Lietuvai – viso pasaulio dėmesys: pirmadienį atvyksta J. Bidenas, pradeda rinktis kitų šalių lyderiai

Į Lietuvą NATO viršūnių susitikimo išvakarėse pradės rinktis pasaulio lyderiai. Pirmadienį, dieną, į sostinę atvyks NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, o vakare Vilniuje jau leisis JAV prezidento Joe Bideno lėktuvas.

 Pirmadienį į Lietuvą atvyks JAV prezidentas Joe Bidenas.<br> CNP/Scanpix nuotr.
 Pirmadienį į Lietuvą atvyks JAV prezidentas Joe Bidenas.<br> CNP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2023, 6:38 AM

Kaip skelbia prezidentūra, pirmadienį NATO vadovas J. Stoltenbergas susitiks su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda. Susitikimo metu bus aptartos paskutinės pasirengimo NATO viršūnių susitikimui detalės, vėliau bus surengta G. Nausėdos ir J. Stoltenbergo spaudos konferencija.

Anot prezidentūros, JAV prezidentas J. Bidenas į Lietuvą turėtų atvykti pirmadienio vakarą, jo lėktuvas leisis Vilniaus oro uoste. Oro uoste planuojamas trumpas G. Nausėdos ir Jungtinių Valstijų lyderio J. Bideno susitikimas. Oficiali JAV vadovo pasveikinimo ceremonija Prezidentūros kieme numatyta antradienį. Vėliau Lietuvos ir JAV vadovai dvišaliame susitikime ketina aptarti paramą Ukrainai, NATO rytinio flango stiprinimo priemones, atsaką į Baltarusijos remiamą Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą.

Trečiadienį J. Bidenas dalyvaus specialiame renginyje Vilniaus universiteto Didžiajame kieme, kurio metu JAV prezidentas kreipsis į Lietuvos žmones.

Pirmadienį į Lietuvą taip pat atvyksta Kanados premjeras Justinas Trudeau. Jis dalyvaus dvišaliame susitikime su premjere Ingrida Šimonyte, vėliau su Lietuvos ministre pirmininke pasisakys žiniasklaidai.

Į liepos 11–12 dienomis Vilniuje vyksiantį NATO viršūnių susitikimą, kaip anksčiau yra patvirtinęs Aljanso generalinis sekretorius J. Stoltenbergas, taip pat, žadama, atvyks ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

NATO viršūnių susitikime planuoja taip pat dalyvauti Vokietijos kancleris Olafas Scholzas, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas, Graikijos premjeras Kiriakas Micotakis ir kitų valstybių lyderiai.

ELTA primena, kad liepos 11–12 dienomis Vilniuje vyks pirmą kartą Lietuvoje rengiamas NATO viršūnių susitikimas. Tai bus didžiausias renginys Lietuvos istorijoje, kuriame tikimasi 40–50 užsienio valstybių delegacijų (iki 3000 svečių) bei maždaug 2000 nevyriausybinių organizacijų ir tarptautinės žiniasklaidos atstovų.

Skelbiama, kad viršūnių susitikimo darbotvarkėje pagrindinis dėmesys bus skirtas Aljanso kolektyvinės gynybos ir atgrasymo stiprinimui bei paramos Ukrainai didinimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.