A. Anušauskas: patvirtinti NATO regioniniai gynybos planai tenkina tiek politine, tiek karine prasme

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigia, kad į Vilnių susirinkę NATO lyderiai patvirtins atnaujintus regioninius gynybos planus, kurie, pažymi jis, tiek karine, tiek politine prasme tenkina Lietuvos saugumo interesus.

 A. Anušauskas.<br> M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 A. Anušauskas.<br> M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
L.Kasčiūnas.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
L.Kasčiūnas.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
L. Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
L. Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 A. Anušauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 A. Anušauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A. Anušauskas.<br>A. Čemerkos-KAM nuotr.
A. Anušauskas.<br>A. Čemerkos-KAM nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 11, 2023, 8:59 AM

„Ir politiškai, ir iš karinės pusės tenkina, nes šalys prisiima daugiau įsipareigojimų nei buvo prisiėmusios iki tol“, – LRT radijui antradienį sakė ministras.

A. Anušausko teigimu, įvertinus Rusijos agresiją Ukrainoje, planai pagrįsti jau kitais principais, nei buvo iki šiol.

„Pats principas yra nepaprastai svarbus – ginamas kiekvienas NATO teritorijos colis be išlygų, be atsitraukimo bei kitų dalykų, kurie iš karinės logikos anksčiau buvo suprantami. Tačiau matant karą Ukrainoje, matant Rusijos kariuomenės nusikaltimus okupuotose teritorijose, atsisakyta minčių, kad bet kokia teritorija gali būti okupantams palikta bent laikinai“, – teigė jis ir pažymėjo, kad dabar reikės pastangų šiuos planus įgyvendinant.

„Regioninius planus reikės pasistengti įgyvendinti, užpildyti pajėgomis, šalys turi skirti pajėgumus rytų flango gynybai. Darbų laukia daug“, – sakė ministras.

Pirmadienį pranešta, kad jau patvirtinti nauji gynybos nuo Rusijos planai. Kaip feisbuke rašė Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, NATO esą keičia savo gynybos planavimą, numatant ne prarastų teritorijų atsiiminėjimą, o atgrasymą, veikimą nuo tada, kai „krizė ima bręsti“.

Apie rastą sutarimą dėl planų atnaujinimo pirmadienį remdamasis savo šaltiniais skelbė ir portalas „15min.lt“.

Anot „15min.lt“, pagal naujos kartos planus, šalys priskirtų daugiau karių, kuriuos tiesiogiai kontroliuotų vyriausiojo NATO karinė vadovybė. Tai sumažintų riziką, jog politiniai sprendimai dėl pajėgų skyrimo imtų vėluoti. Kaip skelbia portalas, Lietuvos gynybai planuose kertinis vaidmuo tektų Vokietijai.

Antradienį Vilniuje prasidėjo dvi dienas truksiantis aukščiausio lygio NATO viršūnių susitikimas. Tai pirmasis tokio lygio tarptautinis renginys Lietuvoje, kuriame dalyvaus per 40 užsienio valstybių lyderiai, diplomatijų vadovai bei gynybos ministrai, kiti aukšto rango pareigūnai.

Skelbiama, kad liepos 11–12 dienomis Vilniuje svečiuosis per 3000 užsienio delegacijų narių, maždaug 2000 nevyriausybinių organizacijų bei tarptautinės žiniasklaidos atstovų.

Aljanso lyderių darbotvarkėje – dėmesys NATO kolektyvinės gynybos, atgrasymo stiprinimui, paramos Ukrainai klausimams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.