G. Nausėda apie paminklą J. Marcinkevičiui: tokie dalykai skaudina jo artimuosius

Prezidentas Gitanas Nausėda labai kritiškai įvertino viešojoje erdvėje įsiplieskusias diskusijas dėl paminklo poetui Justinui Marcinkevičiui. Pasak šalies vadovo, debatų epicentre atsidūręs rašytojas yra vienas iškiliausių Lietuvos kūrėjų, todėl jo atžvilgiu skriejanti kritika tik skaudina poeto artimuosius.

 G. Nausėda apie paminklą J. Marcinkevičiui: tokie dalykai skaudina jo artimuosius.<br> Lrytas.lt koliažas
 G. Nausėda apie paminklą J. Marcinkevičiui: tokie dalykai skaudina jo artimuosius.<br> Lrytas.lt koliažas
Gitanas Nausėda <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Justinas Marcinkevičius.<br>P.Lileikio nuotr.
Justinas Marcinkevičius.<br>P.Lileikio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 26, 2023, 2:48 PM

Justinas Marcinkevičius sau pasistatė tokį didelį paminklą, kad jau joks XXI a. ideologinis inkvizitorius jo nebenugriaus. Tai, turbūt, yra didžiausias dainius, kurį mes turėjome XX amžiuje. Arba vienas iš garsiausių mūsų poetų su kurio eiliuotu žodžiu į Sąjūdį ėjo žmonės“, – žurnalistams teigė Šilalės rajone apsilankęs G. Nausėda.

„Gaila, kad šioje situacijoje vėl tokiu negražiu būdu diskutuojame ne tiek apie paminklą ir jo tikslingumą ar apie jo meninį vaizdą, bet apie patį Justiną Marcinkevičių. Justinas Marcinkevičius turbūt yra neišdildoma pavardė iš mūsų istorijos. Gaila, kad tokie dalykai skaudina jo artimuosius. Kiekvieną kartą tokiomis diskusijomis mes savotiškai atliekame jų atžvilgiu žudymo aktą“, – pažymėjo prezidentas.

ELTA primena, kad liepos mėnesį Rašytojų sąjunga nusprendė sostinės Konstantino Sirvydo gatvėje, šalia sąjungos būstinės, pastatyti paminklą rašytojui J. Marcinkevičiui. Visgi, dėl šio paminklo viešojoje erdvėje kilo ginčas – nesutariama, ar derėtų įamžinti J. Marcinkevičių ir jo kūrybą, mat, kritikai ir literatūros tyrėjai akcentuoja prieštaringą rašytojo praeitį.

Dėl J. Marcinkevičiaus paminklo laukiama Vilniaus savivaldybės tarybos sprendimo. Rašytojų sąjunga neatmeta, kad dėl kilusio ginčo paminklo idėjos gali būti atsisakyta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.