Pareigūnų profsąjunga kreipėsi į VRM dėl VSAT Migracijos valdybos pertvarkos: įtaria procedūrinius pažeidimus

Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija (LTPF) kreipėsi į Vidaus reikalų ministeriją dėl Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Migracijos valdybos pertvarkos. Profsąjunga mano, kad pertvarkos planuojama imtis, pažeidžiant procedūras.

VSAT.<br>T.Bauro nuotr.
VSAT.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 21, 2023, 12:08 PM

„LTPF raštu kreipėsi į vidaus reikalų ministrę dėl informavimo ir konsultavimo procedūros pažeidimo VRM pradėjus VSAT struktūrinių padalinių vidinės struktūros pertvarką“, – teigiama pirmadienį LTPF išplatintame pranešime spaudai.

Anot LTPF, profsąjunga apie planus naikinti VSAT Migracijos valdybą sužinojo šių metų gegužės 31 d. VSAT valdymo komiteto posėdyje, kuriame ir buvo pristatytas Užsieniečių registracijos centro, Migracijos valdybos, Pasienio rinktinių Migracijos skyrių funkcijų peržiūrėjimas ir planuojami struktūriniai pertvarkymai.

Vėliau, birželio 2 d., LTPF kreipėsi į VSAT, prašydama pradėti konsultacijas, susijusias su struktūriniais pokyčiais tarnyboje bei detaliai aptarti šiuos ir kitus, konsultacijų metu kilusius klausimus. Prieš pradedant konsultacijas buvo paprašyta pateikti informaciją apie tai, kokie, kaip ir kada bus konkrečiai vykdomi struktūriniai pertvarkymai, kokie šių pertvarkymų tikslai, koks bus pokyčių ekonominis efektas, kokias pareigybes numatoma siūlyti pareigūnams, kurių pareigybės naikinamos.

„Ir nors LTPF atsakymą iš VSAT gavo, konsultavimo procedūra nebuvo nei pradėta, nei vykdyta, jokie dokumentai šiais klausimais jai, kaip socialiniam partneriui nebuvo pateikti.

Nepaisant, jog nevyko jokios konsultacijos su socialiniais partneriais, VRM pritarė VSAT siūlymui dėl perteklinių pareigybių perskirstymo ir/ar panaikinimo, taip pat dėl Migracijos valdybos naikinimo, motyvuodama, jog migracijos krizė pasibaigė“, – teigiama profsąjungos pranešime spaudai.

LTPF manymu, toks VRM sprendimas yra neteisėtas ir nepagrįstas, prieštaraujantis Darbo kodekso nuostatoms dėl informavimo ir konsultavimosi, prieštaraujantis 2002 m. kovo 11 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvai 2002/14/EB dėl bendros darbuotojų informavimo ir konsultavimosi su jais sistemos sukūrimo Europos bendrijoje.

ELTA primena, kad VSAT svarstoma pertvarkyti vieną iš tarnybos padalinių – Migracijos valdybą. Įvertinus poreikį stiprinti Europos Sąjungos išorės sienos saugumą, dalį Migracijos valdybos darbuotojų svarstoma perkelti į VSAT padalinius prie sienos su Baltarusija.

VSAT Migracijos valdyboje dirba 26 žmonės.

VSAT Migracijos valdyba rūpinasi neteisėtai į šalį patekusių asmenų identifikavimu, jų suradimu ir deportavimu iš Lietuvos teritorijos.

VSAT teigia, kad konsultacijos vyksta

VSAT atstovas spaudai Giedrius Mišutis Eltai teigė, kad svarstant VSAT Migracijos valdybos pertvarką, tarnyba konsultuojasi su profesinėmis sąjungomis.

„Konsultacijos su profesinių sąjungų atstovais vyksta nuolat“, – teigė G. Mišutis.

Anot jo, šių metų gegužės 31 d. dėl VSAT Migracijos valdybos reorganizacijos kalbėta tarnybos valdymo komiteto posėdyje, vėliau šia tema su profesinėmis sąjungomis diskutuota VSAT Veiklos tobulinimo darbo grupėje, rugpjūčio 16 dieną susitikime su VSAT vadu Rustamu Liubajevu.

Pasak G. Mišučio, į profesinių sąjungų kreipimusis dėl VSAT Migracijos valdybos pertvarkos buvo atsakyta ir raštu.

„Antradienį planuojamas R. Liubajevo inicijuotas susitikimas su profesinėmis sąjungomis dėl planų pertvarkyti Migracijos valdybą“, – sakė G. Mišutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.