Siūlo numatyti išmokas seniūnaičiams: 10 proc. savivaldybės tarybos nario atlyginimo dydžio

Seime atsirado iniciatyva numatyti išmokas seniūnaičiui su jo veikla susijusioms kanceliarinėms, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto išlaidoms apmokėti.

Pinigai.<br>T.Bauro nuotr.
Pinigai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 30, 2023, 9:41 PM

Jei Seimas pritartų tokioms Seimo nario socialdemokrato Kęstučio Vilkausko įregistruotoms Vietos savivaldos įstatymo pataisoms, seniūnaičiai galėtų gauti išmoką, kuri būtų 10 procentų tos savivaldybės tarybos nario atlyginimo dydžio. Už šią išmoką seniūnaitis neturėtų atsiskaityti.

Parlamentaras taip pat siūlo vietoj seniūnaičių sueigų ir išplėstinių seniūnaičių sueigų formuoti seniūnijų tarybas. Seniūnijos tarybą sudarytų seniūnijos seniūnaičiai ir bendruomeninių organizacijų deleguoti atstovai. Kai seniūnijos nesteigiamos, meras, atsižvelgdamas į gyvenamųjų vietovių ar bendruomenių poreikius, nustatytų, kokių gyvenamųjų vietovių ar jų dalių seniūnaičiai įeina į seniūnijos tarybos sudėtį.

Siūlomas projektas numato, kad seniūnijos taryba svarstytų ir priimtų sprendimus dėl seniūnijos metinio veiklos plano projekto, dėl šio plano įgyvendinimo ataskaitos, taip pat dėl savivaldybės biudžeto projekto, kiek tai yra susiję su seniūnijos veiklos finansavimu. Seniūnijos taryba svarstytų ir priimtų sprendimus dėl bendruomeninės veiklos ir partnerystės su savivaldybių institucijomis,viešųjų paslaugų, už kurių teikimą yra atsakinga savivaldybė, teikimo perdavimo bendruomeninėms ir kitoms nevyriausybinėmis organizacijoms, vietos verslumo skatinimo.

Savivaldybė turėtų neatlygintinai suteikti patalpas seniūnijos tarybos posėdžiams organizuoti. Seniūnaičiai į seniūnijos tarybos posėdžius rinktųsi savo iniciatyva arba seniūno kvietimu. Seniūnijos tarybos posėdžiai būtų vieši, o sprendimai – rekomendaciniai, tačiau atitinkama savivaldybės institucija privalėtų juos įvertinti.

Jeigu seniūnijos tarybos sprendimų vertinimas yra savivaldybės tarybos kompetencija, anot projekto,jie vertinami ir sprendimas priimamas artimiausiame tarybos posėdyje. Jeigu seniūnijos tarybos sprendimų vertinimas yra mero kompetencija, meras turėtų priimti dėl jų sprendimą ne vėliau kaip per 20 darbo dienų nuo seniūnijos tarybos sprendimo gavimo dienos. Savivaldybės institucijos privalėtų nurodyti savo sprendimų priėmimo motyvus.

Seniūnijos tarybos posėdžiuose priimti sprendimai būtų paskelbti savivaldybės interneto svetainėje ir seniūnijų skelbimų lentose.

Projektą įregistravęs Seimo narys K. Vilkauskas mano, kad priėmus įstatymo pataisas „būtų žengtas pirmasis tvirtas žingsnis, kuris labai sustiprintų mažąją vietos savivaldą Lietuvoje, sudarytų sąlygas rastis ir stiprėti bendruomeniškumui ir vietos gyventojų aktyvesniam dalyvavimui tvarkant vietos reikalus“.

Seimo narys K. Vilkauskas, kuris 2003–2019 m. buvo Trakų seniūnijos seniūnas, tikisi, kad įstatymo pataisos bus priimtos rudens Seimo sesijoje.

Šių metų liepos 1 d. įsigaliojo Vietos savivaldos įstatymo pataisos, kuriomis Seimas nustatė fiksuotus tarybos narių atlyginimus, atsisakant kanceliarinėms reikmėms skirtų išmokų, pimena ELTA.

Savivaldybės tarybos sprendimu savivaldybės tarybos nariams nustatomas atlyginimas, kuris yra lygus 20 procentų savivaldybės mero darbo užmokesčio dydžio. Papildomai numatyta, kad opozicijos lyderiui, nuolatinių komitetų ir komisijų pirmininkams yra mokamas 20 procentų didesnis savivaldybės tarybos nario atlyginimas, o komitetų ir nuolatinių komisijų pirmininkų pavaduotojams – 10 procentų.

Seimas atsisakė savivaldybių tarybų nariams skiriamų vadinamųjų kanceliarinių išmokų: išlaidų su jo, kaip tarybos nario, veikla susijusioms kanceliarinėms, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto, biuro patalpų nuomos, viešosios informacijos rengėjų teikiamų paslaugų, tarybos nario ataskaitų gamybos ir platinimo ir kitoms reglamente numatytoms išlaidoms apmokėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.