Pasiruošimas NATO viršūnių susitikimui baigtas: atskleidė, kiek kainavo Vilniui

Iki NATO viršūnių susitikimo Vilniuje likus vos kelioms dienoms, baigti visi infrastruktūros darbai, penktadienį pranešė Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas, atskleidęs ir galutinę darbų kainą.

Valdas Benkunskas.<br>lrytas.lt koliažas.
Valdas Benkunskas.<br>lrytas.lt koliažas.
Valdas Benkunskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Valdas Benkunskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
„Litexpo“ baigė pasirengimą NATO viršūnių susitikimui.<br>„Litexpo“ nuotr.
„Litexpo“ baigė pasirengimą NATO viršūnių susitikimui.<br>„Litexpo“ nuotr.
„Litexpo“ baigė pasirengimą NATO viršūnių susitikimui.<br>„Litexpo“ nuotr.
„Litexpo“ baigė pasirengimą NATO viršūnių susitikimui.<br>„Litexpo“ nuotr.
„Litexpo“ baigė pasirengimą NATO viršūnių susitikimui.<br>„Litexpo“ nuotr.
„Litexpo“ baigė pasirengimą NATO viršūnių susitikimui.<br>„Litexpo“ nuotr.
Valdas Benkunskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valdas Benkunskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Litexpo“ baigė pasirengimą NATO viršūnių susitikimui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Litexpo“ baigė pasirengimą NATO viršūnių susitikimui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jul 7, 2023, 12:11 PM, atnaujinta Jul 7, 2023, 12:38 PM

„Jau šiandien visus infrastruktūros darbus esame pabaigę, gatvės sutvarkytos, pėsčiųjų takai sutvarkyti, kas buvo numatyta. Ir visi kiti darbai, kurie buvo suplanuoti ruošiantis kitos savaitės renginiams, yra pabaigti.

Jau nuo sekmadienio prasidės Senamiesčio zonos uždarymas, bus statomos tvoros, pradedami įrenginėti postai. Senamiesčio teritorijoje jau yra pradėti įrenginėti ženklai, kurie ribos automobilių stovėjimą ir parkavimą“, – nurodė V.Benkunskas.

V.Benkunskas paaiškino, kad ruošiantis renginiui patiesta 10 km ištisinio asfalto atkarpose, kur vyks renginiai ir važiuos delegacijos.

Iš viso, anot jo, per šį sezoną Vilniaus mieste yra pasiektas 23 km ištisinio asfalto kiekis.

„Bendrai skaičiuojame, kad miestas visiems pasirengimo dalykams galėjo išleisti apie 10 mln. eurų. Aišku, tie dalykai yra dvejopai vertinami – viena vertus, po NATO samito jie niekur nedings, ir ta infrastruktūra, kuri yra atnaujinta, sutvarkyta, ji toliau tarnaus miestiečiams ir mūsų poreikiams.

Galiu pasakyti, kad net jeigu ir ne NATO samitas, mes vis tiek tuos darbus būtume darę“, – nurodė meras.

Ši 10 mln. eurų suma, anot mero, yra miesto išlaidos, kurios dengiamos iš savivaldybės biudžeto. Į šią sumą įeina gatvių, pėsčiųjų takų tvarkymas, vėliavėlės, apšvietimo tinklų dažymas.

V.Benkunskas taip pat priminė, kad dėl eismo ribojimų, kurie galios „Litexpo“, Senamiestyje ir oro uosto zonose, tiek vilniečiai, tiek miesto svečiai keturias dienas viešuoju transportu galės naudotis nemokamai.

Galiausiai Vilniaus miesto meras patikino, kad NATO viršūnių susitikimo pabaiga nereikš, jog tvarkymosi darbai sostinėje sustos.

„Per pusantro mėnesio padarėme nemažai infrastruktūros darbų, dirbo daug ir intensyviai ir savivaldybės įmonės, ir mūsų rangovai, bet NATO samito pabaiga nereiškia šių darbų pabaigos. Galiu pasakyti, kad iki rudens vidurio Vilniaus tvarkymo darbai tęsis tikrai intensyviai, intensyviau, negu vyko iki šiol“, – pažymėjo Vilniaus miesto meras.

„Litexpo“ baigė pasirengimą NATO viršūnių susitikimui

Parodų ir kongresų centras „Litexpo“ užbaigė pasirengimą NATO viršūnių susitikimui – penktadienį patalpas ir visą teritoriją perėmė NATO tarptautinio sekretoriato atstovai.

„Po dvi dienas trukusio patikrinimo šiandien išgirdome galutinę NATO atstovų išvadą – visos viršūnių susitikimui pastatytos ir pritaikytos patalpos, inžineriniai bei technologiniai sprendimai atitinka NATO reikalavimus. Nuo šiandien „Litexpo“ teritoriją perima NATO atstovai, o už jos saugumą bus atsakingi Valstybės apsaugos tarnybos pareigūnai“, – sakė l.e.p. „Litexpo“ direktorius Justinas Bortkevičius.

NATO viršūnių susitikimui iš viso įrengta 24 000 kv. m erdvių, tarp jų – ir naujai pastatyti laikini paviljonai lauko teritorijoje, naujai įrengta 2 000 darbo vietų. Atsižvelgiant į griežčiausius NATO reikalavimus pritaikyta visa „Litexpo“ infrastruktūra: vėdinimo, IT sistemos, saugumo užtikrinimas ir kt. NATO viršūnių susitikime, planuojama, dalyvaus apie 5 000 asmenų.

Saugumui užtikrinti „Litexpo“ ekspozicijų salėse buvo įrengta itin techniškai sudėtinga „namo name“ konstrukcija – specialiai NATO viršūnių susitikimui pritaikytos erdvės, kuriose įrengtos posėdžių ir spaudos konferencijų salės, delegacijų susitikimų ir darbo kambariai, paruošta atskira erdvė, kurioje nuolat dirbs iki 2 000 Lietuvos ir užsienio žiniasklaidos atstovų. Visi vidaus interjero sprendimai privalo atitikti ne tik saugumo, bet ir oficialius NATO atributikos kriterijus. Neoficialias susitikimo patalpas puoš lietuvio dailininko Kazio Varnelio darbai.

„Litexpo“ pasikeitė neatpažįstamai. Patalpų, kuriose liepos 11–12 dienomis Lietuva priims NATO valstybių vadovus, jų delegacijas ir daugybę žurnalistų, dar kiek daugiau nei prieš mėnesį apskritai nebuvo. Per tą laikotarpį ne tik iškilo išskirtinius saugumo reikalavimus atitinkančios konstrukcijos, bet ir buvo užtikrinti visi šio susitikimo dalyvių saugaus darbo galimybių reikalavimai. Pastarąjį mėnesį darbai „Litexpo“ vyko ištisą parą – darbo valandų neskaičiavo nei rangovai, nei administracijos darbuotojai“, – sakė J. Bortkevičius.

Po oficialaus patalpų ir teritorijos perdavimo „Litexpo“ atstovai ir toliau bus atsakingi už renginio aptarnavimo ir administracinius darbus. Ruošiantis NATO susitikimui ir jo metu įvairiais etapais „Litexpo“ dirba apie 1 000 specialistų

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.