K. Bartoševičiaus byla keliauja į teismą: paaiškėjo tikrieji nusikaltimai, nukentėję – keturi asmenys Savo kaltę neigia

Buvusiam Seimo nariui Kristijonui Bartoševičiui pateikti kaltinimai dėl seksualinio pobūdžio nusikaltimų keturių nepilnamečių atžvilgiu, tačiau savo kaltę jis neigia, antradienį specialiai surengtoje spaudos konferencijoje pranešė generalinė prokurorė Nida Grunskienė.

 Kristijonas Bartoševičius<br>V.Skaraičio nuotr.
 Kristijonas Bartoševičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Kristijonas Bartoševičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kristijonas Bartoševičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>O.Posaškovos nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>O.Posaškovos nuotr.
Nida Grunskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Nida Grunskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Nida Grunskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Nida Grunskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jul 25, 2023, 11:18 AM, atnaujinta Jul 25, 2023, 3:29 PM

„Šią savaitę, tai jau šiandien, norime informuoti jus, kad jau dabar ikiteisminio tyrimo byla, kurioje K.Bartoševičius, buvęs Seimo narys, yra kaltinamas nusikalstamų veikų padarymu, yra kaip tik vežama į Panevėžio apygardos teismą.

Prokuroras priėmė kaltinamąjį aktą. Kaltinamasis aktas įteiktas kaltinamajam“, – nurodė N.Grunskienė.

Buvusiam parlamentarui kaltinimai pareikšti ne tik dėl seksualinio pobūdžio nusikaltimų, bet ir dėl nežymaus sveikatos sutrikdymo. Iš viso nukentėjo 4 nepilnamečiai asmenys.

„Šioje byloje kaltinamajam K.Bartoševičiui yra pareikšti kaltinimai, jis yra kaltinamas dviem seksualinio prievartavimo nusikalstamų veikų epizodais, yra keturi tvirkinamųjų veiksmų – jaunesnių iki 16 metų amžiaus asmenų tvirkinamųjų veiksmų epizodai, ir taip pat yra 4 epizodai dėl šių mažamečių vaikų nesunkaus sveikatos sutrikdymo, kadangi tvirkinamaisiais ir seksualinio prievartavimo veiksmais šiems nepilnamečiams ir mažamečiams buvo padarytas nesunkus sveikatos sutrikdymas“, – dėstė generalinė prokurorė.

K.Bartoševičiui skirtos dvi kardomosios priemonės, galiojusios jau ir anksčiau – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, uždraudžiant bendrauti su nutarime nurodytais asmenimis, bei dokumentų paėmimas.

Pernai pradėtas ikiteisminis tyrimas baigtas liepos 5 dieną, proceso dalyviai, pasak generalinės prokurorės, buvo supažindinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga.

N.Grunskienė nurodė, kad Baudžiamasis kodeksas už seksualinį prievartavimą numato baudžiamąją atsakomybę nuo 3 iki 15 metų, už tvirkinamuosius veiksmus jaunesnių kaip 16 metų amžiaus – laisvės atėmimą iki penkerių metų, o dėl sveikatos sutrikdymo yra švelnesnės bausmės.

„Kristijonas Bartoševičius kaltę neigia“, – sakė generalinė prokurorė.

Kur buvo įvykdytos minėtos nusikaltstamos veikos, generalinė prokurorė neatsakė, tačiau nusikalstamų veikų padarymo laikotarpis, anot jos – ilgesnis nei vieneri metai. Ji taip pat negalėjo atsakyti, kiek metų yra jauniausiam nukentėjusiajam.

„Nenorėčiau detalizuoti, vien tam, kad išsaugotume vaikų konfidencialumą“, – nurodė N.Grunskienė.

Ji negalėjo atsakyti, kada teismas pradės nagrinėti bylą ir ar teismo posėdžiai bus vieši.

„Teismas sprendžia, ar bus viešas teismo posėdis, ar ne. Jeigu klausiate mano nuomonės, tai toks teismo posėdis neturėtų būti viešas, kadangi apklausti nepilnamečiai apie tokias detales, kurios nemanau, kad galėtų būti pagarsintos viešame posėdyje“, – sakė ji.

Tiesa, anot jos, nepilnamečiai jau nebeturėtų būti apklausinėjami teisme, nebent teismas nuspręstų kitaip.

„Visi nepilnamečiai – tiek liudytojai, tiek nukentėjusieji yra apklausti pas ikiteisminio tyrimo teisėją, dalyvaujant pačiam kaltinamajam – tuo metu jis dar buvo įtariamasis – ir kitiems proceso dalyviams, kurie privalėjo dalyvauti apklausoje. Todėl nemanau, kad būtų reikalinga apklausa, nebent teismas nuspręstų kitaip“, – kalbėjo generalinė prokurorė.

Pats ikiteisminis tyrimas, anot generalinės prokuratūros, nebuvo atliekamas prioritetine, skubos tvarka, o ir įrodymų rinkimas, pasak N.Grunskienės, nebuvo sudėtingesnis nei įprastai tokio pobūdžio bylose.

„Prokuratūra visada stengiasi, kad visi ikiteisminiai tyrimai būtų atliekami per kuo trumpesnius terminus. Ne viskas nuo prokurorų priklauso – dirba ir tyrėjai, ir ekspertai. Šis ikiteisminis tyrimas užtruko, nes reikėjo laukti specialistų išvadų“, – paaiškino ji.

Paklausta, ar šios bylos kontekste gali būti kitų ikiteisminių tyrimų – pavyzdžiui, dėl kaltinamojo dangstymo, N.Grunskienė teigė šiai dienai tokios informacijos neturinti.

„Ir pagrindo tokiam tyrimui tikrai nematau“, – teigė ji.

Sausio 23 d. tuometinis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime narys K.Bartoševičius pranešė atsisakantis Seimo nario mandato dėl asmeninių priežasčių.

Vėliau, tądien, prokuratūra pranešė apie jo atžvilgiu pradėtą tyrimą dėl galimų seksualinių nusikaltimų prieš nepilnamečius asmenis.

Kaip jau rašė naujienų portalas lrytas.lt, 35 metų K.Bartoševičiui yra pareikšti įtarimai dėl vieno paauglio prievartavimo ir trijų jaunesnių nei 16 metų vaikinų tvirkinimo.

Pasak šaltinių, K.Bartoševičiui inkriminuojami nusikaltimai dėl prievartavimo yra tęstiniai – pareigūnų duomenimis, tas pats paauglys patyrė prievartą ir būdamas mažametis (nesulaukęs 14 metų), ir vėliau. Todėl buvusiam parlamentarui pareikšti įtarimai pagal abi Baudžiamojo kodekso 150-ojo straipsnio dalis (mažamečio ir nepilnamečio seksualinis prievartavimas) dėl nusikaltimo prieš tą pačią auką.

Nepaisant to, kad yra įtariamas labai sunkiu nusikaltimu, buvęs Seimo narys teismo laukia būdamas laisvėje – jam skirtos švelnesnės kardomosios priemonės nei suėmimas: rašytinis pasižadėjimas neišvykti, įpareigojant nebendrauti su nukentėjusiaisiais, dokumentų paėmimas ir draudimas teikti informaciją apie tyrimą tretiesiems asmenims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.