Klestėjimo laikotarpiu – garsūs užsakovai, milijonai ir vakarėliai, dabar – kaltinimai ir kovos

Klestėjimo laikotarpiu – garsūs užsakovai, o dabar – kaltinimai tyčiniu bankrotu. Tai ištiko šarvuotąsias duris gaminusią bendrovę „Plieninis skydas“.

Šarvuotąsias duris gaminusi bendrovė „Plieninis skydas“ ilgai klestėjo, tačiau dabar daugybė kreditorių persekioja jos akcininką ir vadovą R.Guobį.<br>Lrytas.lt koliažas
Šarvuotąsias duris gaminusi bendrovė „Plieninis skydas“ ilgai klestėjo, tačiau dabar daugybė kreditorių persekioja jos akcininką ir vadovą R.Guobį.<br>Lrytas.lt koliažas
Rolandas Guobys ir Asta Balakauskaitė-Guobienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rolandas Guobys ir Asta Balakauskaitė-Guobienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rolandas Guobys ir Asta Balakauskaitė-Guobienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Rolandas Guobys ir Asta Balakauskaitė-Guobienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Remigijus Guobys<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Remigijus Guobys<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šarvuotąsias duris gaminusi bendrovė „Plieninis skydas“ ilgai klestėjo, tačiau dabar daugybė kreditorių persekioja jos akcininką ir vadovą R.Guobį.<br>LR archyvo nuotr.
Šarvuotąsias duris gaminusi bendrovė „Plieninis skydas“ ilgai klestėjo, tačiau dabar daugybė kreditorių persekioja jos akcininką ir vadovą R.Guobį.<br>LR archyvo nuotr.
Šarvuotąsias duris gaminusi bendrovė „Plieninis skydas“ ilgai klestėjo, tačiau dabar daugybė kreditorių persekioja jos akcininką ir vadovą R.Guobį.<br>LR archyvo nuotr.
Šarvuotąsias duris gaminusi bendrovė „Plieninis skydas“ ilgai klestėjo, tačiau dabar daugybė kreditorių persekioja jos akcininką ir vadovą R.Guobį.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 28, 2023, 6:10 PM, atnaujinta Jul 29, 2023, 12:38 PM

Buvęs kažkada didžiausios šalyje šarvuotųjų durų gamintojos „Plieninis skydas“ generalinis direktorius Rolandas Guobys patyrė dar vieną smūgį.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) patikrinimo medžiagą išnagrinėjęs Apeliacinis teismas konstatavo, kad buvęs vadovas savo sužlugdytai įmonei turi atlyginti beveik milijono eurų žalą.

Didžiulės pinigų sumos šiam verslininkui, kurio vadovaujama bendrovė klestėjimo laikais gamino duris Eltonui Johnui ir kitoms garsenybėms, buvo priteistos ir kitose bylose, o Vilniaus apygardos teismas konstatavo, kad R.Guobys savo įmonę prie bankroto privedė tyčia.

Pinigai – žaidimams

Įmonė vos gyvuoja, o jos vadovas ir 50 procentų akcijų savininkas už bendrovės lėšas internete žaidžia azartinius žaidimus. Tokį vaizdą susidarė mokesčių inspektoriai, pradėję tikrinti bendrovės veiklą.

Buvo nustatyta, kad už daugiau kaip 20 tūkstančių eurų R.Guobys pirko azartinius žaidimus. Ypač jis buvo pamėgęs žaidimą tankais, kurį užsakinėjo iš įmonės telefono.

Tuo metu, kai direktorius žaidė, įmonės darbuotojai mėnesiais negaudavo atlyginimų, tačiau savo noru pasitraukti negalėjo – vadovas atsisakydavo atleisti juos iš darbo. Taip išaugo skolos „Sodrai“, VMI ir darbuotojams, kurie realiai net nedirbo.

Pardavė net ir domeną

Tačiau kaip gauti pinigų saviems reikalams, R.Guobys sugalvodavo įvairiausių būdų. 40 tūkstančių eurų „Plieninis skydas“ jam sumokėjo už tai, kad įmonei pardavė jos pačios turtą – domeną www.skydas.lt ir interneto svetainę.

Teismas nustatė, kad tiek domenas, tiek internetinis puslapis buvo pirkti ir sukurti už įmonės pinigus, tik formaliai juos savo vardu buvo įforminęs R.Guobys.

Tokius direktoriaus veiksmus, kai įmonės turtą parduoda kaip savo, teismas įvertino kaip nesąžiningus ir įpareigojo gautus 40 tūkstančius eurų gražinti.

Apie kitą savotišką būdą gauti pinigų teisme papasakojo vienas buvęs „Plieninio skydo“ vadybininkas. Jis teigė buvęs verčiamas iš klientų imti kuo didesnes sumas grynaisiais pinigais, kuriuos vėliau atiduodavo R.Guobiui.

Remontai, kurių nebuvo

Tačiau daugiausia pinigų buvo pasisavinta panaudojus kelių įmonių grupę. Mokesčių inspekcijos specialistai nustatė, kad penkioms bendrovėms, kurias siejo tie patys vadovai ir darbuotojai, R.Guobio nurodymu buvo pervesta apie 770 tūkstančių eurų už darbus, kurių niekas neatliko.

Nors savo automobilius „Plieninis skydas“ taisė prestižinėse remonto dirbtuvėse – „Tokvila“, „Silberauto“, „Sostena“, tačiau už remonto darbus taip pat pervesdavo didžiules sumas vienadienėms tarpusavyje susijusioms įmonėms.

Apie 160 tūkstančių eurų joms buvo pervesta už langų apdailų dažymą, nors jos jokių darbų neatliko.

Teismo posėdžio metu R.Guobys bandė aiškinti, kad kai kurie dažymo darbai buvo atliekami, tačiau liudininkai šiuos žodžius paneigė. „Kokia prasmė dažyti kitur, kai mes patys turėjo savo modernią įrangą“,– stebėjosi vienas buvęs darbuotojas.

Avansas – geram draugui

Savo klestėjimo laikais „Plieninio skydo“ apyvarta siekė 6 milijonus eurų, o pelnas – 700 tūkstančių eurų.

Gamykla, kurioje dirbo 130 darbuotojų, gamino šarvuotąsias duris ne tik E.Johnui, bet futbolininkui Davidui Beckhamui, Rusijos oligarchui Romanui Abramovičiui ir kitiems turtuoliams.

Tačiau nuo 2015 metų, kai tarpusavyje susipyko po 50 procentų akcijų valdę broliai Rolandas ir Remigijus Guobiai, įmonė pradėjo ristis žemyn.

Remigijus išvyko gyventi į Angliją, ten įkūrė savotišką „Plieninio skydo“ konkurentę – pagal tą pačią technologiją šarvuotas duris gaminančią įmonę, į ją priviliojo dalį savo lietuviškos bendrovės darbuotojų ir užsakovų.

Tuo tarpu Lietuvoje likęs ir „Plieniniam skydui“ vadovavęs R.Guobys ėmė po truputį švaistyti bendrovės turtą.

2015 metais jis savo draugui už planuojamą pirkti sklypą iš įmonės kasos grynais pinigais perdavė 600 tūkstančių eurų avansą, nors sklypo vertė vos viršijo 200 tūkstančius eurų.

Įmonėje buvo įdarbinta direktoriaus žmona bei uošvė ir nors mažai kas žinojo ką jos ten dirba, tačiau gaudavo daugiau nei 3 tūkstančių eurų atlyginimą. Už menamas teisines paslaugas dideli pinigai buvo mokami direktoriaus dukrai – advokato padėjėjai, taip pat vienai advokatų kontorai.

Tuo metu milijonierių klubo nare pristatoma R.Guobio žmona Asta nuolat šmėžavo turtuolių vakarėliuose ir, demonstruodama garsių dizainerių sukneles, noriai pozavo fotografams.

Įžvelgė blogus kėslus

2019 metais, kai įmonė dėl jos direktoriaus pinigų švaistymo atsidūrė ties bankroto riba, aplink ratus ėmė sukti Pavelas Borisovas – skandalingai pagarsėjusio prezidento Rolando Pakso patarėjo Jurijau Borisovo sūnus.

Iš pradžių jis per savo įmones į „Plieninį skydą“, sudaręs preliminarią gamybinių patalpų pirkimo sutartį, investavo 240 tūkstančių eurų, o paskui panoro įsigyti ir akcijų paketą.

Po pirmųjų investicijų įmonė šiek tiek atsigavo. Vieni darbuotojai naujo investuotojo atėjimu džiaugėsi. Tačiau kiti žiūrėjo įtariai. Mat „Plieninis skydas“ gamino apsaugines duris daugeliui svarbiausių šalies institucijų – prezidentūrai,Vidaus reikalų ministerijai, Užsienio reikalų ministerijai, prokuratūrai, kai kurioms ambasadoms.

Tuo tarpu P.Borisovo tėvas tuo metu buvo Rusijos gynybos ministerijos holdingo, gaminančio ir remontuojančio karinius sraigtasparnius, generalinis direktorius.

Tačiau P.Borisovo ketinimai įkelti koją į bendrovę neišsipildė. Jis apkaltino R.Guobį, kad jo investuotus pinigus šis panaudojo ne įmonei modernizuoti, bet asmeninėms reikmėms.

Po bankroto – kaltinimai

Po šio konflikto P.Borisovo įmonės kartu su direktoriaus broliu Remigijumi ir kitais kreditoriais pradėjo „Plieninio skydo“ bankroto procedūrą.

Skolas su P.Borisovu susijusios įmonės išaugino iki daugiau kaip milijono eurų, nes pateikė daug ieškinių dėl nenusisekusio verslo. Taip P.Borisovas tapo didžiausiu didžiausiu „Plieninio skydo“ kreditoriumi.

2020 metais įmonei buvo paskelbtas bankrotas, o kaltais dėl jo pripažinti abu broliai – Remigijus ir Rolandas.

Dar prieš „Plieninio skydo“ bankrotą didelė dalis bendrovės užsakymų buvo perleisti Anglijoje veikiančiai Remigijaus Guobio įmonei.

Tuo tarpu Lietuvoje pradėjo veikti bendrovė „Sunkusis metalas“, kurios akcininke tapo Rolando Guobio dukra. Nors oficialiai šios įmonės vadovu buvo Eimantas Stasevičius, tačiau realiai viskam vadovavo R.Guobys. Įmonėje buvo įdarbinti buvę „Plieninio skydo“ darbuotojai, o produkcija gamina tiems patiems užsakovams, kaip ir buvusioje bendrovėje.

Tačiau verslas regis nepavyko – jau pirmaisiais metais „Sunkusis metalas“ vietoj laukto pelno patyrė beveik 70 tūkstančių eurų nuostolių. Šiuo metu naujoji įmonė yra prie bankroto ribos, vien skolos „Sodrai“ siekia 16 tūkstančių eurų.

Pinigų už namą negavo

Nors teismai priteisė iš R.Guobio daugiau kaip milijoną eurų, tačiau kreditoriams vargu ar pavyks atgauti bent dalį pinigų. Savo vardu buvęs turtuolis neturi jokio turto.

Namas prestižiniame sostinės Valakampių rajone, kurį R.Guobys įsigijo 2012 metais, buvo įregistruotas kaip asmeninė jo žmonos nuosavybė.

Neseniai R.Guobio žmona šį namą pardavė už 1,1 milijoną eurų. Nors kreditoriai bandė įrodyti, kad pusė gautų pinigų turėtų priklausyti buvusiam direktoriui ir atitekti kreditoriams, tačiau teismai šiuos ieškinius atmetė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.