Vilniaus rajono pergalė prieš kalbos inspekciją: ginčų komisija panaikino nurodymą nukabinti lenteles su lenkiškais užrašais

Lietuvos administracinių ginčų komisija panaikino Valstybinės kalbos inspekcijos (VKI) viršininko Audriaus Valotkos nurodymą Vilniaus rajono savivaldybei pašalinti lenkų ir lietuvių kalbomis pažymėtas vietovardžių lenteles.

 Audrius Valotka ir Robert Duchnevič.<br> Lrytas.lt koliažas
 Audrius Valotka ir Robert Duchnevič.<br> Lrytas.lt koliažas
Robert Duchnevič.<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Robert Duchnevič.<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Audrius Valotka.<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Audrius Valotka.<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-07-22 08:56

Kaip skelbiama ginčų komisijos nutarime, A. Valotkos savivaldybei išsiųstas nurodymas, kad prie Bieliškės (lenk. Bieliszki) ir Ažulaukės (lenk. Orzełówka) kaimų pastatytos vietovardžių lentelės lietuvių ir lenkų kalbomis turi būti pašalintos ir pakeistos tik lietuvių kalba, yra nepagrįstas.

„(Kalbos inspekcija – ELTA) nurodyme tinkamai nepagrindė, kodėl būtent ginčo užrašus pripažino viešaisiais ir oficialiais. Aplinkybė, kad ginčo užrašai yra kelkraštyje, taip, kaip jie užfiksuoti pateiktose nuotraukose, savaime nedaro šių užrašų viešaisiais ir oficialiais“, – skelbia ginčų komisija.

Komisija pažymėjo, kad atsakovė turėjo remtis ne tik Įstatymu, formaliai jį cituodama, perrašydama užrašus, bet ir įvertinti individualiai faktinę situaciją.

„Ginčo užrašai nepakeičia oficialių gyvenvietės pavadinimų“, – skelbiama nutarime.

Komisija taip pat nustatė, kad VKI, neįtraukdama į galimo pažeidimo tyrimą Vilniaus rajono mero, neužtikrino objektyvios pažeidimo nagrinėjimo procedūros ir pažeidė gero administravimo principą, įpareigojantį vykdyti procedūrą „nešališkai ir objektyviai, išaiškinti visas klausimui spręsti reikšmingas aplinkybes, išklausyti asmenis, kurių atžvilgiu yra priimami administraciniai sprendimai“.

„Dėl šių motyvų komisija nusprendė (Vilniaus rajono – ELTA) mero prašymą tenkinti ir panaikinti Valstybinės kalbos inspekcijos nurodymą“, – pažymima ginčų komisijos išvadose.

Kaip skelbiama pranešime žiniasklaidai, ginčų komisijos sprendimas per vieną mėnesį nuo jo priėmimo gali būti skundžiamas Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatyme nustatyta tvarka Vilniaus apygardos administraciniam teismui. Taip pat, iki įsiteisės komisijos sprendimas, yra galimybė baigti ginčą taikiai.

Ginčas tarp Vilniaus rajono savivaldybės ir kalbos inspekcijos kilo po to, kai VKI įpareigojo savivaldybę pašalinti prie Bieliškės ir Ažulaukės kaimų esančius lenkiškus užrašus „Bieliszki“ ir „Orzełówka“.

Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas Audrius Valotka ketvirtadienį LRT radijo laidoje teigė, kad lenkiški užrašai ne tik žymi istorinę lenkų okupacinę teritoriją, bet ir pažeidžia Lietuvos įstatymus.

Vilniaus rajono savivaldybei atstovaujantis advokatas Žygimantas Pacevičius LRT radijui teigė, kad savivaldybė pasiruošusi ginti savo poziciją teisme. Taip pat pabrėžė, kad, jo nuomone, dėl dvikalbių užrašų kabinimo Vilniaus rajone žodį turėtų tarti Konstitucinis Teismas (KT).

Po A. Valotkos pasisakymų radijo eteryje, Vilniaus rajono meras Robertas Duchnevičius ketvirtadienį kreipėsi į kultūros ministrą ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininkę, prašydamas įvertinti A. Valotkos teiginius apie lenkiškus vietovardžius Vilniaus rajone ir lenkų tautinę mažumą.

Penktadienį kultūros ministras Simonas Kairys asmeninėje „Facebook“ paskyroje ministras ne tik sukritikavo A. Valotką, bet ir pranešė, kad tokie jo pasisakymai bus įvertinti.

Ministras įraše taip pat sudvejojo, ar A. Valotka, svaidydamasis tokiais pareiškimais, gali ir toliau užimti einamas pareigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.