K. Budrys neatsako, ar viešais pareiškimais apie „Leopard“ tankus A. Anušauskas susilpnino Lietuvos derybines pozicijas

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys neatskleidžia, ar, jo nuomone, krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko vieši pareiškimai apie ketinimų protokolus su Vokietijos „Leopard“ tankų gamintojais pakenkė Lietuvos derybinėms pozicijoms.

Kęstutis Budrys. <br>ELTA / Josvydas Elinskas
Kęstutis Budrys. <br>ELTA / Josvydas Elinskas
 Arvydas Anušauskas.<br> ELTA / Dainius Labutis
 Arvydas Anušauskas.<br> ELTA / Dainius Labutis
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 26, 2023, 1:46 PM

„Vertinimu nesidalinsiu. Žinoma, aš jį (vertinimą – ELTA) turiu, bet nesidalinsiu. Galiu pakomentuoti, kas buvo Valstybės gynimo taryboje“, – trečiadienį po Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdžio žurnalistams sakė K. Budrys.

Po pirmadienį vykusio Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio A. Anušauskas paskelbė, kad dar šią savaitę bus pasirašytas ketinimų protokolas su vokiečių tankų gamintojais dėl jų įsigijimo. Tuo metu po VGT žurnalistams kalbėjęs K. Budrys taip detaliai karinių pirkimų nekomentavo.

Klausiamas, kodėl esmingai skiriasi Prezidentūros ir Krašto apsaugos ministerijos (KAM) komunikacija, vienai institucijai kalbant apie naujus kariuomenės įsigijimus aptakiai, o kitai – detalizuojant, su kuo ir kada pasirašomi ketinimų protokolai, K. Budrys tiesiogiai neatsakė. Tačiau G. Nausėdos patarėjas nurodė, kad dėl to, kaip komunikuoti VGT sprendimus, posėdyje buvo tartasi.

„Buvo apsitarta ir dėl komunikavimo“, – teatsakė K. Budrys, nedetalizuodamas, ar tokios Daukanto aikštės ir KAM pozicijos ir buvo susitarimo dalis.

ELTA primena, kad pirmadienį po Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas užsiminė, jog artimiausiu metu bus pasirašytas ketinimų protokolas su Vokietijos gamintojais dėl tankų įsigijimo.

Planuojamas tankų įsigijimas bus didžiausias Lietuvos pirkinys, sako prezidento vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys – tam planuojama skirti apie 2 milijardus eurų. Pasak jo, galutinio sprendimo pirkti vokiškus tankus „Leopard“ dar nėra, todėl ketinimų protokolas reiškia tik tai, kad Lietuva siekia gauti daugiau informacijos apie galimus technikos įsigijimus.

Visgi, A. Anušauskas dėl viešų pareiškimų sulaukė kritikos ne tik iš opozicijos, bet ir valdančiosios koalicijos bendražygių. Keliami klausimai dėl tokių sprendimų skaidrumo, dvišalių santykių su JAV bei Vokietija, Lietuvos derybinės galios potencialo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.