Godumu „čekiukų“ skandale pribloškęs meras A. Kalnius sudomino ir STT: akis bado sutapimai

Daugiau nei mėnesį trukęs Kretingos rajono mero Antano Kalniaus vengimas parodyti praėjusią kadenciją tarybos narių veiklai skirtų lėšų naudojimą pagrindžiančius dokumentus sudomino ir prokurorus.

 Šį pavasarį Kretingos rajono meru perrinktam A.Kalniui teks aiškintis dėl praeities veiklos.<br> lrytas.lt montažas.
 Šį pavasarį Kretingos rajono meru perrinktam A.Kalniui teks aiškintis dėl praeities veiklos.<br> lrytas.lt montažas.
 Šį pavasarį Kretingos rajono meru perrinktam A.Kalniui teks aiškintis dėl praeities veiklos.<br>T.Bauro nuotr.
 Šį pavasarį Kretingos rajono meru perrinktam A.Kalniui teks aiškintis dėl praeities veiklos.<br>T.Bauro nuotr.
 Šį pavasarį Kretingos rajono meru perrinktam A.Kalniui teks aiškintis dėl praeities veiklos.<br>T.Bauro nuotr.
 Šį pavasarį Kretingos rajono meru perrinktam A.Kalniui teks aiškintis dėl praeities veiklos.<br>T.Bauro nuotr.
 Šį pavasarį Kretingos rajono meru perrinktam A.Kalniui teks aiškintis dėl praeities veiklos.<br> E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
 Šį pavasarį Kretingos rajono meru perrinktam A.Kalniui teks aiškintis dėl praeities veiklos.<br> E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Dyzelis.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Dyzelis.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Dyzelis.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Dyzelis.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 19, 2023, 10:19 AM, atnaujinta Jul 19, 2023, 2:46 PM

„Lietuvos rytui“ suabejojus dėl Kretingos tarybos nariams skiriamų išmokų panaudojimo skaidrumo ir teisėtumo Klaipėdos apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras pradėjo tyrimą dėl biudžeto lėšų naudojimo rajono savivaldybėje.

Bus vertinama, ar savivaldybės tarybos nariams mokamos lėšos, skirtos su jų, kaip tarybos narių, veikla susijusioms išlaidoms apmokėti, naudotos pagal tiesioginę paskirtį.

Prokuratūrą labiausiai turėjo sudominti, kaip tarybos nario veiklai skirtas lėšas naudojo meras A.Kalnius.

Per praėjusią kadenciją rajono vadovas pateikė beveik 10,2 tūkst. eurų vertės degalų pirkimo čekių, o mokėdamas už degalus panaudojo 8 banko korteles.

Tačiau pagal einamas pareigas merui savivaldybė skiria tarnybinį transportą ir aprūpina visomis jo darbui reikalingomis ryšio bei kanceliarinėmis priemonėmis.

Didžiausią įtarimą sukėlė A.Kalniaus pateikti kasos čekiai, kurie liudija, kad vienu metu į automobilio degalų baką buvo pilama daugiau negu 80 litrų dyzelino.

Žinant, kad į degalinę su visiškai tuščiu baku neatvažiuojama, galima spėti, jog rajono vadovo asmeninio automobilio degalų bako talpa turėtų siekti bent jau 90 litrų. Bet lengvieji automobiliai tokių didelių degalų bakų neturi.

Teisinosi renginiais

Pats A.Kalnius tikino, kad degalus pylė į savo asmeninį automobilį. Bet politikas atsisakė pasakyti jo modelį teigdamas, kad tai – asmeninė informacija, kurios jis neprivalantis atskleisti.

„Atlikdamas mero darbą aš dažnai naudojuosi asmeniniu automobiliu, ypač renginių, kurie vyksta savaitgaliais, metu.

Todėl nieko neturėtų stebinti, kad degalams aš taip pat naudoju tarybos nario veiklai skirtas lėšas. Taip aš net taupiau savivaldybės lėšas, nes mano automobilio degalų sąnaudos yra mažesnės“, – aiškino Kretingos rajono meras.

„Lietuvos rytui“ tapo žinoma, jog A.Kalnius praėjusią kadenciją važinėjo dyzelinu varomu nuosavu „Opel Insignia“, kurio degalų bako talpa – 70 litrų.

Akis bado sutapimai

Atsakymas, į kurį automobilį už mokesčių mokėtojų pinigus degalai buvo pilami iš tiesų, gali slypėti mero verslo reikaluose – iki 2019 metų A.Kalnius vadovavo savo privačiai kepyklai „Kalniaus duona“.

Prieš ketverius metus išrinkus meru jis įmonės direktoriaus pareigas perdavė tuomet vos 22 metus turėjusiam savo sūnui, bet rajono vadovas A.Kalnius liko vieninteliu bendrovės akcininku.

Bendrovė „Kalniaus duona“ viešai deklaruoja turinti du dyzelinu varomus mikroautobus „Opel Vivaro“ ir „Citroën Jumper“. Ir koks sutapimas – abiejų transporto priemonių degalų bakų talpa – 90 litrų.

Įtarimą kelia ir tai, kad degalai dideliais kiekiais buvo pilami savaitgaliais, kai veikia turgūs, į kuriuos „Kalniaus duona“ vežioja pardavinėti savo produkciją.

Antai praėjusių metų vasario 26 d., šeštadienį, buvo įsipilta 52 litrai, o kitą dieną, sekmadienį, – 84,4 litro.

2021 metų gegužės 15 dieną, šeštadienį, 14 val. 11 min. buvo įsipilta 77 litrai degalų, o tą pačią dieną 20 val. 6 min. – dar 47 litrai.

Vos po savaitės, gegužės 23 d., sekmadienį, 10 val. 43 min. įsipilta 59 litrai, o vos po 40 minučių – dar 74 litrai.

Tų pačių metų gruodžio 29 dieną, trečiadienį, A.Kalnius į savo automobilį įsipylė 60 litrų degalų, nors tądien mero darbotvarkėje buvo nuotoliniai darbo susitikimai.

Tačiau kitą dieną jis vėl pylėsi 60 litrų dyzelino.

Suskubo atostogauti

Kretingos tarybos Kontrolės komiteto nariams primygtinai reikalaujant A.Kalnius galiausiai sutiko jiems parodyti savivaldybės politikų pateiktus degalinių kasos čekius bei sąskaitas faktūras už prekes ir gautas paslaugas.

Tačiau tarybos nariams buvo pateikti tik praėjusios kadencijos 2022 ir 2023 metų čekiai.

„Kokia informacija yra slepiama ankstesnių 3 metų dokumentuose?“ – svarstė Kontrolės komiteto narys Egidijus Viskontas.

Beje, pateiktus dokumentus peržiūrintys tarybos nariai visą laiką buvo filmuojami ir stebimi paties A.Kalniaus ar jo patarėjo.

Kontrolės komiteto pirmininkas Giedrius Petreikis ir E.Viskontas ketino pratęsti čekių nagrinėjimą, bet rajono meras nusprendė išeiti atostogų.

Pinigų netaupė

Mokesčių mokėtojų pinigų praėjusią kadenciją nesistengė taupyti dauguma Kretingos rajono tarybos narių.

Pasižymėjo net kurį laiką Antikorupcijos komisijos pirmininku buvęs Vilius Adomaitis, kuris per kadenciją „įsisavino“ 12,7 tūkst. eurų.

Iš jų beveik 3 tūkst. eurų buvo panaudota dviejų automobilių remontui. Trejus metus už daugiau nei po pusę tūkstančio eurų transporto priemonė buvo draudžiama kasko draudimu, nors tai daryti buvo neleidžiama kai kuriems kitiems rajono politikams.

Per 1,6 tūkst. eurų V.Adomaitis išleido ryšio priemonėms ir internetui, o degalus pylėsi ir Vilniuje, Kalvarijoje, Joniškyje.

Iš Raimundo Puškoriaus pateiktų degalinių kasos čekių galima manyti, kad jis tarybos nariu daugiausia dirbo automobilyje. Per praėjusią kadenciją degalams šis politikas išleido apie 15 tūkst. eurų. Vien 2021 metais tarybos nario veiklai jis degalų pirko už 4380 eurų.

Už tiek tarybos narys ištisus metus kasdien turėjo nuvažiuoti mažiausiai po 120 kilometrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.