Lietuvos naujienų portalams Visuomenės informavimo etikos komisijoje atstovaus G. Sarafinas

Interneto žiniasklaidos asociacija (IŽA) atstovauti šalies naujienų portalams Visuomenės informavimo etikos komisijoje (VIEK) paskyrė žurnalistą Gintarą Sarafiną.

Gintaras Sarafinas.<br>T.Bauro nuotr.
Gintaras Sarafinas.<br>T.Bauro nuotr.
Gintaras Sarafinas.<br>T.Bauro nuotr.
Gintaras Sarafinas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 4, 2023, 10:03 AM

IŽA pirmininkės Linos Bušinskaitės teigimu, asociacijos nariai dėl G. Sarafino, kuris ir prieš tai buvo deleguotas į VIEK, nusprendė vienbalsiai.

„Po ilgų diskusijų Seime, kurios užtruko daugiau kaip dvejus metus, pavyko priimti žiniasklaidos bendruomenę tenkinantį žiniasklaidos savireguliacijos modelį, dėl kurio būta nemažai diskusijų. Profesionalų delegavimas į šią komisiją yra paskutinis žingsnis, kuris būtinas, kad ji kuo greičiau startuotų“, – sakė L. Bušinskaitė.

Kaip nurodoma asociacijos pranešime žiniasklaidai, ši komisija yra svarbiausias žiniasklaidos savireguliacijos institutas, nagrinėjantis skundus ir priimantis sprendimus dėl šalies žurnalistų etikos.

Pasak G. Sarafino, pastaraisiais metais viešojoje erdvėje daugėja radikalumo, vis aštriau mintis reiškia tiek žurnalistai, tiek jų pašnekovai, dažnokai balansuojama ant žurnalistų etikos pažeidimo ribos, todėl VIEK įgauna vis daugiau reikšmės.

„Ši savireguliacijos institucija atlieka dar ir švietėjišką misiją: ji ne tik priima sprendimus dėl etikos pažeidimų, bet ir reguliariai skelbia laiškus redakcijoms, kreipimusis į žurnalistus ir primena žurnalisto misiją“, – teigė G. Sarafinas.

Pagal naująją tvarką ir šių metų pavasarį Seime priimtus Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimus, etikos komisijos nariai dirbs kadencijomis – bus skiriami trejiems metams ir gali dirbti ne ilgiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

Komisijos nariu būti gali tik aukštąjį universitetinį išsilavinimą ir bent 5 metų patirtį visuomenės informavimo srityje turintis profesionalas.

Į komisiją po vieną atstovą deleguoja skėtinės Visuomenės informavimo etikos asociacijos (VIEA) nariai, kurių šiuo metu yra 10, taip pat vieną narį paskirs LRT, tris – Medijų taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.