Aiškėja, ką į prezidentus keltų regionuose gyvenantys TS-LKD atstovai: nuskambėjo ir netikėta pavardė

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) skyriams pirmadienį pradėjus kelti kandidatus į prezidento rinkimus, po truputį aiškėja tikrosios partijos narių simpatijos.

Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Monika Navickienė.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Monika Navickienė.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>A.Ufarto / ELTOS nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>A.Ufarto / ELTOS nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 17, 2023, 5:49 AM, atnaujinta Aug 17, 2023, 12:18 PM

Panašu, kad politologų spėjimai dėl būsimo konservatorių kandidato gali virsti realybe – daugiausiai skyrių kaip norimą kandidatę prezidento rinkimuose įvardija premjerę Ingridą Šimonytę ir, nepaisant žemo populiarumo, partijos pirmininką Gabrielių Landsbergį.

Tiesa, tarp konservatorių lūkesčių prezidento rinkimams nuskambėjo ir viena netikėta pavardė.

Biržuose – palaikymas I.Šimonytei

Jau kitą šeštadienį savo kandidatą į prezidento rinkimus siūlys TS-LKD Biržų skyriaus nariai. Skyriaus pirmininkas Dalius Barkauskas naujienų portalui lrytas.lt pasakojo, kad partiečiai oficialios diskusijos dar neturėjo, tačiau jaučiamas palaikymas I.Šimonytės kandidatūrai.

„Kiek neoficialiai diskutavome, o ir aš pats esu tos pačios nuomonės, kad stipriausia būtų I.Šimonytė. Bet šiuo atveju turėtų būti jos sprendimas. Mano asmenine nuomone, ji būtų stipresnė prezidentė nei dabar esantis poste“, – svarstė D.Barkauskas.

Netrukus po Seimo rinkimų konservatoriai rinks ir naująjį partijos pirmininką, o dabartinis TS-LKD lyderis G.Landsbergis pranešė nebekandidatuosiantis į šį postą.

Anot D.Barkausko, biržiečiai naująjį pirmininką rinksis pagal tai, kokią partijos viziją ar liniją jis pristatys.

„Man asmeniškai imponuoja A.Kubilius, bet klausimas, ar jis pats norėtų (vadovauti partijai – aut.past.). O iš jaunesnių galbūt L.Kasčiūno pavardė išlįstų“, – įvardijo Biržų skyriaus pirmininkas.

Tiesa, nors matytų vadovaujantį konservatorių partijai, prezidento poste L.Kasčiūno D.Barkauskas teigė nematantis.

„L.Kasčiūnas labai pozicionuojamas vienoje srityje – būtent nacionalinio saugumo klausimais. O prezidentas turėtų apimti daugiau sričių. Krašto apsaugos ministro pozicijoje jį matyčiau, bet prezidento poste… Sunku pasakyti“, – įvertino jis.

Visagine – simpatijos G.Landsbergiui

Visagino konservatoriai taip pat norėtų, kad dėl prezidento posto dar kartą pakovotų premjerė I.Šimonytė. Tiesa, nemažai simpatijų tarp Visagino skyriaus narių turi ir partijos pirmininkas G.Landsbergis.

„Mes, aišku, norėtume matyti I.Šimonytę, bet skyriuje yra ir tokių – tarp jų ir aš – kurie matytume G.Landsbergį. Tik, niekam ne paslaptis, kad I.Šimonytė daugiau šansų turi, o šiaip tai savo skyriui siūlyčiau G.Landsbergį“, – portalui lrytas.lt pasakojo Visagino skyriaus pirmininkė Laima Stanienė.

TS-LKD visaginiečių pirmininkė G.Landsbergį norėtų matyti ir toliau vadovaujantį partijai.

„Asmeniškai būčiau už G.Landsbergį. Pažiūrėkite, kai pas socialdemokratus buvo G.Paluckas, jis suskaldė partiją. O mūsų partijoje yra įvairių nuomonių, bet G.Landsbergis bet kokiu atveju visada sugeba partiją išlaikyti vieningą. Man tas bruožas labai patinka, todėl aš būčiau už jį“, – nurodė L.Stanienė.

Tačiau, kadangi G.Landsbergis kandidatuoti partijos pirmininko rinkimuose daugiau neketina, L.Stanienė kaip naująsias partijos vedles mato socialinės apsaugos ir darbo ministrę Moniką Navickienę, premjerę I.Šimonytę, konservatorių frakcijos Seime seniūnę Radvilę Morkūnaitę-Mikulėnienę.

TS-LKD Visagino skyrius dėl kandidato prezidento rinkimuose apsispręs rugpjūčio 31 dieną.

Rokiškio skyrius palaikytų krikdemą

Tuo metu konservatorių Rokiškio skyriaus nariai galvoja, kad socialinės apsaugos ir darbo ministrė M.Navickienė galėtų sėkmingai pasirodyti prezidento rinkimuose.

„Sunku spėti, bet mūsų skyrius yra daugiau krikdemiškos krypties, todėl gali būti pasiūlytas kas nors iš krikdemų, ir gali būti pasiūlytas kandidatas iš dabartinėje Vyriausybėje dirbančių žmonių.

Girdžiu, kad skyriaus nariai šioje rinkiminėje kampanijoje matytų socialinės apsaugos ir darbo ministrę M.Navickienę.

Galime kelti ne vieną kandidatą, todėl manau, kad iškeltų bus daugiau. Manyčiau, kad mūsų skyrius kels partijai priklausančius žmones“, – kalbėdama su lrytas.lt spėjo Rokiškio skyriaus pirmininkė Audronė Kaupienė.

A.Kaupienė sutiko, kad minėti Krikščionių demokratų sparno atstovai galėtų būti L.Kasčiūnas ar Paulius Saudargas, tuo metu iš Vyriausybės narių, anot jos, taip pat galėtų būti keliamas krašto apsaugos ministras A.Anušauskas.

Tiesa, Rokiškio skyriaus pirmininkė buvo kiek skeptiškesnė dėl M.Navickienės, kaip galimos partijos lyderės, rolės. Pasak A.Kaupienės, Rokiškio skyriaus konservatoriai norėtų, kad partijai vadovautų žmogus, labiau bendraujantis su regionais.

„Paprastai mūsų skyriaus nariai renkasi tą žmogų, kurį mato labiau bendraujant su regionais. Mūsų skyriaus žmonėms artimesnis tas politikas, kuris ir matomas viešumoje, bet ir turintis ryšį – ir ne tik su mūsų skyriumi. Lyderis, bendraujantis su regionais, yra mūsų prioritetas“, – pabrėžė ji.

Šalčininkuose – netikėta idėja

Rugsėjo viduryje savo kandidatą prezidento rinkimuose kels ir konservatorių Šalčininkų skyrius.

Šalčininkų skyriaus pirmininkas Vidmantas Žilius portalui lrytas.lt nurodė, kad dalis skyriaus narių norėtų, jog konservatoriai būsimuose rinkimuose palaikytų dabartinio šalies vadovo Gitano Nausėdos kandidatūrą.

„Nuomonių yra įvairiausių: vieni mano, kad I.Šimonytė turėtų būti keliama, kiti – kad dabartinis prezidentas turėtų būti“, – atskleidė jis.

Anot V.Žiliaus, prieš praėjusius prezidento rinkimus Šalčininkų skyrius kėlė I.Šimonytės kandidatūrą. Būtent dabartinę premjerę, tikėtina, Šalčininkų konservatoriai palaikytų ir būsimuose partijos pirmininko rinkimuose.

„Viena iš stipresniųjų būtų premjerė“, – įsitikinęs jis.

Lazdijai palaiko partijos pirmininką

Savo ruožtu TS-LKD Lazdijų skyriaus pirmininkas Edmundas Nekraševičius taip pat patikino, kad skyriaus nariai kandidatą prezidento rinkimuose kels tik iš partijos narių.

„Skyriuje minimos tos pačios pavardės – ir G.Landsbergis, ir I.Šimonytė, ir L.Kasčiūnas, ir M.Navickienė, ir A.Anušauskas“, – vardijo jis.

Anot E.Nekraševičiaus, Lazdijų konservatoriai labiausiai dėl prezidento posto besivaržantį norėtų pamatyti partijos pirmininką G.Landsbergį.

„Manyčiau, kad I.Šimonytė vis tiek tvirčiausiai atrodo – arba G.Landsbergis, jeigu eis. Balsuotume už pirmininką, nors, aišku, jo populiarumas pagal reitingus žymiai mažesnis už I.Šimonytės“, – pastebėjo jis.

Paklaustas, kodėl keltų kandidatą, kuris turi mažiau galimybių laimėti rinkimus, E.Nekraševičius atsakė paprastai: „Todėl, kad jis mūsų partijos pirmininkas.“

Raseiniuose – kiti rūpesčiai

Tuo metu Raseinių konservatorių skyrius kol kas gyvena savo ritmu.

Raseinių skyriaus pirmininkas Andrius Bautronis nurodė, kad skyriaus partiečiai apie prezidento rinkimus negalvoja, nes ruošiasi neeiliniams Seimo nario rinkimams vienmandatėje Raseinių-Kėdainių rinkimų apygardoje rugsėjo 3-iąją.

Pirmalaikių rinkimų Raseinių-Kėdainių apygardoje prireikė, nes 2020 metais čia į Seimą išrinktas valstietis Arvydas Nekrošius šiemet laimėjo Raseinių mero rinkimus.

„Mums dar per anksti kalbėti, dar turime kitus rūpesčius – mums aktualu neeiliniai Seimo rinkimai. Mūsų skyrius dabar gyvena Seimo rinkimais, o ne prezidento“, – pasakojo buvęs Raseinių meras A.Bautronis, kandidatuojantis į atsilaisvinusią Seimo nario kėdę.

Tiesa, politikas neatmeta, kad į prezidento rinkimus Raseinių skyrius galėtų kelti kandidatą iš šalies – ne tik partijos narį.

„Tai priklauso nuo pačių personalijų – galbūt ne partijos narys atrodys tikrai mažiau vertas negu partijos narys, o gal partijos narys atrodys mažiau vertas negu ne partijos narys. Tai labai subjektyvu“, – pažymėjo jis.

Konservatorių partijos skyrių susirinkimai nuo rugpjūčio 14 dienos iki rugsėjo 24 dienos siūlys kandidatūras, kurias TS-LKD galėtų remti prezidento rinkimuose. Teisę siūlyti kandidatus turės ir TS-LKD partijos prezidiumas.

Lapkričio 11–12 dienomis vyks pirminiai rinkimai – daugiausiai balsų sulaukęs kandidatas pelnys partijos palaikymą per gegužę vyksiančius rinkimus. Partija rems tik vieną kandidatą.

Kandidatais rinkimuose galės būti TS-LKD nariai, taip pat – ir partijai nepriklausantys asmenys. Pabrėžiama, kad partijos atviruose pirminiuose rinkimuose galės dalyvauti tie asmenys, kurie atitinka reikiamas įstatymų nuostatas ir yra nepriekaištingos reputacijos.

TS-LKD lyderis G.Landsbergis neatmeta, kad skyriai gali kelti ir jo kandidatūrą, tačiau, ar sutiktų varžytis šalies vadovo rinkimuose, neatskleidžia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.