Rinkimų dilema: kodėl konservatorių padėtis sunki, A. Veryga jau pasiskelbė, o I. Vėgėlė laukti negali?

Šią savaitę paaiškėjo pirmasis kandidatas, dalyvausiantis kitąmet vyksiančiuose prezidento rinkimuose – tai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys, parlamentaras Aurelijus Veryga.

Gitanas Nausėda, Aurelijus Veryga, Ignas Vėgėlė.<br>Lrytas.lt koliažas
Gitanas Nausėda, Aurelijus Veryga, Ignas Vėgėlė.<br>Lrytas.lt koliažas
Aurelijus Veryga.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2023-08-04 14:25

Klaipėdos universiteto politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili „Žinių radijo“ laidoje įvertino, kodėl valstiečiai suskubo pirmieji pranešti šią žinią, kodėl vis dar laukia kiti kandidatai ir kokių pavardžių ant balsavimo biuletenių kitąmet turėtume išvysti.

Valstiečiai ir A.Veryga

Nors pasiskelbti apie kandidatavimą prezidento rinkimuose pirmajam įprastai nėra naudinga, politologė G.Burbulytė-Tsiskarishvili sveikina tokį valstiečių žingsnį.

Anot jos, nenaudinga pasiskelbti pirmajam tik tokiu atveju, jeigu kandidato šansai yra vertinami kaip labai aukšti.

„Vadinasi, šiuo atveju matome blaivų situacijos vertinimą, kurį pademonstravo LVŽS, puikiai suprasdami, kad realiai šią akimirką jie neturi tokio kandidato, kuris galėtų efektyviai pakonkuruoti su tuo, ką dabar laikome vienu rimčiausių kandidatų – dabartiniu prezidentu. Dabar tokio masto žmonių jie nelabai turi“, – įvertino ji.

Todėl valstiečių žingsnis, anot politologės – logiškas ir racionalus.

„Dabar ramiai dirba, ruošiasi, žvalgosi. Natūralu, kad tas įdirbis, kuris bus dabar atliktas prezidentinės kampanijos metu, bus tikrai panaudotas vėliau įvyksiančiuose parlamento rinkimuose“, – pabrėžė ji.

Tuo metu, jeigu galimybės kandidatui būti išrinktam yra didelės, anot politologės, naudingiausia apie savo dalyvavimą rinkimuose pasiskelbti kuo vėliau.

„Viena iš ryškiausių strategijų yra neišbarstyti savo konkurencinio pranašumo, kol nėra aiškūs konkurentai, ypač potencialiai galintys išeiti į antrąjį turą. Kuo anksčiau atskleisi savo kortas, tuo anksčiau visi minusai bus išplukdyti į viešumą – taip galima ir dalį savo potencialių rinkėjų prarasti“, – pastebėjo politologė.

I.Vėgėlės faktorius

Tuo metu advokatas Ignas Vėgėlė, nors kandidatų į prezidentus reitinguose dažniausiai laikosi antroje vietoje, savo sprendimo skelbti neskuba.

Visgi, pavyti prezidentą Gitaną Nausėdą jam, atrodytų, neįmanoma užduotis – tad ar tikrai I.Vėgėlei verta dalyvauti jau kitų metų rinkimuose? Gal verta palaukti?

„Pirma mintis, kuri ateina, kalbant apie poną I.Vėgėlę – kada, jeigu ne dabar? Jam reikia kalti geležį, kol ji yra karšta, nes dalies visuomenės pasitikėjimą jis yra susirinkęs ne šiais metais, o būtent per pandemijos piką. Ilgainiui žmonės linkę pamiršti, kas, kaip ir ką kalbėjo, kas už ką pasisakė“, – pabrėžė ji.

Be to, anot G.Burbulytės-Tsiskarishvili, I.Vėgėlei būtų naudinga pasipraktikuoti rinkimuose – tokios patirties jis dar neturi.

„Tai nėra tas žmogus, kuris ateitų su didele politine patirtimi, pergyvenęs daugybę rinkimų, žinantis, ką ir kada kalbėti. Vadinasi, jam šie rinkimai yra labai vertingi patirties įgijimo prasme.

Neatmeskime, kad visada būna netikėtumo faktorius – prisiminkime R.Pakso istoriją. Irgi iš pradžių mažai kas kalbėjo, kad jis turi šansų. O štai, puikiai paruošta rinkiminė kampanija ir – netikėtumas“, – priminė politologė.

Konservatoriai ir A.Anušauskas

Tuo metu konservatorių partijos padėtis, politologės vertinimu, prezidento rinkimų atžvilgiu yra sudėtinga.

Nors krašto apsaugos ministrą Arvydą Anušauską, pagal paskutinę „Vilmorus“ apklausą, teigiamai vertina pusė apklaustųjų, G.Burbulytė-Tsiskarishvili nemano, kad tiek pat jų norėtų jį matyti prezidento poste.

„Klausimas būna ne tai, ar norėtumėte matyti poną A.Anušauską prezidentu, skirtingai nuo apklausos, kur būna klausiama apie poną I.Vėgėlę. Žmonės atsakinėja į skirtingus klausimus“, – pabrėžė ji.

G.Burbulytė-Tsiskarishvili svarstė, kad konservatorių partijos nariai, rugpjūčio viduryje pradėsiantys vidines diskusijas dėl kandidatų, nelabai nustebins.

„Manau, kad bus tos pavardės, kurias vis išgirstame, kai kalbama apie prezidento rinkimus. Nebent jie rankovėje turi kokį koziriuką – galbūt visiškai naują žmogų, arba seną-naują žmogų, iš praeities pasiimtų. To irgi neatmetu“, – įvardijo politikos ekspertė.

Socialdemokratai ir V.Blinkevičiūtė

Galiausiai, vertindama socialdemokratų galimybes prezidento rinkimuose, G.Burbulytė-Tsiskarishvili kalbėjo, kad partijos lyderė Vilija Blinkevičiūtė, nepaisant galimo pralaimėjimo, vis tiek turėtų juose dalyvauti.

„Net ir numanant, kad žmogui nėra šansų, ypač kalbant apie antrąjį turą, surinkti pakankamą kiekį Lietuvos rinkėjų balsų, visgi, kiekviena politinė jėga ir jos lyderis, nori ar nenori, sukandęs dantis turi dalyvauti. Kitaip iškrisi iš politinės, partinės padangės.

Tai yra reklama, patirtis – ne tik tam žmogui, bet ir visai komandai, tai ir strategavimas būsimiems parlamento rinkimams“, – pabrėžė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.