A. Anušausko bėdų sąrašas ilgėja? Šaltinio informacija griauna ministro versiją

Virš krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko, pravardžiuojamo feisbuko riteriu, galvos jau savaitę sukasi niūrūs debesys dėl paviešintos „riboto naudojimo“ informacijos apie planuojamus įsigyti tankus.

Gitanas Nausėda, Arvydas Anušauskas.<br>Lrytas.lt koliažas
Gitanas Nausėda, Arvydas Anušauskas.<br>Lrytas.lt koliažas
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
A.Anušauskas jau ne pirmą kartą įklimpsta pernelyg daug kalbėdamas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Anušauskas jau ne pirmą kartą įklimpsta pernelyg daug kalbėdamas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jul 30, 2023, 10:45 AM, atnaujinta Jul 30, 2023, 10:17 PM

Politinę audrą sukėlę ministro atviravimai po pirmadienį vykusio Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio A.Anušauską klampina vis giliau.

Dėl to į prokurorus kreipėsi Seimo opozicijai priklausanti Agnė Širinskienė. Ji prašo įvertinti, ar konservatorius neatskleidė valstybės ar tarnybos paslapčių ir taip nepažeidė įstatymų.

Bet ministras ginasi – esą informacija, kurią jis paviešino, nebuvo slapta.

Tačiau „Lietuvos ryto“ šaltiniai tvirtina, kad VGT nariams paties A.Anušausko atsinešta ir pateikta informacija buvo pažymėta kaip skirta ribotam naudojimui.

Be to, į rūsį be langų valstybės vadovai esą leidžiasi ne tam, kad ten aptariami dalykai iš karto atsidurtų feisbuke.

Informacija nebuvo slapta?

Kritikos sulaukęs A.Anušauskas aiškino, jog VGT posėdžio dalyvius jis informavo, kad praneš apie siunčiamą ketinimų laišką Vokietijos tankų gamintojams.

Ministro teigimu, tai esą įprasta praktika ir viešumas šiuo atveju neišvengiamas: „Įsivaizduokite, atsirastų ta informacija apie mūsų ketinimus užsienio žiniasklaidoje. Tada visi atsisuktų, pasižiūrėtų – tai kodėl jūs nuslėpėte? Tai jūs užkulisiuose viską darote, slepiate.“

Anot politiko, informacija, kurią jis paviešino, nebuvo slapta, o nepagrįstas slaptumo grifų uždėjimas irgi draudžiamas įstatymu.

Posėdis už metalo sienų

Bet, gerai informuotų šaltinių tvirtinimu, visa VGT nariams ministro pateikta informacija apie planuojamus įsigijimus buvo pažymėta slaptumo žyma „riboto naudojimo“.

Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymas numato, kad ši žyma suteikiama tarnybos paslaptį sudarančiai informacijai, kurios praradimas ar neteisėtas atskleidimas gali padaryti žalos valstybės institucijų interesams.

Krašto apsaugos ministerija gali priimti sprendimą šią informaciją išslaptinti, bet apie tai turėtų informuoti ir VGT narius.

Anot „Lietuvos ryto“ šaltinių, tai nėra padaryta – bet kuriuo atveju VGT ji buvo pateikta kaip riboto naudojimo. Negana to, esą buvo susitarta jos neviešinti.

„Turbūt ne be reikalo šalies vadovai prieš posėdį palieka mobiliuosius telefonus ir leidžiasi į rūsyje esančias saugias patalpas su geležinėmis sienomis ir be langų, o VGT priklauso ribotas skaičius žmonių.

Vien tai turėtų stabdyti nuo pagundų ten aptariamą informaciją skelbti feisbuke“, – „Lietuvos rytui“ sakė su situacija susipažinęs šaltinis.

Paauklėjo ir prezidentas

Kad A.Anušausko paskelbtos informacijos VGT buvo sutarta neviešinti, teigė ir prezidentas Gitanas Nausėda.

Šaltinių tvirtinimu, šalies vadovą supykdė priešingas ministro elgesys.

To G.Nausėda neslėpė ir kalbėdamas viešai: „Mes susitarėme, jog laikomės nuostatos, kad dalykai, kurie yra riboto naudojimo, ir turėtų būti riboto naudojimo, o ne išėjus tuoj pat paskelbti feisbuke.“

Prezidentas ironizavo suprantantis, kad galbūt kažkam atrodo labai svarbus darbų baras šviežiausia informacija pasidalinti feisbuke, bet tai esą neturėtų būti pagrindinė ministro ar kito valstybės pareigūno funkcija.

G.Nausėda taip pat nuogąstavo, kad informacijos apie planuojamus ginkluotės įsigijimus viešinimas gali sukelti neigiamų pasekmių šalies saugumui, ir ragino susilaikyti nuo tokių veiksmų: „Gaila, kad apie tai tenka vis priminti, atrodo, suaugusiems žmonėms, kurie yra Valstybės gynimo tarybos nariai.

Tikiuosi, kad padarysime tinkamas išvadas.“

Pakenkė deryboms

A.Anušauskas po VGT posėdžio pranešė, kad dar šią savaitę bus pasirašytas ketinimų protokolas dėl vokiškų tankų „Leopard“ įsigijimo.

Vėliau ministras detaliai argumentavo, kodėl toks pasirinkimas būtų optimalus.

Tiesa, jis tikino, kad derybos nevyksta, esą tik siekiama gauti daugiau informacijos.

Politikas atmetė ir kritiką, kad tokiais savo veiksmais esą sumenkino derybines galias.

Dėl to A.Anušauskui priekaištavo ir buvęs premjeras Saulius Skvernelis, ir Seimo Ateities komiteto vadovas liberalas Raimondas Lopata, kuris svarstė, kad toks pasirinkimas gali būti susijęs su Vokietijos pažadu paspartinti brigados atsiradimą Lietuvoje.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas konservatorius Laurynas Kasčiūnas irgi pritarė, kad ministro vieša retorika apie tankų įsigijimus nestiprina derybinių galių.

VGT posėdyje dalyvavęs L.Kasčiūnas tikino, kad jame nebuvo priimta jokių sprendimų ir, priešingai nei sako A.Anušauskas, nebuvo sutarta, kurio konkrečiai gamintojo tankus Lietuva pirks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.