G. Landsbergis apie A. Anušausko pasisakymus: yra viena taisyklė – jeigu gali sakyti mažiau, tai sakyk mažiau

Reaguodamas į kilusias diskusijas dėl pernelyg viešų krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko pasisakymų, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis mano, kad politikams, kalbantiems apie nacionaliniam saugumui jautrius klausimus, reikėtų susilaikyti nuo itin detalių komentarų.

A. Anušauskas ir G. Landsbergis.<br>ES Tarybos nuotr.
A. Anušauskas ir G. Landsbergis.<br>ES Tarybos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 31, 2023, 9:47 PM

„Kai kalbame apie ypatingai jautrius nacionalinio saugumo klausimus, aš sakyčiau, kad taisyklė yra viena – jeigu gali sakyti mažiau, tai sakyk mažiau“, – pirmadienį LRT televizijai sakė G. Landsbergis, vertindamas daugiau kaip savaitę kilusį skandalą dėl A. Anušausko galimai paviešintos riboto naudojimo informacijos apie vokiškus „Leopard“ tankus.

Ministras nurodė, kad įprastai Valstybės gynimo taryboje (VGT) pateikiama informacija ir dokumentai turi tam tikras slaptumo žymas. Tačiau, svarstė konservatorių lyderis, A. Anušauskas veikiausiai gali įvertinti, kokia VGT posėdžio medžiaga ar jos dalys gali būti paskelbtos viešai.

„Paprastai, kiek man yra tekę dalyvauti Valstybės gynimo tarybos posėdžiuose (pats nesu narys, esu dažnai kviečiamas svečio teisėmis) – dokumentai, kurie yra pateikiami, yra pateikiami su grifais. Būna skirtingi grifai. Reiškiasi, informacija, kuri juose yra pateikta, neturėtų būti viešinama“, – pasakojo ministras.

„Ministras gali daryti tam tikras išvadas, matyt, analizuodamas informaciją, kuri yra pateikta, galbūt ją segmentizuodamas, dalį jis jaučia turįs teisę paviešinti“, – sakė G. Landsbergis, tačiau pažymėjo, kad nežino, kodėl A. Anušauskas nusprendė viešai pasidalinti detalėmis apie „Leopard“ tankus.

„Man sunku vertinti, kokiais argumentais remdamasis ministras tą informaciją paviešino“, – pridūrė jis.

Neatskleidžia, ar ketintų keisti A. Anušauską

Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė dėl krašto apsaugos ministro viešai aptartų karinio patarimo detalių kreipėsi į prokuratūrą.

Klausiamas, ar ketintų keisti A. Anušauską, jeigu prokurorai išaiškintų, jog ministras išties paviešino riboto naudojimo informaciją, G. Landsbergis neatsakė. Politikas ragino neskubėti ir sulaukti prokuratūros įvertinimo.

„Neskubėčiau kol kas sakyti. Manau, kad vis dėlto reikia palaukti. Išties, tas tyrimas arba bent jau informacijos analizė, kiek man žinoma, yra vykstantis dalykas. Susipažinus su išvada, bus galima atsakyti“, – savo poziciją dėstė jis.

Visgi, šalies diplomatijos vadovas akcentavo, kad pastaroji ir panašios diskusijos gynybos klausimais neturėtų tapti tam tikrų „politinių dvikovų lauko dalimi“. Pasak jo, svarbu vertinti įtemptą geopolitinę situaciją ir elgtis atsakingai.

„Kadangi artėjame į gana aktyvų politinį ir rinkiminį laikotarpį, aš nenorėčiau, kad nacionalinio saugumo klausimai taptų ir tam tikrų politinių dvikovų lauko dalimi. Kitaip tariant, būtų instrumentalizuojami prieš vieną politiką“, – nurodė ministras.

„Esame jautrioje situacijoje. Nesakyčiau, kad pavojingoje, bet ji yra su iššūkiais. Dėl to reikėtų visiems atsakomybės. Toks mano palinkėjimas“, – pažymėjo G. Landsbergis.

ELTA primena, kad praėjusį pirmadienį po Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas užsiminė, jog artimiausiu metu bus pasirašytas ketinimų protokolas su Vokietijos gamintojais dėl tankų įsigijimo.

Dėl viešų pareiškimų ministras sulaukė aštrios kritikos. Keliami klausimai dėl tokių sprendimų skaidrumo, dvišalių santykių su JAV bei Vokietija, Lietuvos derybinės galios potencialo. VGT vadovaujantis prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžė, kad krašto apsaugos ministras paskelbė riboto naudojimo informaciją, kurios sutarta neviešinti.

Savo ruožtu Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė dėl krašto apsaugos ministro viešai aptartų detalių kreipėsi į prokuratūrą.

Nors Krašto apsaugos ministerija (KAM) tvirtina, kad A. Anušausko paviešinta informacija apie vokiškų tankų pirkimą nebuvo slapta, du gerai su situacija susipažinę šaltiniai Eltai nurodė, kad karinis patarimas, pristatytas VGT nariams ir kurio detales vėliau viešai paskelbė A. Anušauskas, išties yra riboto naudojimo informacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.