VSAT situaciją dėl pastebėtos „Wagner“ kolonos Baltarusijoje stebi: kol kas papildomų priemonių nesiima

Šeštadienį pranešta, kad į Baltarusiją galėjo atvykti privačios karinės bendrovės „Wagner“ samdinių grupė. Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) teigia situaciją stebinti, tačiau kol kas nėra gavusi indikacijų, kurios skatintų imtis papildomų sienos su Baltarusija apsaugos priemonių.

Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Irtautė Gutauskaitė

Jul 15, 2023, 1:09 PM, atnaujinta Jul 15, 2023, 1:11 PM

„Siena su Baltarusija šiuo metu yra ypač sustiprinta ir dėl nelegalios migracijos, ir dėl NATO samito, todėl stebėjimo, budrumo lygis yra tikrai aukštas“, – Eltą patikino VSAT atstovas Giedrius Mišutis.

„Aišku, situacija bus stebima. Bet kol kas nėra indikacijų, kad reikėtų imtis ko nors ypatingo“, – pridūrė G. Mišutis.

VSAT atstovo teigimu, šiuo metu atsižvelgiama į visą gaunamą informaciją apie galimas grėsmes Lietuvai, tačiau, patikino G. Mišutis, siena su Baltarusija yra griežtai kontroliuojama.

Lietuvos kariuomenė Eltai patvirtino, kad praanešimus apie galimą „Wagner“ grupuotės atvykimą į Baltarusiją stebi, anlizuoja ir vertina. Tačiau, anot kariuomenės atstovų, kaimyninėje valstybėje vykstantys procesai šuo metu papildomos grėsmės Lietuvai nekelia.

„Lietuvos kariuomenė pranešimus viešoje erdvėje mato, juos analizuoja ir vertina, atskirai jų nekomentuoja, kadangi šaltiniai yra nepatikrinti. Žvalgybos duomenų neatskleidžiame“, – teigiama Eltai perduotame Lietuvos kariuomenės komentare.

„Šiuo metu aplinkinėse valstybėse vykstantys procesai papildomos grėsmės nekelia“, – pabrėžiama komentare.

Apie šeštadienį į Baltarusiją galėjusią atvykti privačios karinės bendrovės „Wagner“ samdinių grupę paskelbė naujienų portalas „rbc.ua“, remdamasis stebėjimo grupe „Belaruski Gajun“.

Teigiama, kad šeštadienio rytą Baltarusijoje buvo pastebėta didelė transporto priemonių kolona, neva priklausanti „Wagner“. „Belaruski Gajun“ socialiniame tinkle „Telegram“ patalpino automobilių nuotrauką ir žemėlapį su numanomu maršrutu.

Kolonoje buvo lengvieji ir krovininiai automobiliai su taip vadinamos Donecko liaudies respublikos registracijos numeriais. „Belaruski Gajun“ duomenimis, automobiliai iš Rusijos į Baltarusiją atvyko naktį ir važiavo Asipovičių link, centrinėje Baltarusijoje, greičiausiai į palapinių miestelį.

Anot stebėjimo grupės, kolonoje buvo mažiausiai 60 transporto priemonių: 10 vilkikų, pikapai „UAZ Patriot“, sovietiniai mikroautobusai ir mažiausiai 3 keleiviniai autobusai. Šią koloną lydėjo Baltarusijos kelių policija.

ELTA primena, kad po nepavykusio maišto Rusijoje „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas ir dalis jo kovotojų neva turėjo persikelti į Baltarusiją. Tačiau per beveik tris savaites oficialiai nebuvo patvirtinta, kad jie tikrai yra Baltarusijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.