir mėginimas išsiderėti darant minimalias nuolaidas, bet yra ir blogi scenarijai, kuriuos girdime iš tų imperialistų, kurie nori viską daryti kitaip, bet nori daryti visuotinę mobilizaciją, mesti į karą naujus resursus, eiti iki galo. Jų kaltinimas yra tas, kad Putinas yra blogas ne dėl to, kad kariauja, bet dėl to, kad blogai kariauja“, – sakė buvęs užsienio reikalų ministras.

Prognozuoja rimtą lūžį

Tiesa, P.Vaitiekūnas šioje istorijoje ragino nepamiršti ir Kinijos, kuri, pasak buvusio Lietuvos ambasadoriaus Ukrainoje, Vakarams kelia ypač daug nerimo.

„Tikrasis didžiųjų Vakarų valstybių interesas yra tai, kad šis konfliktas neturi sustiprinti Kinijos. Rusijos subyrėjimas reikštų Kinijos sustiprėjimą – ji paimtų dalį byrančios Rusijos. Lygiai taip pat ir Kinija formuluoja savo interesą – kas beįvyktų, kaip šis konfliktas bebūtų toliau sprendžiamas, Amerika neturi sustiprėti. Šitą irgi reikia turėti galvoje“, – tikino jis.

Pasak pašnekovo, pati Rusija šiandien sunkiai galėtų būti įvardijama kaip valstybė – mat ten nėra jokio valstybės intereso, nėra jokio mechanizmo, kaip tautos ar žmonių interesas galėtų pasireikšti.

„Ten nevyksta rinkimai, visos valstybės struktūros yra imitacinės. Rusija nėra valstybė – Rusija yra mafija ir klanas. Rusijos mafija nuo 2014 metų yra skilusi, ypatingai po karo pradžios Ukrainoje, ir trečias smūgis yra J.Prigožino žygis. Nėra valstybės, nėra valstybės žmonių interesų, žmonės nebalsuoja, nieko nerenka, jokios atsakomybės nėra – yra Putino interesas, yra Xi Jinpingo interesas“, – kalbėjo P.Vaitiekūnas.

Tačiau, anot Ukrainoje gyvenusio buvusio ambasadoriaus ir užsienio reikalų ministro, artimiausiomis savaitėmis atsivers visiškai kitoks Rusijos vaizdas.

„Regionuose yra neramu. Rusija yra virš 90 regionų subjektų, ir jų interesai visiškai nesutampa nei su mafijos, nei su Putino klano interesais. Užtektų pareikšti tą savo interesą – tie regionai yra tautos, tautybės, valstybių užuomazgos. Tai vestų prie kitokios Rusijos“, – svarstė P.Vaitiekūnas.

Visgi A.Valionis tokį scenarijų vertino atsargiau.

„Kai matau tuos žuvusius, kurių yra kapai, pranešimai, mokyklinių lentų atidarymai, tai tarp jų matosi, kad būtent tos mažumos – buriatai, Šiaurės Kaukazo tautos ir kiti – jų žūsta daugiausiai, ir jie normaliai šitą praryja. V.Putino administracija moka didelius pinigus, kurių niekada nemokėjo net gyviems, o istorijos girdisi tokios, kad „žuvo tai žuvo, žuvo už tėvynę, o būtų prasigėręs“. Tai aš esu labiau pesimistiškas“, – kalbėjo buvęs užsienio reikalų ministras.

Pasak P.Vaitiekūno, Vakarai privalo ruoštis visiems galimiems tolimesniems scenarijams Rusijoje, dar labiau stiprinant ir savo gynybą.

„Stiprinti savo gynybą, stiprinti karinę pramonę, daugiau dėmesio ir resursų skirti rytiniam Europos ir NATO flangui. Ir nustoti žiūrėti pro rožinius akinius į mūsų ateitį, nes viskas taktiškai daroma beveik idealiai, o strategijos nėra jokios“, – aiškino jis.

A.Valionio teigimu, po Rusijos sukelto karo Ukrainoje galėtų gimti nauja pasaulinė politinė tvarka, kuri vertins dabartines, o ne 1945 metų realijas.

„Turime suprasti vieną fundamentalų ir egzistencinį dalyką: mestas iššūkis po Antrojo pasaulinio karo sukurtai tvarkai, sukurtoms vertybėms, ir jeigu buvome įpratę kalbėti, kad yra daug ginkluotų konfliktų, bet nėra didelio karo, ir tai yra Antrojo pasaulinio karo arba po jo sukurtos tvarkos, Jungtinių Tautų sistemos ir kitų organizacijų sistemos rezultatas, dabar mes matome, kad toks didelis karas jau vyksta, mestas iššūkis tai sistemai, ir Vakarų pirmas atsakas turi būti toks, kad žmogus, valstybė, metę iššūkį tai sistemai, turi atsakyti ir būti nubausti“, – pabrėžė pašnekovas.

P.Vaitiekūnas pridūrė, kad Rusija šiuo metu „fašizuojasi“ – jei bus leista jai tą daryti toliau, pasekmės gali būti katastrofiškos.

„Mes turėsime branduolinę apokalipsę. Po kokių kelerių metų, jei išliks V.Putinas ir fašizuos Rusija, mes turėsime 10–20 mln. fašistų kariuomenę, su kuria bus galima susitvarkyti tik ją sunaikinant, o tai yra branduolinė apokalipsė“, – pareiškė buvęs Lietuvos ambasadorius Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.