„Širšių lizdas dar labiau suerzintas“: stebint „Wagner“ sujudimą Baltarusijoje atsakė, kaip reaguoja Lietuva

Lėktuvo katastrofoje trečiadienį netekę savo galvos – Jevgenijaus Prigožino – karinės grupuotės „Wagner“ kovotojai pareiškė, kad yra „pasiruošę startui“ ir gali bandyti grįžti į Rusiją. Toks staigus „Wagner“ sujudimas iškėlė klausimą, ar nebekontroliuojama ir visiškai neprognozuojama nusikalstama grupuotė galėtų kelti papildomą grėsmę ir Lietuvai.

Staigus „Wagner“ sujudimas iškėlė klausimą, ar nebekontroliuojama ir visiškai neprognozuojama nusikalstama grupuotė galėtų kelti papildomą grėsmę ir Lietuvai.<br> Lrytas.lt koliažas
Staigus „Wagner“ sujudimas iškėlė klausimą, ar nebekontroliuojama ir visiškai neprognozuojama nusikalstama grupuotė galėtų kelti papildomą grėsmę ir Lietuvai.<br> Lrytas.lt koliažas
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>T.Bauro nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Jevgenijus Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Jevgenijus Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
„Wagner“ kovotojai<br>Imago/Scanpix nuotr.
„Wagner“ kovotojai<br>Imago/Scanpix nuotr.
Jevgenijus Prigožinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jevgenijus Prigožinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
„Wagner“ kovotojai<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
„Wagner“ kovotojai<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Aug 24, 2023, 1:24 PM

Pasirodžius žiniai apie tai, kad sudužo J.Prigožino lėktuvas, kuriame buvo ir pats „Wagner“ vadas, Baltarusijos pogrindžio atstovai paskelbė, kad šioje šalyje jau trečiadienio vakarą vyko dalies šios karinės grupuotės stovyklų uždarymas.

Manoma, kad samdinių transporto priemonės juda link Rusijos sienos, o Baltarusijos specialiosios tarnybos bando jiems sukliudyti išvykti.

Patys samdiniai esą kalba ir apie tai, kad J.Prigožino maištas bus pakartotas dar kartą.

Tikrina informaciją

Padėtį atidžiai stebi ir Lietuvos tarnybos, tačiau kol kas, pasak jų, Lietuvos pašonėje situacija rami.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis portalą lrytas.lt informavo, kad dėl Baltarusijoje likusių grupuotės „Wagner“ samdinių poreikio imtis papildomų saugumo priemonių Lietuvai šiuo metu nėra.

„Prie mūsų sienos kažkokių judėjimų ar neramių ženklų nėra. Netgi dabar yra toks sąlyginis ramumo laikas, lyginant su tais pačiais lenkais ar latviais, kur jau trečią parą fiksuojami rekordiniai skaičiai neteisėtų migrantų. Tokios informacijos, kad iškiltų naujų grėsmių, šiuo metu nėra.

Šitoje situacijoje, kai buvo maksimaliai sustiprinta sienos apsauga jau kelis kartus, yra sąveikos, planai, algoritmai su kitomis žinybomis, yra pagalba, tai aukštas budrumo lygis ir aukštas sienos apsaugos lygis yra visiškai atitinkantis turimą informaciją, kokios grėsmės turėtų būti“, – komentavo G.Mišutis.

Tačiau pasieniečiai ir kitos tarnybos situaciją stebi akylai.

„Žinoma, informacija stebima, analizuojama, esant reikalui tikrai būtų imtasi veiksmų. Bet kol kas sustiprinto aukšto sienos kontrolės ir stebėjimo lygio šiuo momentu tikrai užtenka“, – pažymėjo VSAT atstovas.

L.Kasčiūnas: jų mintys jau kitur

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas taip pat akcentavo, kad papildoma grėsmė Lietuvai šiuo metu nekilusi, tačiau provokacijų grėsmė taip pat nedingo.

„Manau, kad be sprendimų priėmimo centro, be aiškios veiksmų grandinės tikėtis kažkokių rimtų organizacinių sprendimų prieš NATO šalis šiandien yra mažai tikėtina. Gal netgi dar mažiau tikėtina, nei buvo iki šiol.

O pavienių grupelių, salelių bandymų kažką pasižiūrėti, pasitestuoti, nereikia jų atmesti, nes tos hibridikos ir žemesnio intensyvumo provokacijų tikimybė lieka, bet suvokime, kad tu negali daryti kažkokių operacijų, jei pats esi chaose“, – portalui lrytas.lt sakė NSGK pirmininkas.

Pasak L.Kasčiūno, be savo galvos likusi karinė grupuotė greičiausiai dabar turi galvoti apie savo tolesnę egzistenciją, o ne apie provokacijas prieš NATO valstybes.

„Manau, jų mintys dabar yra visai kitur – jie rūpinasi dėl savo ateities, dėl to, kas jiems vadovaus, kas bandys tą vadovavimą perimti. Gal prasidės vidinės grupuotės kovos dėl to vadovavimo, o galbūt V.Putinas bandys primesti savo žmogų „Wagner“ kontrolei.

Tai nemanau, kad jų mintys dabar yra apie NATO testavimą. Jų mintys dabar yra apie vidines kovas, vidinę transformaciją ir vidinius niuansus“, – pabrėžė parlamentaras.

„Yra priedangos planas, du punktai uždaryti, algoritmai aiškūs, kas kaip reaguoja, kada reaguoja, kada pasieniečiai gauna „Aro“ paramą, kada – kariuomenės paramą. Viskas yra sudėliota“, – kalbėdamas apie Lietuvos saugumo situaciją pridūrė L.Kasčiūnas.

Tiesa, politiko teigimu, tai, kas trečiadienį nutiko J.Prigožinui, iš tiesų „nieko nenustebino“.

D.Gaižauskas: širšių lizdas dar labiau suerzintas

Savo ruožtu NSGK narys, valstietis Dainius Gaižauskas tikino įvykius stebėjęs iki paryčių. Jo manymu, „Wagner“ grupuotė šiuo metu yra neprognozuojama, nors didžiausią grėsmę kelia tikrai nei Lietuvai ar kaimyninėms NATO šalims.

„Jeigu jau viešai teigiama, kad bus pradėtos keršto akcijos, tai rodo, kad širšių lizdas dar labiau suerzintas. O tai reiškia, kad jie yra visiškai neprognozuojami“, – kalbėjo D.Gaižauskas.

Anot valstiečio, J.Prigožino ir „Wagner“ klausimą bei Lietuvos saugumo aspektą ketinama apsvarstyti per artimiausią NSGK posėdį.

„Vis dėlto tai yra kriminalinė nusikalstama organizacija ir mes ją esame pripažinę teroristine. Visada lyderių nužudymas iššaukia keršto akcijas.

Esmė ta, kad, jeigu tai Rusija – o panašu, kad taip ir buvo – jų veiksmai turėtų būti nukreipti būtent į tą pusę. Galbūt V.Putinas, galbūt V.Gerasimovas, S.Šoigu ar jo šeima, gali būti viduje dar didesni neramumai.

Jie Baltarusijoje ir yra nevaldomi, tai neaišku, ką gali sugalvoti. Bet kad jie dar labiau suerzinti, tai faktas“, – pastebėjo D.Gaižauskas.

NSGK nario manymu, dabar reikia tikėtis didelio neapibrėžtumo.

„Grėsmės ne tai, kad padidėjusios, bet jos net susiaštrino. Mano galva, jeigu tai visgi V.Putino valdžia, didesnė grėsmė turėtų būti nutaikyta į Rusijos vadovybę, bet kai jie bus nesukontroliuoti, grėsmė yra visiems, nes nėra, kas juos sutelkia ir kas jiems vadovauja.

Gali skilti į daug grupelių, ir dabar iš „Wagner“ būtų galima sudaryti daug kriminalinių ginkluotų nusikalstamų grupuočių“, – pastebėjo D.Gaižauskas.

Kaip anksčiau skelbta, J.Prigožinui priklausantis privatus lėktuvas „Embraer Legacy 600“ trečiadienį sudužo Rusijos Tverės srityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.