Prezidentūra nemano, kad šiuo metu yra poreikis visiškai uždaryti sieną su Baltarusija

Prezidentūros teigimu, šiuo metu nėra poreikio visiškai uždaryti Lietuvos sieną su Baltarusija, bet, akcentuoja šalies vadovo vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys, prezidentas tam pritartų, jei kiltų tokia būtinybė.

Kęstutis Budrys.<br>ELTA / Josvydas Elinskas nuotr.
Kęstutis Budrys.<br>ELTA / Josvydas Elinskas nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 21, 2023, 9:48 AM

„Ar šiuo metu yra toks poreikis, kad sienos uždarymas mums galėtų iš esmės pagerinti situaciją saugumo prasme arba veikti kaip tam tikra poveikio priemonė Baltarusijos režimui? Nemanau, kad mes esame tokioje situacijoje, jog to dabar reikėtų“, – LRT radijui pirmadienį sakė K. Budrys.

Apie tai, kad, susiklosčius tam tikroms aplinkybėms, neatmetama galimybė uždaryti sieną su Baltarusija ir Kaliningradu, praėjusią savaitę užsiminė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Prezidento patarėjo teigimu, prieš priimant tokį sprendimą reikėtų įsitikinti, ar tikrai visiškas sienos uždarymas yra priemonė, kuri padės užkardyti grėsmes.

„Jie turėtų įsivertinti priemonių visumą, kaip jie tai galėtų padaryti, kaip greitai padaryti, kaip užtikrinti efektyvų sienos uždarymą ir tada jau teikti vieną ar kitą pasiūlymą politiniam suderintam veikimui. Jeigu tokios sąlygos bus, kai matysime, kad tai yra priemonė, padedanti užkardyti grėsmes – tai yra mūsų nacionalinio saugumo klausimas. Tad toks pritarimas bus ir net neabejoju, kad prezidentas inicijuotų tokį sprendimą“, – sakė patarėjas.

ELTA primena, kad penktadienį, nuo vidurnakčio, laikinai uždaryti Šumsko ir Tverečiaus pasienio kontrolės punktai (PKP) su Baltarusija.

Šiuo sprendimu siekiama tinkamai reaguoti į geopolitinės situacijos ir grėsmių nacionaliniam saugumui pokyčius bei užkardyti prekių kontrabandą.

Nutraukus vykimą per minėtus PKP, pasienio kontrolę atliekantys pareigūnai perkeliami į kitus PKP, o transporto srautai nukreipiami į baigiamą rekonstruoti Medininkų PKP. Medininkų PKP naudojama rentgeno kontrolės sistema, kurios Šumsko ir Tverečiaus PKP nėra.

Per Šumsko PKP vyko tik lengvasis transportas, per Tverečiaus – lengvasis transportas ir tuščios krovininės transporto priemonės.

Lenkijos pasienyje su Baltarusija veikia vienas PKP, Latvijos pasienyje – du, o Lietuvos pasienyje nuo šios dienos – keturi.

Kaip praėjusią savaitę sakė A. Bilotaitė, rugpjūčio 28 d. Varšuvoje susitiks Baltijos šalių ir Lenkijos vidaus reikalų ministrai ir aptars galimą regioninį sprendimą dėl sienos su Baltarusija uždarymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.