Įvardijo, kiek šalies gyventojų pasirengę ginti Lietuvą ginklu: dėl rezultato – kirtis politikams

Jau kurį laiką įstrigęs Lietuvos gyventojų rengimo pilietiniam pasipriešinimui planas kelia ne tik šalies politikų, bet ir ekspertų nerimą – pabrėžiama, kad Lietuva neturi prabangos kelerius metus laukti, kol ministerijos darbuotojai surašys veiksmų planą, o tam tikri sprendimai turėtų būti priimami nedelsiant.

Kariai.<br>K. Kavolėlio/Lietuvos kariuomenės nuotr.
Kariai.<br>K. Kavolėlio/Lietuvos kariuomenės nuotr.
Aurimas Navys.<br>A.Ufarto nuotr.
Aurimas Navys.<br>A.Ufarto nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 10, 2023, 12:00 PM, atnaujinta Aug 10, 2023, 4:39 PM

Du kartus atmestas

Seimui priėmus Lietuvos Respublikos piliečių rengimo pilietiniam pasipriešinimui strategiją, Vyriausybė iki praėjusių metų rugsėjo mėnesio turėjo patvirtinti veiksmų planą, tačiau iki šiol to nepadarė – jau du kartus atmetė Krašto apsaugos ministerijos (KAM) teikiamą plano projektą, motyvuodama, kad jame per mažai strategiškumo.

Seimo narys, socialdemokratas Kęstutis Vilkauskas pastebėjo, kad šis planas apimtų ne tik piliečių dalyvavimo valstybės gynyboje ir pilietiniame pasipriešinime koncepciją, mobilizacines pratybas ar nacionalinio saugumo ir gynybos kursus įvairių sričių atstovams, bet ir pasirengimą galimai radiologinei ar branduolinei avarijai Baltarusijos atominėje elektrinėje.

Parlamentaras įsitikinęs, kad taip vėluoti su veiksmų planu Lietuva negali – anot jo, jeigu Krašto apsaugos ministerijai trūksta pajėgumų, ji gali pasikviesti ekspertus, profesionalus iš šalies, kurie galėtų padėti.

„Viskas vyksta per lėtai, o laiko turime, mano nuomone, ne tiek ir daug, nes atėjus dienai X, piliečiai neturi būti palikti chaoso valiai. Jie turi žinoti, ką daryti ar ekstremalios situacijos atveju, ar agresoriui užpuolus šalį“, – ketvirtadienį surengtos spaudos konferencijos metu kalbėjo jis.

A.Navys: reikia remtis Suomijos pavyzdžiu

Pilietinio pasipriešinimo strategijos svarbą dabartinės geopolitinės grėsmės akivaizdoje pabrėžė ir gynybos ir saugumo ekspertas, buvęs specialiųjų operacijų pajėgų karininkas Aurimas Navys.

A.Navys teigiamai įvertino Lietuvos ilgalaikius planus – divizijos kūrimą, kitus ateities planus, tačiau tuo pačiu ekspertas pabrėžė, kad Lietuva tiek laiko neturi.

„Laikas tiksi, ir bet kada gali įvykti dalykai, kurie gali sukrėsti mūsų šalį iki pamatų“, – akcentavo jis.

Būtent todėl, anot jo, politikai turi imtis priemonių, kurios įtrauktų visą valstybę į gynybą, o tam reikalingas valstybės gynybos planas – visa apimantis dokumentas, kuriame būtų išdėstyta, kaip ginasi visa valstybė, o ne tik karinės pajėgos, kokių priemonių reikia.

A.Navys pasakojo turėjęs galimybę susipažinti su KAM parengtu planu, todėl teigė suprantantis, kodėl Vyriausybė nusprendė jam nepritarti.

„Jame yra ir gerų dalykų, bet ir tokių, kurie yra surašyti tik tam, kad jie būtų surašyti. Jokiu būdu nenoriu kritikuoti tų žmonių, kurie tą planą darė, bet, man regis, viskas buvo daroma taip, kaip dažniausiai daroma – kiekvienas iš savo srities susiunčia dalis, tada vienas žmogus viską sukompiliuoja, ir turime tokį pusiau Kvazimodą, pusiau Frankenšteiną, kuris kalba nelabai aišku, apie ką“, – įvertino jis.

Vietoj to buvęs specialiųjų operacijų pajėgų karininkas siūlo šį planą padaryti kuo paprastesnį ir aiškesnį, pasinaudojant Estijos ir Suomijos jau turimais planais ir pasiimant iš jų tai, kas geriausia, pritaikant tai Lietuvai greitai.

A.Navys atkreipė dėmesį, kad, įvairių apklausų duomenimis, Lietuvoje ginklu pasirengę ginti šalį vos 14–17 proc. piliečių.

„Labai smagu žiūrėti į mokymus apie propagandą, informacines atakas, medijų raštingumą. Bet klausimas, kaip reikėtų greitai padaryti, kad piliečiai, bent jau klausiami sociologinėse apklausose, atsakytų, kad jie yra pasirengę ginti šalį ginklu. Tam reikia, atrodo, paprasto dalyko – kad pilietis mylėtų savo šalį.

Kaip jis gali ją mylėti, jeigu jis visą laiką įvairiuose kanaluose, informacinėse priemonėse mato dalykus, kurie nekelia didelio pasididžiavimo? Kalbu apie mūsų visų valstybės politikus. Ne visus, bet pati sistema yra tokia, kad ji neįkvėpia žmonių.

Pradėkime nuo to – ne diegti ir pasakoti, kokie mes šaunūs, bet iš tiesų tokiais būkime. Tai mano prašymas visiems politikams, kurie atstovauja mūsų valstybei nacionaliniu, tarptautiniu lygiu – būti lyderiais, būti pavyzdžiu, rodyti kitiems savo šalies piliečiams, kad jiems tikrai rūpi valstybė“, – prašė A.Navys.

O tada, anot jo, jau galima kalbėti apie įkvėpiančias, naujas programas mokyklose, mokytojų apmokymą.

Artimiausiu metu, eksperto manymu, būtų galima surengti motyvacijos turinčių, bet Šaulių sąjungai nepriklausančių žmonių mokymus, realius kursus, taip pat stiprinti Šaulių sąjungą. Taip pat, anot jo, galima prisikviesti medžiotojus, juos apmokyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.