A. Skaisgirytė sako, kad kompromisinio komunikato galėjo ir nebūti: nesusitarimo galimybė išties buvo

Prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikai Asta Skaisgirytė sako, kad plačiai aptarinėjama Vilniaus NATO viršūnių susitikimo deklaracija yra geriausias komunikato variantas, dėl kurio pavyko sutarti su kitomis valstybėmis.

Asta Skaisgirytė<br>T.Bauro nuotr.
Asta Skaisgirytė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-12 22:00

Anot A. Skaisgirytės, Aljanso viršūnių susitikime būta pareiškimų, kad jei tokia komunikato formuluotė netinkanti, joje gali „iš viso nieko nebūti“.

„Taip, nesusitarimo galimybė taip pat buvo, nes kai kurios šalys sakė: jei netinka tokia formuluotė, tuomet gali iš viso nieko nebūti. Tai buvo tokių, sakyčiau, emocingų pareiškimų“, – LRT televizijai trečiadienį sakė A. Skaisgirytė.

„Bet gerai, kad emocijoms nuslūgus vis tiek šalys narės priėmė tą komunikatą ir jis yra geriausias, kokį galima turėti šiandien“, – pažymėjo prezidento patarėja.

Po ilgų derybų dėl Kyjivo transatlantinės perspektyvos formuluotės, antradienį Aljansas patvirtino, kad „Ukrainos ateitis yra NATO“. Deklaracijoje taip pat numatyta atsisakyti narystės veiksmų plano (MAP), patvirtinta ilgalaikė karinė parama. Taip pat nutarta oficialiai įsteigti NATO-Ukrainos tarybą ir suglaudinti dvišalius politinius ryšius.

Tačiau Ukrainos lūkesčiai dėl pakvietimo į NATO liko neišpildyti – komunikate nurodoma, kad šalies narystei kelias į Aljansą bus atviras tik tada, „kai sąjungininkai pritars ir kai bus įvykdytos sąlygos“. Visgi, kokie yra pastarieji reikalavimai, komunikate nenurodoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.