Pirmieji TS-LKD skyriai apsisprendė dėl kandidatų į prezidentus: nuskambėjusi pavardė sumaišytų visas prognozes

Pirmieji konservatorių skyriai jau išreiškė savo valią – įvardijo, ką norėtų remti kitų metų gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose. Nors dauguma iškeltų kandidatų – žinomi konservatorių partijos nariai, viena įvardyta pavardė visiškai sumaišytų dabartines rinkimų prognozes.

Arvydas Anušauskas ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
TS-LKD suvažiavimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
TS-LKD suvažiavimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valdas Adamkus, Dalia Grybauskaitė, Vytautas Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valdas Adamkus, Dalia Grybauskaitė, Vytautas Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dalia Grybauskaitė<br>V.Skaraičio nuotr.
Dalia Grybauskaitė<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.
Ingrida Šimonytė.<br>V.
Ingrida Šimonytė.<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Juozapaitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Juozapaitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo posėdis, Seimas, konservatoriai, Antanas Matulas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo posėdis, Seimas, konservatoriai, Antanas Matulas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Aug 18, 2023, 9:58 AM, atnaujinta Aug 18, 2023, 2:55 PM

Netikėti kandidatai

Nuo pirmadienio iki rugsėjo 24 dienos konservatorių partijos skyrių susirinkimai siūlys kandidatūras, kurias TS-LKD galėtų remti prezidento rinkimuose.

Vienas iš pirmųjų savo siūlomus kandidatus trečiadienį iškėlė vienas iš seniausiųjų – Vilniaus Naujamiesčio konservatorių skyrius, vienijantis 229 narių.

Trečiadienio vakarą, visuotinio skyriaus susirinkimo metu, konservatorių būstinėje sostinės Gedimino prospekte net dingo elektra – tiesa, ne nuo įkaitusių diskusijų, bet dėl itin karšto oro.

„Buvo labai fainas renginys – dalykinis ir motyvacinis, nes svarstėme įvairias kandidatūras, o vyšnia ant torto buvo ministro Dainiaus Kreivio pasakojimas apie savo veiklą. Kažkoks kosmosas“, – susirinkimu džiaugėsi Naujamiesčio skyriaus pirmininkas Edmundas Jakubauskas.

E.Jakubauskas naujienų portalui lrytas.lt pasakojo, kad Naujamiesčio skyrius pasiūlė net aštuonias kandidatūras į prezidento rinkimus – premjerės Ingridos Šimonytės, užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio, socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Lauryno Kasčiūno bei krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko.

„Ir buvo dvi labai įdomios kandidatūros, žmonių net klausiau, ką jie čia sugalvojo: pasiūlė buvusį kariuomenės vadą Joną Vytautą Žuką ir Dalią Grybauskaitę. Nemanau, kad ji pati žino šitą dalyką“, – juokavo jis.

Be kandidatų į prezidento rinkimus, tuo pačiu skyriai siūlo ir politikus, kurie būtų įtraukti į kitąmet taip pat vykstančių Europos Parlamento rinkimų konservatorių partijos sąrašą.

Iškelti ir kandidatai į EP

Naujamiesčio skyriaus konservatoriai į Europos Parlamentą pasiulė dabartinius europarlamentarus Andrių Kubilių ir Rasą Juknevičienę, Seimo narius Vytautą Juozapaitį ir Radvilę Morkūnaitę-Mikulėnienę.

„Išklausėme V.Juozapaičio pasakojimo apie tai, kaip ir kodėl jis kandidatavo į Kauno miesto merus. Nusprendėme padaryti tęsinį – lai toliau bando kandidatuoti“, – juokėsi E.Jakubauskas.

Jo manymu, skyriaus nariai iškėlė kiek per daug kandidatų, tačiau tuo pačiu skyriaus pirmininkas pasidžiaugė partiečių iniciatyva.

„Mes jokiu būdu už kandidatus nebalsavome, tiesiog juos pasiūlėme. Nutarėme, kad neprieštarausime vienas kitam, o tiesiog priimsime visus siūlymus.

Gal dėl to taip žmonės ir siūlė kandidatus, nes, jeigu būtume apsibrėžę, kad kelsime tik tris ar penkis, o tada balsuotume – ne. Žmonės turi pagaliau pareikšti norus“, – įsitikinęs jis.

TS-LKD turi savo skyrius visose šalies savivaldybėse ir dar apie dešimt atskirų skyrių Vilniuje ir Kaune, tačiau skyrių keliami kandidatai – labiau patariamasis balsas.

Iš tiesų konservatoriai savo kandidatą į prezidento rinkimus rinks lapkričio 11–12 dienomis vyksiančių pirminių rinkimų metu, kuomet daugiausiai balsų sulaukęs kandidatas pelnys partijos palaikymą per gegužę vyksiančius rinkimus.

„Tiek keliant į prezidentus, tiek į Europos Parlamentą tiesiog vyksta vos ne grožio konkursas – nėra taip, kad kuo daugiau iškelia, tuo stipresnės jo pozicijos. Vis tiek bus partinis reitingavimas. Tačiau vis tiek žmonės jaučiasi svariau, kai kuo daugiau žmonių juos iškelia.

Manau, kad taip yra geriau – žinomumas ir visa kita. Tačiau vėliau prasideda įvairūs žaidimai – kai kas nori dalyvauti, paskui ar iš karto, ar po kurio laiko atsisako dalyvauti, bet pavardė toliau šmėžuoja.

Čia yra tam tikrų dividendų – tai yra vidinis politinis, partinis gyvenimas, ir visose partijose, man regis, taip yra. Tai – normalus dalykas“, – įvertino E.Jakubauskas.

Pritarė daugelis

Trečiadienį rinkosi ir Pakruojo konservatorių skyriaus Taryba. Skyriaus pirmininkė Erika Kižienė naujienų portalui lrytas.lt pasakojo, kad galimi kandidatai buvo aptarti, tačiau juos tvirtins skyriaus susirinkimas rugsėjo 11 dieną.

Anot E.Kižienės, Pakruojo skyriaus Taryba svarstė apie visus partijos narius, kurie šiuo metu yra gerai matomi. Tiesa, galimais kandidatais buvo pasiūlyti ir ne partijos nariai.

„Jų irgi buvo ne vienas, bet vieną galiu įvardyti – tai buvusi prezidentė D.Grybauskaitė“, – nurodė E.Kižienė.

Kitų Tarybos aptartų nepartinių žmonių, kuriuos Pakruojo konservatoriai norėtų remti prezidento rinkimuose, E.Kižienė teigė negalinti įvardyti.

„Kadangi prezidentės siūlymui pritarė daugelis, tai galiu ją paminėti. O daugiau visi kiti buvo tik paminėti – tai nereiškia, kad juos iškels“, – paaiškino Pakruojo skyriaus pirmininkė.

Pasikartojančios pavardės

Trečiadienį sostinėje taip pat įvyko ir Vilniaus Panerių skyriaus visuotinis susirinkimas, tiesa, oficialiai skyriaus siūlomi kandidatai į prezidentus patvirtinti dar nebuvo – nebuvo reikiamo kvorumo.

Tad nors oficialus balsavimas dar laukia kitą savaitę, ir Vilniaus Panerių skyrius įvardijo, ką matytų kaunantis dėl prezidento posto bei kėdžių Europos parlamente.

„Šiai akimirkai į Europos Parlamentą matome Andrių Kubilių, Rasą Juknevičienę ir Žygimantą Pavilionį. Aišku, yra ir daugiau kandidatų, tik kitą savaitę pasitvirtinsime juos skyriaus viduje.

O į prezidentus matome Gabrielių Landsbergį, Moniką Navickienę ir Ingridą Šimonytę“, – įvardijo Vilniaus Panerių skyriaus pirmininkas Tautvydas Zagreckas.

Anot jo, niekas iš skyriaus narių nesiūlė nepartinių kandidatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.