G. Nausėda po Rusijos pasitraukimo iš grūdų susitarimo žada Ukrainai atverti alternatyvius kanalus

Kremliui pirmadienį paskelbus, kad susitarimo dėl ukrainietiškų grūdų eksporto galiojimas faktiškai baigėsi, prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Lietuva yra pasirengusi Ukrainai atverti eksporto kanalus Baltijos jūroje.

Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 17, 2023, 8:59 PM

„Darysime, kad kiti alternatyvūs kanalai, taip pat ir Baltijos juostos, būtų maksimaliai atviri Ukrainai“, – žurnalistams Briuselyje teigė Lietuvos vadovas.

Prezidento manymu, ne sankcijos Rusijai, o šios šalies vykdomas karas prieš Ukrainą kenkia neturtingoms valstybėms, stokojančioms maisto produktų Afrikos žemyne. Pasak jo, tai yra „visiška Rusijos atsakomybė“.

Rusija pradėjo šią kruviną agresiją prieš Ukrainą, dėl to atsirado aibė visokiausių iššūkių, įskaitant ir grūdų ir maisto problemą, ne ES arba kitų valstybių sankcijos Rusijai lėmė maisto produktų trūkumą neturtingose pasaulio šalyse, o Rusijos pradėtas karas Ukrainoje“, – pažymėjo prezidentas.

Taip pat reaguodamas į Baltarusijos keliamas grėsmes Lietuvos vadovas patikino, kad sankcijos Baltarusijai turi būti sunkinamos.

„Turime nelengvinti sankcijų naštos Baltarusijai, negalvoti visokiausių išimčių, o atvirkščiai – didinti sankcijų naštą, kadangi tai, ką matome Baltarusijoje, yra visiškai nepateisinama. Tai tolesnis įtampos regione didinimas. Mūsų pozicija yra aiški. Neturi būti jokių nukrypimų, jokių išimčių“, – sakė G. Nausėda.

ELTA primena, kad pirmadienį Kremlius pareiškė, kad susitarimas dėl Ukrainos grūdų eksporto „de facto baigėsi“ ir, kad Maskva grįš prie šio svarbaus susitarimo, jei bus įvykdytos jos sąlygos.

Jungtinė Karalystė pareiškė, kad Maskvos pareiškimas apie susitarimo nutraukimą likus kelioms valandoms iki jo galiojimo pabaigos yra „nuviliantis“, ir apkaltino Rusiją, kad ji rizikuoja sukelti pasaulines „kančias“.

Taip pat Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen pasmerkė Rusijos paskelbtą pasitraukimą iš Ukrainos grūdų eksporto susitarimo ir pavadino šį žingsnį „cinišku“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.