Kovo 11-osios signatarai ir buvę prezidentai kreipėsi į G. Nausėdą: ragina aiškiau formuoti Ukrainos kvietimą į NATO

Lietuvos Nepriklausomybės akto signatarai ir buvę šalies vadovai bendru dokumentu kreipiasi į Lietuvos prezidentą Gitaną Nausėdą, ragindami aiškiau formuoti kvietimą Ukrainai tapti NATO nare.

Gitanas Nausėda.<br>O.Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>O.Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Valdas Adamkus.<br>P.Lileikio nuotr.
Valdas Adamkus.<br>P.Lileikio nuotr.
Vytautas Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Viktorija Smirnovaitė

Jul 10, 2023, 1:54 PM, atnaujinta Jul 10, 2023, 2:00 PM

Kaip Eltai teigė vienas iš dokumentą pasirašiusių Kovo-11-osios akto signatarų, parlamentaras Eugenijus Gentvilas, kreipimasis parengtas buvusio Užsienio reikalų ministro Petro Vaitiekūno ir Kovo 11-osios signataro Albino Januškos iniciatyva.

„Signatarai mano, kad Ukraina galėtų būti kviečiama į NATO. Visi suprantame, kad yra rizika, yra supratimas, kad taip tiesmukiškai Ukraina nebus pakviesta tapti NATO nare, tačiau siekti maksimumo reikia ir mūsų prezidentas, kaip priimančios šalies vadovas, galėtų inicijuoti tokią diskusiją. Tai ir yra kreipimasis į prezidentą“, – pabrėžė E. Gentvilas.

„Kitas dalykas, visi suprantame kompromisus ir, matyt, gali atsirasti kažkoks būsimos narystės planas, tai signatarų pozicija tegu lieka istorijoje – kad Lietuvos, nepriklausomos valstybės akto signatarai, siūlė išreikšti stipresnę poziciją, nors aš pats asmeniškai, matydamas komentarus, labai abejoju, kad bus suteiktas aiškus signalas“, – pažymėjo signataras.

Anot E. Gentvilo, tai – simbolinis kreipimasis į prezidentą, siekiant išreikšti Lietuvos nepriklausomybės signatarų poziciją Ukrainos narystės NATO atžvilgiu.

„Tai tikrai nieko nenulems – tą turiu pripažinti. Bet tai nereiškia, kad nieko nereikia daryti. Todėl pozicija tegul būna išsakyta, suvokiant, kad lemiami sprendimai priimami ne signatarų ar kieno nors kitų pareiškimais, o politinio pasaulio lyderių debatuose, kompromisų paieškose ir taip toliau. Pakenkti šis mūsų pranešimas tikrai niekam negali. Mes išreiškėme savo valią ir poziciją, kad reikia siekti kuo greitesnės ir aiškesnės NATO perspektyvos Ukrainai“, – sprendimą pasirašyti dokumentą komentavo E. Gentvilas.

Kreipimąsi jau pasirašė prezidentas Valdas Adamkus, prezidentė Dalia Grybauskaitė. Taip pat pirmasis atkurtos Lietuvos valstybės vadovas, profesorius Vytautas Landsbergis ir prezidento V. Adamkaus patarėjas Raimundas Mieželis.

Po dokumentu taip pat padėti 18 Nepriklausomybės akto signatarų parašai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.