Rugpjūčio 4 d. – paskutinė diena pateikti pareiškinius dokumentus dalyvauti Kupiškio rajono savivaldybės mero rinkimuose

Šią savaitę, rugpjūčio 4 d. 17 val., baigiasi pareiškinių dokumentų priėmimas dalyvauti šių metų spalio 8 d. vyksiančiuose pirmalaikiuose Kupiškio rajono savivaldybės mero rinkimuose, primena Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Rinkimai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rinkimai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 2, 2023, 2:36 PM

Šią dieną, iki rinkimų dienos likus 65 dienoms, pareiškinius dokumentus savivaldybės rinkimų komisijai gali pateikti tik penki kandidatai, kurie yra keliami politinės kampanijos dalyviais užsiregistravusių politinių partijų. Vadovauti Kupiškio rajonui sieks Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatas Algirdas Raslanas, Tėvynės sąjungos– Lietuvos krikščionių demokratų partijai atstovaujantis Vytautas Mockus, taip pat Liberalų sąjūdžio, Lietuvos regionų partijos, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatai.

Kandidatų pareiškinių dokumentų priėmimo procedūra prasidėjo liepos 17 d.

Galutinis registruotų kandidatų sąrašas Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) interneto svetainėje bus skelbiamas iki rinkimų likus ne mažiau kaip 30 dienų – ne vėliau kaip ši metų rugsėjo 8 d.

Pirmalaikiuose Kupiškio rajono savivaldybės mero rinkimuose balsuoti turės teisę tik nuolatiniai šios savivaldybės gyventojai, t. y. gyventojai, savo gyvenamąją vietą deklaravę Kupiškio rajono savivaldybėje likus ne mažiau kaip 60 dienų iki rinkimų.

Šių metų rugpjūčio 9 d. yra ta diena, kai iki rinkimų dienos (spalio 8 d.) bus likę 60 dienų. Anot VRK, tai reiškia, kad gyventojai, nusprendę keisti savo gyvenamąją vietą iš kitos savivaldybės į Kupiškio rajono savivaldybę, turės teisę balsuoti Kupiškio rajono savivaldybės mero rinkimuose tik tuo atveju, jei savo gyvenamąją vietą šioje savivaldybėje deklaruos iki rugpjūčio 9 dienos.

Rinkėjų sąrašus VRK sudaro remdamasi elektroniniais Lietuvos gyventojų registro duomenimis. Jei rinkėjas pakeičia deklaruotą gyvenamąją vietą, VRK automatiškai apie tai duomenis gauna iš Lietuvos gyventojų registro, todėl rinkėjams papildomai duomenų atnaujinti nereikia.

Gyventojai, kurie persikels iš kitos savivaldybės į Kupiškio rajono savivaldybę po 2023 m. rugpjūčio 9 d., pirmalaikiuose Kupiškio rajono savivaldybės mero rinkimuose balsuoti negalės.

Seimo sprendimu, spalio 8 d. bus surengti pirmalaikiai Kupiškio rajono savivaldybės mero rinkimai. Jie bus surengti po to, kai birželio 14 d. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) atmetė buvusio Kupiškio rajono mero Dainiaus Bardausko skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo panaikinti jo mandatą. VRK panaikino jo mandatą po to, kai Apeliacinis teismas gegužę pripažino šį politiką kaltu dėl korupcijos ir uždraudė 4 metus dirbti vadovaujamą darbą valstybiniame sektoriuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.