Lietuva nesuteikė prieglobsčio baltarusių aktyvistei O. Karač

Lietuva atmetė Baltarusijos pilietės, žmogaus teisių aktyvistės ir tarptautinio pilietinių iniciatyvų centro „Mūsų namai“ vadovės Olgos Karač prašymą suteikti politinį prieglobstį.

 O. Karač.<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 O. Karač.<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
Migracijos departamentas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Migracijos departamentas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 O. Karač.<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 O. Karač.<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
Migracijos departamentas.<br>VRM (ELTA) nuotr.
Migracijos departamentas.<br>VRM (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-08-18 15:36, atnaujinta 2023-08-18 15:37

Tokia žinia moteris su žurnalistais pasidalijo po penktadienį vykusios spaudos konferencijos dėl baltarusių pabėgėlių situacijos Lietuvoje.

„Mano politinio prieglobsčio prašymas buvo atmestas ir buvau pripažinta kaip grėsmė nacionaliniam saugumui“, – pažymėjo O. Karač.

„Manau, kad tai absurdas. Mano nuomone, tai Valstybės saugumo departamento atsakymas į mano veiklą dėl pabėgėlių iš Baltarusijos apsaugos. Esu gana stipriai įsitikinusi, kad nekeliu grėsmės Lietuvai. Kai kurios sprendimo išvados buvo labai kvailos – pavyzdžiui, nurodyta, jog tai, kad Vladimiras Žirinovskis man davė interviu, dėl to tampu grėsme nacionaliniam Lietuvos saugumui“, – teigė moteris.

Nuo 2014 m. sausio leidimą gyventi Lietuvoje turinti moteris pernai nusprendė prašyti politinio prieglobsčio, kai pajuto, kad Baltarusijos režimas mėgina pasikėsinti į jos gyvybę.

„Nusprendžiau prašyti politinio prieglobsčio dėl Manto Danieliaus bylos, kai buvau Lietuvos prieglobstyje ir patyriau atakas iš Baltarusijos. Pernai ir supratau, kad situacija per daug pavojinga. Baltarusijoje KGB mane pripažino teroriste. Esu pavojuje, kad į mane gali būti pasikėsinta“, – sakė O. Karač.

„Taip pat, mano organizacija buvo pripažinta ekstremistine, nes kritikavo Kremlių ir Rusijos federaciją. Taip pat turiu daug viešų grasinimų iš Baltarusijos režimo, kad mane nužudys ir net pagrindinis propagandinis laikraštis „Sovetskaja Belarusija“ publikavo straipsnį, kad esu ypatingas taikinys“, – teigė moteris.

Anot O. Karač, vietoje politinio prieglobsčio, dabar jai siūloma pratęsti leidimą laikinai gyventi šalyje. Vis dėlto, pasak žmogaus teisių gynėjos, to nepakanka, kad ji jaustųsi saugi tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

„Baltarusijos režimas gali kreiptis į Interpolą, nes Baltarusijoje esu pripažinta teroriste. Tai reiškia, kad mane gali sulaikyti bet kurioje Europos Sąjungos šalyje iki kelių mėnesių. Jei turėčiau politinį prieglobstį, būčiau saugoma tarptautiniu lygiu ir neleisčiau laiko bet kur kalėjimuose“, – sakė O. Karač.

ELTA primena, kad Migracijos departamento duomenimis, nuo 2022 m. lapkričio pabaigos, kai Rusijos ir Baltarusijos piliečiams buvo įvesta prievolė užpildyti specialų klausimyną ir pareikšti požiūrį į Rusijos agresiją Ukrainoje, keliančiais grėsmę šalies saugumui pripažinti 1164 šių šalių piliečiai. Iš jų – 910 baltarusiai, 254 – rusai.

Pastaruoju metu taip pat tęsiasi diskusijos dėl ribojamųjų priemonių Rusijos ir Baltarusijos piliečiams suvienodinimo. Dabar baltarusiams taikomos tam tikros išimtys.

Vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas pranešė, kad ministerija mato poreikį suvienodinti ribojimus į šalį atvykstantiems Rusijos ir Baltarusijos piliečiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.