L. Zaikauską kaltinimai vejasi ir Moldovoje: apie galimą priekabiavimą prabilo Kišiniovo aktorė

Lietuvių režisierių, buvusį Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro vadovą Liną Zaikauską, anksčiau teistą už seksualinį priekabiavimą, vėl vejasi kaltinimai. Šįkart juos išsakė vieno Moldovos teatro, kuriame pastaruoju metu L. Zaikauskas ir dirbo, aktorė, skelbia „Radio Free Europe Moldova“.

L. Zaikauskas.<br>T.Bauro nuotr.
L. Zaikauskas.<br>T.Bauro nuotr.
L. Zaikauskas.<br>T.Bauro nuotr.
L. Zaikauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 25, 2023, 1:07 PM, atnaujinta Aug 25, 2023, 1:11 PM

Teigiama, kad tai pirmasis priekabiavimo atvejis Moldovos teatro pasaulyje.

Lygių teisių kontrolierė: režisierius vėl kaltinamas tuo pačiu

Į kaltinimus L. Zaikauskui sureagavo ir lygių teisių ir galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė.

„Prieš keletą metų Lietuvoje už seksualinį priekabiavimą prie Panevėžio teatro aktorės nuteistas režisierius L. Zaikauskas šiuo metu dirba Moldovos teatruose ir... ten yra kaltinamas tuo pačiu“, – Facebook rašė ji.

Anot B. Sabatauskaitės, viskas aktorės iš Moldovos istorijoje skamba taip panašiai, kaip L. Zaikausko priekabiavimo istorijoje Lietuvoje.

„Kai aktorė buvo žeminama ir gąsdinama, kad negaus rolės, nesutikus su vadovo reikalavimais santykiauti. Tada seksualinį priekabiavimą darbe pripažino lygių galimybių kontrolierė ir taip pat teismas nuteisė už pasikėsinimą priversti lytiškai santykiauti“, – primena kontrolierė.

ELTA primena, kad buvusiam Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro direktoriui L. Zaikauskui Panevėžio apylinkės teismo Kupiškio rūmuose nuosprendis paskelbtas 2018-ųjų gegužę. Tąkart jis buvo pripažintas kaltu dėl pasikėsinimo versti lytiškai santykiauti. Jam skirtos 44 paros arešto.

L. Zaikauską tuometinė kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson iš pareigų atleido dar 2017 metų birželio pabaigoje. Jis atleistas nustačius, kad seksualiai priekabiavo prie savo pavaldinės, sistemingai painiojo viešuosius ir privačius interesus, asmeninėms reikmėms naudojo teatro išteklius. Tyrimo metu taip pat nustatyta daugybė teatro veiklos organizavimo spragų bei administravimo klaidų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.