A. Širinskienė dėl A. Anušausko atskleistos informacijos kreipėsi į prokuratūrą

Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė kreipėsi į prokuratūrą dėl krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko viešai aptartų detalių apie vokiškų tankų pirkimą.

A. Širinskienė dėl A. Anušausko atskleistos informacijos kreipėsi į prokuratūrą.<br>lrytas.lt koliažas.
A. Širinskienė dėl A. Anušausko atskleistos informacijos kreipėsi į prokuratūrą.<br>lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 27, 2023, 9:52 AM

„Rytas prasidėjo nesmagiai. Nemalonu, kai tenka prašyti prokurorų įvertinti informaciją viešojoje erdvėje ir pradėti ikiteisminį tyrimą aiškinantis ar krašto apsaugos ministras..... neišdavė valstybės paslapties“, – ketvirtadienį savo feisbuko paskyroje rašė A. Širinskienė.

Kaip Eltai dar trečiadienį sakė A. Širinskienė, jei kreipimasis į prokuratūrą nesudarys pagrindo pradėti apkaltos procesą, opozicijai priklausantys politikai neatmeta galimybės rudens sesijos pradžioje konservatorių deleguotam ministrui kelti interpeliacijos klausimą. Bet kuriuo atveju, sutaria opozicijai priklausantys politikai, toliau eiti ministro pareigų A. Anušauskas tiesiog nebegali.

ELTA primena, kad pirmadienį po Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio krašto apsaugos ministras užsiminė, jog artimiausiu metu bus pasirašytas ketinimų protokolas su Vokietijos gamintojais dėl tankų įsigijimo.

Visgi, A. Anušauskas dėl viešų pareiškimų sulaukė aštrios kritikos. Keliami klausimai dėl tokių sprendimų skaidrumo, dvišalių santykių su JAV bei Vokietija, Lietuvos derybinės galios potencialo. VGT vadovaujantis prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžė, kad krašto apsaugos ministras paskelbė riboto naudojimo informaciją, kurios sutarta neviešinti.

Tačiau A. Anušauskas teigia savo kaltės situacijoje nematantis ir atmeta jam reiškiamą kritiką. Anot ministro, informacija, kurią jis paviešino, nebuvo slapta, o perteklinis slaptumo grifų uždėjimas Lietuvoje taip pat draudžiamas įstatymu, pabrėžia A. Anušauskas.

Planuojamas tankų įsigijimas bus didžiausias Lietuvos pirkinys, sako prezidento vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys – tam planuojama skirti apie 2 milijardus eurų. Pasak jo, galutinio sprendimo pirkti vokiškus tankus „Leopard“ dar nėra, todėl ketinimų protokolas reiškia tik tai, kad Lietuva siekia gauti daugiau informacijos apie galimus technikos įsigijimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.