G. Nausėda apie partnerių iniciatyvą stiprinti gynybą rytiniame flange: tai turėtų būti pasveikinta NATO komunikate

Prezidentas Gitanas Nausėda, kalbėdamas apie Vokietijos sprendimą Lietuvoje dislokuoti brigadą sako, kad vokiečių iniciatyva didinti gynybos pajėgas rytiniame NATO flange turėtų būti pasveikinta NATO komunikate.

G. Nausėda ir J. Stoltenbergas.<br>V.Skaraičio nuotr.
G. Nausėda ir J. Stoltenbergas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos parodų ir kongresų centre<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos parodų ir kongresų centre<br>V.Skaraičio nuotr.
J. Stoltenbergas G. Nausėda.<br>EPA-ELTA nuotr.
J. Stoltenbergas G. Nausėda.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Viktorija Smirnovaitė

Jul 10, 2023, 3:43 PM

„Manau, kad būtų naudinga NATO komunikate pasveikinti sąjungininkus už jų ryžtą stiprinti priešakinę gynybą“, – spaudos konferencijoje su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu pirmadienį kalbėjo G. Nausėda.

„Manau, turime mąstyti gerokai plačiau ir mąstyti apie visų mūsų kolektyvinį saugumą. Štai kodėl turime artėti prie bendrų sprendimų dėl viso rytinio flango. Ir šia prasme priešakinės gynybos stiprinimas rytiniame flange yra labai savalaikis ir efektyvus mūsų gynybos stiprinimo instrumentas, o svarbiausia – atgrasymo instrumentas. Juk visi kalbame apie atgrasymą, kad mūsų potencialiems priešininkams nekiltų noras išbandyti mūsų kolektyvinės stiprybės“, – pabrėžė G. Nausėda.

Lietuvos prezidentas pažymėjo, kad tokių priemonių imtis reikalauja nedraugiškų valstybių veikla greta Lietuvos ir Aljanso sienų.

„Jis atliepia dabartinę situaciją, kuomet aš ir kiti Baltijos valstybių lyderiai, Lenkijos vadovas, nuolat pabrėžėme, kad geopolitinė situacija aplink mus negerėja, o nuolat blogėja ir, atsižvelgiant į naujausius įvykius Baltarusijoje, atsižvelgiant į šioje šalyje galimai įgyvendinamą taktinio branduolinio ginklo dislokavimą, atsižvelgiant į galima „Wagner“ grupuotės atvykimą į šią šalį, turime kliautis ne tik pastiprinimu, bet ir didesniu mūsų sąjungininkų dislokavimu“, – spaudos konferencijoje pirmadienį pažymėjo G. Nausėda.

Vilniuje šią savaitę vyksiančiame NATO viršūnių susitikime, Aljanso lyderiai ketina sutarti dėl poreikio skirti daugiau dėmesio Aljanso rytiniam flangui bei stiprinti NATO priešakinius gynybos pajėgumus, oro ir priešraketinę gynybą.

Baltijos šalys siekia reikšmingai sustiprinti regiono atgrasymo ir gynybinius pajėgumus, įtvirtinant pernai Madride priimtus įsipareigojimus. Madrido viršūnių susitikime priimti sprendimai dėl atgrasymo ir gynybos stiprinimo aprėpia ir dvišalį Vokietijos ir Lietuvos susitarimą dėl brigados dydžio vieneto dislokavimo.

Praėjusią savaitę prezidentas Gitanas Nausėda Lietuvos žiniasklaidai teigė, kad Vilniaus NATO viršūnių susitikimo deklaracijos tekste „atsispindės“ Berlyno įsipareigojimai Vilniui.

„Tai tikrai ras atspindį tekste. Nebūtinai tai reiškia, kad tekste bus minima Vokietija, nes juk kalbame ne tik apie dvišalius Vokietijos ir Lietuvos įsipareigojimus. Kalbame apie visą Rytinį flangą, kuriame dalyvavimas iki brigados lygio buvo numatytas jau Madrido susitikime. Bet aš tikiuosi, kad mūsų, Vilniaus viršūnių susitikime tai įgis dar konkretesnę išraišką“, – penktadienio vakarą žurnalistams sakė G. Nausėda.

Siekiant atliepti regione kylančias grėsmes po Rusijos invazijos į Ukrainą, NATO pristatė naujus Aljanso regioninės gynybos planus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.