Vyriausybė nepritaria iniciatyvai įteisinti dujinius balionėlius savigynai asmenims nuo 14 metų

Vyriausybė nepritaria siūlymui leisti vaikams nuo 14 metų turėti savigynai skirtus dujų balionėlius.

Ašarinės dujos.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Ašarinės dujos.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 31, 2023, 1:54 PM, atnaujinta Jul 31, 2023, 2:45 PM

Vyriausybės pirmadienį patvirtintoje išvadoje pažymima, kad dujų įrenginių prieinamumas nepilnamečiams asmenims gali kelti viešojo saugumo ir žalos asmens sveikatai rizikų.

Taip pat akcentuojama, kad 14-mečių psichosocialinė branda dar nėra pakankama atsakingai naudotis savigynos dujų įrenginiais.

Todėl, pažymima išvadoje, leidimas šio amžiaus paaugliams turėti savigynos dujų įrenginių gali didinti smurtinių atvejų skaičių tarp paauglių.

Vyriausybė įžvelgia ir tam tikrų teisinių problemų, kurios kiltų, jei iniciatyvai būtų pritarta. Akcentuojama, kad nepilnamečiui asmeniui suteikus teisę nuo 14 metų turėti D kategorijos dujų įrenginį tam turėtų būti taikomi ginklo saugojimo, laikymo, nešiojimo ar gabenimo reikalavimai. Tačiau,atkreipiamas dėmesys, kad už reikalavimų nesilaikymą atsakomybė asmenims iki 16 metų nebūtų taikoma.

„Tokiu atveju atsakomybė galėtų kilti tėvams, globėjams (rūpintojams), tačiau turėtų būti sistemiškai peržiūrėtas administracinės atsakomybės klausimo tėvams reglamentavimas už tokio pobūdžio nusižengimus, jeigu juos padaro asmuo neturintis 16 metų amžiaus“, – rašoma Vyriausybės išvadoje.

Ministrų kabinetas mano, kad turi būti išnaudojamos visos kitos priemonės, skirtos apginti nepilnamečius asmenis ar padėtų apsiginti, nesukeliant grėsmių paties nepilnamečio asmens sveikatai.

Vyriausybės išvadoje taip pat pažymima, kad bendras nukentėjusiųjų vaikų skaičius pastaruoju metu mažėja, o didelė dalis vaikų nukenčia artimoje aplinkoje. Taip pat akcentuojama, kad daugiau nei pusė nukentėjusių vaikų yra iki 14 metų amžiaus.

ELTA primena, kad Seimas balandžio mėnesį nutarė svarstyti siūlymą leisti vaikams turėti savigynai dujinį balionėlį.

Jeigu Seimas pritartų, savigynai D kategorijos dujinius įrenginius be leidimų galėtų turėti ir laikyti ir jaunesni kaip 18 metų, bet ne jaunesni kaip 14 metų nuolatiniai Lietuvos gyventojai, jeigu šiuos įrenginius jiems perdavė tėvai, įtėviai ar globėjai.

Vadovaujantis šiuo metų galiojančio Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo nuostatomis, D kategorijos ginklus, jų šaudmenis (tame tarpe ir dujinius įrenginius) be leidimų gali įsigyti ir turėti tik fiziniai asmenys nuo 18 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.