Atskleidė daugiau detalių apie Kaune pagrobtus vaikus: akiratyje – „įdomi visuomenės grupė“

Policija, antrą savaitę ieškodama iš Kauno globos įstaigos pagrobtų trijų mažamečių, tyrimo metu susiduria su naujais iššūkiais, teigia policijos generalinis komisaras Renatas Požėla. Anot jo, pareigūnams tenka dirbti su save „suverenais“ vadinančia grupe, kurių veikimo filosofiją tenka perprasti siekiant surasti pagrobtus vaikus.

Pareigūnams tenka dirbti su save „suverenais“ vadinančia grupe, kurių veikimo filosofiją tenka perprasti siekiant surasti pagrobtus vaikus.<br> lrytas.lt nuotr.
Pareigūnams tenka dirbti su save „suverenais“ vadinančia grupe, kurių veikimo filosofiją tenka perprasti siekiant surasti pagrobtus vaikus.<br> lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 24, 2023, 12:20 PM, atnaujinta Aug 1, 2023, 5:18 PM

„Antra savaitė vykdomi labai intensyvūs, plačios apimties ikiteisminio tyrimo veiksmai. Dirbame ne tik Lietuvos teritorijoje, bet ir deriname savo veiksmus su kai kurių užsienio šalių partneriais. Dirba ne tik Kauno policija, yra ir kitų apskričių policijos pasijungusios, lygiai taip pat ir kriminalinės policijos biuras“, – apie vykdomą mažamečių paiešką kalbėjo R. Požėla.

„Tyrimo metu dirbame su įdomia visuomenės grupe, kuri pasivadinusi „suverenais“. Matome jų gyvenimo filosofiją, tikslus, tai savotiškai policijai yra tam tikras naujas iššūkis“, – teigė policijos generalinis komisaras.

Vis tik jis neabejoja, jog vaikai bus rasti ir juos pagrobę tėvai atsidurs teisme.

„Manau, kad anksčiau ar vėliau rezultatas bus teigiamas“, – sakė R. Požėla.

„Šiuo metu pagrindinis mūsų tikslas yra ikiteisminį tyrimą privesti iki logiškos baigties, tai yra surasti (vaikus – ELTA) ir užtikrinti, kad kalti asmenys pasiektų teismą, o dėl visų kitų scenarijų glaudžiai bendradarbiaujame su atitinkamomis tarnybomis. Policija bus pasirengusi įvairiems galimiems scenarijams“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad policijos pareigūnai antrą savaitę ieško Kaune, iš vaikų gerovės centro „Pastogė“, pagrobtų trijų vaikų. Įtariama, kad 5, 7 ir 9 metų amžiaus vaikus pagrobti galėjo jų tėvai.

Kaip skelbė policija, pagrobtų vaikų ieškoma ir Lietuvoje, ir užsienyje.

Praėjusią savaitę Tytuvėnuose rastas automobilis „Fiat“, kuriuo galimai pasišalino vaikus iš Kauno globos įstaigos pagrobę asmenys. Jokių asmenų automobilyje nebuvo.

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl vaikų pagrobimo. Baudžiamajame kodekse numatyta, kad tėvas, motina ar artimasis giminaitis, pagrobęs savo ar savo artimųjų vaiką iš vaikų įstaigos arba asmens, pas kurį vaikas teisėtai gyveno, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė Eltai teigė, jog rezonansą sukėlęs mažamečių iš globos įstaigos pagrobimas – pirmasis toks atvejis Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.