Dar daugiau kritikos A. Anušauskui išreiškęs G. Nausėda pabrėžė: paskelbta informacija apie tankus – riboto naudojimo

Prezidentas Gitanas Nausėda kartoja – krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko paviešinta informacija apie vokiškus tankus „Leopard“ buvo pažymėta riboto naudojimo žyma.

Gitanas Nausėda.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>O. Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>O. Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 1, 2023, 5:38 PM, atnaujinta Aug 1, 2023, 5:39 PM

„Informacija, kuri buvo pateikta, buvo su grifu „riboto naudojimo“. Grifavimas turi labai aiškią procedūrą – yra labai aiškiai nustatytos taisyklės, kas yra grifuojama, kas atsakingas už tą grifavimą. Ir jos, taip sakant, išgrifavimas arba, kitaip tariant, konfidencialios informacijos pavertimas viešai naudojama lygiai taip pat turi tokią pačią išviešinimo procedūrą. Ir tai nebuvo padaryta“, – antradienį Delfi TV teigė šalies vadovas.

„Mes gi posėdyje – ir tai buvo ne kartą kalbėta – pakartodavome, kad tai yra neatskleistina informacija, kad ją reikia naudoti tik tarnybiniais tikslais. Bet į tai nebuvo atsižvelgta. Ir buvo pasakyta tai, kas buvo pasakyta“, – apgailestavo jis.

Prezidentas pabrėžė, kad tokios jautrios informacijos išviešinimas gali turėti tam tikrų pasekmių galimiems ginkluotės įsigijimo sandoriams.

„Atrodo, kad nesuvokiama, kad kartais tokios informacijos gavimas yra susijęs, pavyzdžiui, su labai dideliais pinigais arba investicijomis, kurias daro kitos valstybės tam, kad surinktų, sukauptų tokią informaciją. O mes patys ateiname ir padedame ant lėkštutės“, – kalbėjo G. Nausėda.

„Jeigu tai neturėtų pasekmių būsimiems sandoriams ar būsimoms investicijoms – sakyčiau, galbūt ir ne pati didžiausia pasaulio problema. Bet tai gali turėti (pasekmių – ELTA), nes tai atskleidžia mūsų galimus sumanymus – net jeigu jie nėra galutiniai“, – akcentavo jis.

Daukanto aikštės rūmų lyderis pridūrė, kad norėtų sulaukti ir teisėsaugos institucijų įvertinimo. Kaip pranešta anksčiau, dėl A. Anušausko galimai paviešintos slaptos informacijos į Generalinę prokuratūrą kreipėsi Seimo opozicijos atstovė Agnė Širinskienė.

„Norėčiau sulaukti teisinio šio veiksmo vertinimo. Kol kas nežinau Generalinės prokuratūros reakcijos, nes, kiek žinau, yra kreiptasi į ją. Vienaip ar kitaip tą savo verdiktą ji turėtų pasakyti taip pat“, – teigė prezidentas.

Ragina ministrą padaryti išvadas

Tuo metu klausiamas, ar po pastarųjų ministro pasisakymų, jis vis dar pasitiki krašto apsaugos ministru, G. Nausėda pažymėjo, kad A. Anušausko veiklą ir laikyseną iš esmės vertina teigiamai. Tačiau, akcentavo prezidentas, kartais ministrui koją pakiša tam tikros būdo savybės.

„Kai kurios, sakyčiau, tokios būdo savybės, susijusios su pernelyg uoliu informacijos patiekimu viešumai – tame tarpe, ir jautrios informacijos – sukelia problemų. Ir, deja, ne pirmą kartą“, – nurodė G. Nausėda, primindamas A. Anušausko vizitą Ukrainoje, kai politikas realiu metu viešino nuotraukas iš Aukščiausiosios Rados.

„Iš to reikėtų daryti išvadas ir, galima būtų manyti, kad blaiviai mąstantis žmogus tas išvadas padarys kaip galima greičiau. Norėtųsi, kad ir ministras Anušauskas kritiškai įvertintų tai, ką jis padarė. Ir kaip aš sakiau ne kartą – padaryti išvadas“, – pakartojo prezidentas.

Tačiau, kokios išvados turėtų būti padarytos, G. Nausėda neįvardijo ir ragino to paklausti paties ministro.

„Aš galvoju, kad jau nuo šios dienos ministras turbūt turėtų įvertinti kur kas giliau, kas galima, kas negalima“, – svarstė prezidentas.

Tačiau apie tiesioginę ministro atsakomybę šalies vadovas kalbėjo mįslingai ir teigė, kad šioje situacijoje A. Anušauskas gali pasimokyti iš padarytų klaidų.

„Viską, kas nutinka su ministrais, mes iš karto paverčiame pasitikėjimo arba nepasitikėjimo klausimu. Iš tikrųjų, gyvenimas yra daug sudėtingesnis ir įdomesnis, kad viskas būtų šitaip plokščiai pateikta“, – dėstė politikas.

„Tam ir gyvename, kad mokintumėmės iš klaidų. Kai kurie geba mokintis, kiti – gal sudėtingiau jiems tai padaryti. Tikiuosi, kad turime pirmąjį atvejį“, – vylėsi šalies vadovas.

ELTA primena, kad praėjusį pirmadienį po Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas užsiminė, jog artimiausiu metu bus pasirašytas ketinimų protokolas su Vokietijos gamintojais dėl tankų įsigijimo.

Dėl viešų pareiškimų ministras sulaukė aštrios kritikos. Keliami klausimai dėl tokių sprendimų skaidrumo, dvišalių santykių su JAV bei Vokietija, Lietuvos derybinės galios potencialo. VGT vadovaujantis prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžė, kad krašto apsaugos ministras paskelbė riboto naudojimo informaciją, kurios sutarta neviešinti.

Savo ruožtu Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė dėl krašto apsaugos ministro viešai aptartų detalių kreipėsi į prokuratūrą.

Nors Krašto apsaugos ministerija (KAM) tvirtina, kad A. Anušausko paviešinta informacija apie vokiškų tankų pirkimą nebuvo slapta, du gerai su situacija susipažinę šaltiniai Eltai nurodė, kad karinis patarimas, pristatytas VGT nariams ir kurio detales vėliau viešai paskelbė A. Anušauskas, išties yra riboto naudojimo informacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.