I. Šimonytė: keliauti į Graikiją, kai gaisrai jau buvo prasidėję – pačių žmonių pasirinkimas

Populiariuose Graikijos salų kurortuose tęsiantis gaisrams, ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė sako, kad Vyriausybė neturi tiek išteklių, jog grįžimui į Lietuvą galėtų nukreipti kiekvieną keliautoją. Ši situacija, pasak premjerės, nėra tokia problematiška kaip prieš kelerius metus pasaulį užklupusi pandemija.

Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 24, 2023, 11:30 PM

„Čia nėra kovido situacija, kai buvo labai problemiška daug kam grįžti, nes staiga buvo atšaukti skrydžiai, staiga paaiškėjo, kad nėra būdų grįžti, buvo uždarytos sienos ir daug panašių dalykų, kai visoms valstybėms ir diplomatinėms tarnyboms teko didžiulis krūvis kažkaip padėti savo žmonėms, įstrigusiems vienoje ar kitoje šalyje“, – pirmadienį LRT televizijai teigė ministrė pirmininkė.

Pasak I. Šimonytės, tai yra ir pačių žmonių, kurie išskrido į Graikiją, kai gaisrai jau buvo prasidėję, pasirinkimas.

„Tokiais atvejais taip pat daug kas priklauso nuo mūsų pačių pasirinkimo, ne tik nuo to, ar mes turime pakankamai diplomatų, kad kiekvieną keliautoją galima būtų nukreipti ar kažkaip jį paprotinti, kaip jis galėtų greičiau ar paprasčiau grįžti namo“, – sakė Vyriausybės vadovė.

„Išleisti pinigai, tarsi yra teisė gauti tą poilsį, už kurį buvo sumokėta, bet vis dėlto žmogaus gyvybė, žmogaus saugumas yra neįkainojama vertybė“, – akcentavo premjerė.

ELTA primena, kad Graikijos Rodo ir Korfu salose, bei daugelyje kitų Graikijos regionų, dėl užsitęsusios sausros, jau aštuonias dienas tęsiasi miškų gaisrai.

Korfu saloje sekmadienio vakarą pradėta populiaraus Nisaki kurorto evakuacija. Pakrančių apsaugos laivai į saugią vietą nugabeno apie 1 tūkst. poilsiautojų ir gyventojų. Graikijos priešgaisrinės saugos departamento duomenimis iš Korfų buvo evakuota beveik 2,5 tūkst. žmonių.

Gaisrai liepsnoja šiaurinėje salos dalyje. Apie namų ar viešbučių sunaikinimus kol kas nežinoma.

Pirmadienio rytą taip pat pranešta apie didelius gaisrus Evijos saloje, netoli Karystoso, ir Peloponeso pusiasalyje, netoli mažo Aigio uostamiesčio. Ten taip pat buvo evakuota daug kaimų. Kol kas žmonės nenukentėjo, pranešė gelbėjimo tarnyba.

Rodo saloje pirmadienį jau septintą dieną iš eilės siautėjo didelis gaisras. Šeštadienį per vieną didžiausių kada nors vykdytų Graikijos evakuacijos operacijų iš salos pietryčių į saugią vietą buvo išgabenta apie 20 tūkst. žmonių.

Civilinės gynybos duomenimis, pirmadienį auštant į visus gaisro židinius buvo pasiųsti gaisrų gesinimo lėktuvai ir sraigtasparniai.

Pirmieji gaisrai prasidėjo netoli Atėnų praėjusį pirmadienį, tvyrant karščio bangai ir pučiant stipriam vėjui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.