G. Nausėda: šiandien didžiulė erdvė nuo Vašingtono iki Vilniaus yra politiškai, ekonomiškai ir vertybiškai integruota

Prezidentas Gitanas Nausėda tvirtina, kad šiuo metu didžiulė erdvė nuo Vašingtono iki Vilniaus yra integruota – politiškai, ekonomiškai ir vertybiškai. Pasak jo, kolektyvinės gynybos bei saugumo saitai yra nesutraukomi, kuo buvo galima įsitikinti per NATO višrūnių susitikimą Vilniuje.

G. Nausėda: šiandien didžiulė erdvė nuo Vašingtono iki Vilniaus yra politiškai, ekonomiškai ir vertybiškai integruota.<br> T. Bauro nuotr.
G. Nausėda: šiandien didžiulė erdvė nuo Vašingtono iki Vilniaus yra politiškai, ekonomiškai ir vertybiškai integruota.<br> T. Bauro nuotr.
G. Nausėda: šiandien didžiulė erdvė nuo Vašingtono iki Vilniaus yra politiškai, ekonomiškai ir vertybiškai integruota.<br>ELTA / J.Kalinsko nuotr.
G. Nausėda: šiandien didžiulė erdvė nuo Vašingtono iki Vilniaus yra politiškai, ekonomiškai ir vertybiškai integruota.<br>ELTA / J.Kalinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 12, 2023, 7:56 PM

„Šiandien, kai mūsų regione brutali Rusijos karinė agresija grasina sutrypti demokratiją ir laisvą tautų apsisprendimą, Jungtinės Valstijos nestovi nuošalyje. Amerikos buvimas Lietuvoje sustiprina mūsų saugumą. Amerikos pagalba Ukrainai sustiprina jos galią priešintis okupantui“, – prieš JAV prezidento Joe Bideno kalbą Vilniaus universiteto Didžiajame kieme teigė G. Nausėda.

„Už savo gynybą pirmiausia esame atsakingi mes patys. Tačiau aktyvus Jungtinių Valstijų įsitraukimas leidžia mums sušvelninti ilgalaikes grėsmes, kurias taip gerai žinome iš istorijos“, – pažymėjo jis.

G. Nausėda tikino, kad JAV Lietuvoje yra sutinkamos atviromis širdimis bei rankomis, nes ši šalis yra artima draugė bei sąjungininkė.

„Sutinkame jį (Joe Bideną – ELTA) ne tik kaip kitos valstybės vadovą. Sutinkame jį atviromis širdimis bei rankomis, kaip artimą draugą ir sąjungininką. Daugelį metų su didžiausia pagarba stebėjome jo nenuilstamą darbą laisvei. Šiandien prezidentas Joe Bidenas yra čia, su mumis, ir mes turime puikią progą padėkoti jam ir visiems Jungtinių Amerikos Valstijų žmonėms“, – sakė šalies vadovas.

„Tegul mūsų šalių draugystė gyvuoja per amžius. Ir tegul Dievas laimina Lietuvą bei Jungtines Valstijas“, – pareiškė jis.

ELTA primena, kad trečiadienį baigėsi Vilniuje dvi dienas trukęs NATO viršūnių susitikimas.

Liepos 11–12 dienomis Vilniuje vyko NATO viršūnių susitikimas, kuriame dalyvavo ir prezidentas Volodymyras Zelenskis, nes Ukraina tikėjosi gauti saugumo garantijų, taip pat sulaukti sprendimo dėl jos narystės Aljanse.

Po ilgų derybų dėl Kyjivo transatlantinės perspektyvos formuluotės susitikimo komunikate, Aljansas patvirtino, kad „Ukrainos ateitis yra NATO“. Taip pat sutarta atsisakyti narystės veiksmų plano (MAP), patvirtina ilgalaikė karinė parama. Taip pat nutarta oficialiai įsteigti NATO-Ukrainos tarybą ir suglaudinti dvišalius politinius ryšius.

Tačiau lūkesčiai dėl pakvietimo į NATO liko neišpildyti – komunikate nurodoma, kad tam kelias bus atviras tik tada, „kai sąjungininkai pritars ir kai bus įvykdytos sąlygos“. Visgi, kokie yra pastarieji reikalavimai, komunikate nenurodoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.