V. Rupšys: dėl NATO regioninių gynybos planų „praktiškai padėtas taškas“

Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys akcentuoja, kad pirmadienį buvo „praktiškai padėtas taškas“ dėl NATO regioninių gynybos planų, o dabar laukia darbai, kaip juos įgyvendinti. Pasak jo, reikia parengti taktinius planus, kurie gerokai skiriasi nuo operacinių.

 V. Rupšys<br> J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
 V. Rupšys<br> J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
V. Rupšys<br>D.Umbraso nuotr.
V. Rupšys<br>D.Umbraso nuotr.
V. Rupšys<br>Jono Balčiūno (ELTA) nuotr.
V. Rupšys<br>Jono Balčiūno (ELTA) nuotr.
V. Rupšys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V. Rupšys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 11, 2023, 8:29 AM, atnaujinta Jul 11, 2023, 8:30 AM

„Šiandien mes taip pat turime planus. Baltijos valstybės, kaip ir visa NATO erdvė, yra ginama, atgrasymas veikia labai puikiai. Galiu pasakyti, kad mūsų organizuotas samitas Vilniuje yra mini NATO operacija. Lietuva skyrė daug savo pajėgumų, kad užtikrintų šio renginio saugumą, kariuomenė skyrė labai daug pajėgumų, bet viso šito mums neužtenka“, – pirmadienį LRT radijui teigė V. Rupšys.

„Žiūrint į naują gynybos planų šeimą, dabar jie yra parengti ir vakar buvo praktiškai pradėtas taškas dėl regioninių planų. NATO yra trys regioniniai planai – šiaurei, centrui tai yra mūsų planas ir pietryčių planas. Dabar laukia kiti darbai – sukurti pajėgumus, kad planai būtų įgyvendinami“, – akcentavo jis.

V. Rupšys tikino, kad reikia skirti dėmesį taktiniams planams, kurie skiriasi nuo operacinių – juose nustatomi pajėgumai ir numatoma, kaip bus kariaujama.

„Esame aiškiai numatę laiko ašį, kada tai padarysime. Esu tikras, kad tai padarysime ir suderinsime su mūsų nacionaliniais planais“, – sakė jis.

Galiausiai kariuomenės vadas pažymėjo, kad patvirtinus naujus planus Rusija matys, jog agresoriui nebus atiduota nei centimetro NATO teritorijos, o jeigu Rusija „žengs pėdą“ į kurią nors Aljanso valstybę – bus išstumta.

„Pati idėja ir sumanymas yra atgrasyti Rusiją. Neatgrasius – ginti. Kad gintume – turime turėti pajėgas. Kur ir kada jos turi būti – tai grynai operacinis sumanymas ir taktiniuose planuose sumanymas taip pat bus. Kariai bus dislokuoti ten, kad mes laimėtume. Tai nebūtinai pafrontėje, tai gali būti gilumoje ir t.t. Tai yra grynai kariniai dalykai“, – tvirtino V. Rupšys.

ELTA primena, kad NATO lyderiai ketina sutarti dėl poreikio skirti daugiau dėmesio Aljanso rytiniam flangui bei stiprinti NATO priešakinius gynybos pajėgumus, oro ir priešraketinę gynybą.

Baltijos šalys siekia reikšmingai sustiprinti regiono atgrasymo ir gynybinius pajėgumus, įtvirtinant pernai Madride priimtus įsipareigojimus. Madrido viršūnių susitikime patvirtinti sprendimai dėl atgrasymo ir gynybos stiprinimo aprėpia ir dvišalį Vokietijos ir Lietuvos susitarimą dėl brigados dydžio vieneto dislokavimo.

Siekiant atliepti regione kylančias grėsmes po Rusijos invazijos į Ukrainą, NATO pristatė naujus Aljanso regioninės gynybos planus. Susitikimo išvakarėse užsienio spaudoje skelbta, kad pastarieji planai jau buvo patvirtinti – tai esą tvirtino keletas diplomatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.