R. Karbauskis: Vyriausybė „nepajudino nė piršto“, kad būtų sumažinta seksualinės prievartos grėsmė prieš vaikus

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis mano, kad Vyriausybė „nepajudino nė piršto“ dėl to, kad šalyje atsirastų teisinė bazė, leidžianti užkardyti seksualinės prievartos prieš vaikus grėsmes.

Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 14, 2023, 9:03 AM

„Problemos nesprendžiamos. Jeigu jūs paklaustumėte, kas šioje sesijoje buvo padaryta, kad grėsmė vaikams būtų sumažinta, tai mes šešėlinėje vyriausybėje svarstome būtent seksualinių nusikaltėlių registro klausimą“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė R. Karbauskis.

Politikas patikino, kad jo vadovaujama šešėlinė vyriausybė bendradarbiauja su kolegomis iš Lenkijos, kur seksualinių nusikaltėlių registras jau veikia.

„Mes tuo užsiiminėjame – šešėlinė vyriausybė. Tikroji Vyriausybė nė piršto nepajudino tuo klausimu. Toks vaizdas, kad klausimas yra nereikšmingas. Mums atrodo, kad tai yra pirmos reikšmės klausimas. Mums labai keista, kad ši Vyriausybė nesiima spręsti problemų ar ieškoti kažkokių sprendimų, kurie leistų išvengti grėsmių ateityje“, – stebėjosi jis.

ELTA primena, kad LVŽS frakcijos narės Rimantė Šalaševičiūtė, Aušrinė Norkienė bei Mišrios Seimo narių grupės atstovė Rita Tamašunienė pasiūlė Seimui įstatymo projektą, kuriuo būtų sukuriamas seksualinių nusikaltėlių registras ir tokių nusikaltimų rizikos žemėlapis. Tačiau įstatymo pataisos įstrigo Teisės ir teisėtvarkos komitete (TTK) – klausimui padaryta pertrauka.

Siekiant užkardyti seksualinius nusikaltimus, įstatymo projekte siūloma seksualinius nusikaltimus padariusius asmenis kontroliuoti net ir jiems atlikus bausmę. Kaip viena iš kontrolės formų yra siūlomas seksualinių nusikaltėlių registro kūrimas ir duomenų iš registro apie nusikaltimus padariusius asmenis ir galimas rizikas, susijusias su buvimu laisvėje, teikimas.

Įstatymo projekto rengėjų duomenimis, kai kuriose Europos valstybėse, pvz., Lenkijoje, Portugalijoje, Prancūzijoje, Austrijoje, Jungtinėje Karalystėje yra sukurti specialūs lytinius nusikaltimus padariusių asmenų registrai, tarp jų ir viešieji. Viešai prieinami registrai, anot jų, veikia Jungtinėse Amerikos Valstijose, Maldyvuose, Pietų Korėjoje, Bermuduose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.