Policija apie galimus protestus NATO viršūnių susitikimo metu: pareigūnai pasiruošę užkardyti nesankcionuotus susibūrimus

Kitą savaitę Vilniuje vykstant NATO viršūnių susitikimui, visame mieste galios sustiprinto saugumo reikalavimai. Kaip pažymi Vilniaus miesto savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas, savivaldybė buvo gavusi keletą prašymų rengti protestus būtent liepos 11–12 dienomis, tačiau nei vienas leidimas protestuoti nebuvo išduotas.

Policija.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Policija.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2023, 4:17 PM

„Savivaldybė buvo gavusi keletą prašymų protestuoti, bet su organizatoriais apie tai buvo perkalbėta, buvo paaiškinti saugumo reikalavimai šiuo laikotarpiu ir jie savo minties atsisakė“, – Eltai teigė G. Grubinskas.

„Džiaugiamės, kad žmonės sąmoningi ir supranta, kokie saugumo reikalavimai bus taikomi šiomis dienomis“, – pažymėjo savivaldybės atstovas.

Pasak Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjo Ramūno Matonio, pareigūnai neturintys duomenų, kad sostinėje NATO viršūnių susitikimo dienomis būtų planuojama organizuoti nesankcionuotus protestus.

Visgi, jei mieste būtų bandymų rengti tokius susibūrimus, policijos pajėgos, pasak R. Matonio, yra pasiruošusios prireikus tokius protestus malšinti ir rimtesnėmis priemonėmis.

„Jei reikės, pareigūnai visada gali būti pasitelkti, jeigu reikia. Specialiai nieko neplanuojame, kad jie kažkur budėtų. Tie patys pareigūnai atliks viešosios tvarkos užtikrinimo funkcijas. Yra mobilios kuopos pareigūnai, kurie, esant reikalui, gali būti apginkluoti antiriaušine ginkluote ir, esant reikalui, malšinti riaušes. Bet tikimės, kad jokios riaušės nekils ir nėra jokios informacijos, kad jos galėtų kilti“, – teigia R. Matonis.

Policijos atstovas pabrėžia, kad neleistinus masinius susibūrimus pastebėję pareigūnai pirmiausia jo dalyviams stengtųsi paaiškinti, kodėl protestuoti tą dieną nėra leidžiama.

„Visada stengiamės pradžioje žmonėms paaiškinti. Priklauso ir nuo protesto, nuo žmonių – kaip jie elgiasi, kaip protestuoja. Jei viskas geranoriškai, dažniausiai geranoriškai ir pasibaigia. Jeigu nepavyksta geranoriškai, tuomet jau taikomos griežtesnės priemonės“, – teigė R. Matonis.

Policijos darbas Aljanso viršūnių susitikimo metu

Iš viso NATO viršūnių susitikimo Vilniuje metu į sostinę bus pasitelkta iki 1,5 tūkst. policijos pareigūnų. Ir nors Aljanso viršūnių susitikimui policija skirs ypatingą dėmesį, Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Mindaugas Akelaitis pabrėžia, kad kituose šalies regionuose saugumo situacija dėl to nepablogės.

Į sostinę taip pat atvyks policijos pareigūnai iš Latvijos ir Lenkijos.

Skaičiuojama, kad renginio metu saugumu rūpinsis iki 12 tūkst. pareigūnų ir karių, praneša Vadovybės apsaugos tarnybos direktoriaus pirmasis pavaduotojas Paulius Nemira.

ELTA primena, kad liepos 11–12 dienomis Vilniuje vyks pirmą kartą Lietuvoje rengiamas NATO viršūnių susitikimas. Tai bus didžiausias renginys Lietuvos istorijoje, kuriame tikimasi 40–50 užsienio valstybių delegacijų (iki 3000 svečių) bei maždaug 2000 nevyriausybinių organizacijų ir tarptautinės žiniasklaidos atstovų. Apie galimybę dalyvauti renginyje yra užsiminęs ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Skelbiama, kad viršūnių susitikimo darbotvarkėje pagrindinis dėmesys bus skirtas Aljanso kolektyvinės gynybos ir atgrasymo stiprinimui bei paramos Ukrainai didinimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.