Arūnas Karaliūnas. Pasiruoškite netikėtumams – Kaune prasideda intriguojantis teismo procesas

Jau rugpjūčio 28-ąją Kauno apygardos teismas imsis bylos, kurią nagrinėjant gali būti atskleista intriguojančių detalių, – už kyšininkavimą teisiamas buvęs Kauno savivaldybės administracijos direktorius bei artimas Kauno mero V.Matijošaičio bendražygis V.Šiliauskas. 

 Beveik nėra abejonių, kad V.Šiliauskas gali atskleisti pikantiškų darbo savivaldybėje detalių ir teismo proceso metu. <br> M.Patašiaus nuotr.
 Beveik nėra abejonių, kad V.Šiliauskas gali atskleisti pikantiškų darbo savivaldybėje detalių ir teismo proceso metu. <br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 27, 2023, 7:00 AM

Kaunietis buvo sulaikytas 2022-ųjų pavasarį ir apkaltintas didžiausio žinomo visų laikų kyšio Lietuvoje paėmimu – 140 tūkst. eurų. Iš viso V.Šiliausko namuose kratų metu rasta apie 250 tūkst. eurų grynaisiais pinigais.

Tyrėjų duomenimis, kyšį aukštas pareigas užimančiam tarnautojui įteikė svarbiausius savivaldybės konkursus laiminčios bendrovės „Autokausta“ vadovas J.Kriaučiūnas. Pastarasis namuose laikė net 400 tūkst. eurų grynaisiais. 

Kauniečiai leipo juokais sužinoję, kad didžiąją dalį pinigų V.Šiliauskas slėptuvėse laikė sudėjęs į stiklainius. Net patyrusiems sekliams prireikė nemažai laiko juos iškrapštyti iš namo ertmių. 

Pareigūnai buvo rimtai išsigandę, kad V.Šiliauskas buvo sumanęs sprukti iš Lietuvos, mat jau kitą dieną po sulaikymo ketino su šeima skristi į Tenerifę (Ispanija) ir turėjo skrydžio bilietus tik į vieną pusę. Dėl šios aplinkybės jam nemažai laiko teko praleisti areštinėje.

V.Šiliauskas – ne pirmas ir turbūt ne paskutinis aukštas pareigas einantis tarnautojas, apkaltintas kyšininkavimu, tačiau įdomiausi įvykiai prasidėjo vėliau. 

Iškart po teisėsaugos operacijos Kauno meras V.Matijošaitis pareiškė, kad su V.Šiliausku bandoma susidoroti ir užsakovai esą žinomi. Netrukus meras jau pakeitė poziciją ir prisipažino, kad jam gėda dėl bendražygio poelgio. 

Jis skubiai buvo pašalintas iš visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“ gretų ir administracijos direktoriaus posto. 

Tuo tarpu kyšio perdavimu įtariamas „Autokaustos“ vadovas J.Kriaučiūnas prasitarė, neva pinigų buvo reikalaujama „už nieką“. Kartą viešame renginyje pasirodęs verslininkas pridūrė, kad perdavė gerokai mažesnę sumą negu 140 tūkst. eurų. 

Praėjus daugiau kaip metams po tyrimo pradžios atskriejo svarbi naujiena – prokuratūra panaikino įtarimus J.Kriaučiūnui. Nors sprendimo motyvai nebuvo nurodyti, galima spėti, kad J.Kriaučiūnas atskleidė tyrimui labai reikšmingos informacijos. Tai įprasta ir teisėta praktika. 

Beveik tuo pačiu metu prasprūdo dar įdomesnių žinių iš baudžiamosios bylos tomų. Jeigu jomis tikėsime, V.Šiliauskas tyrėjams paliudijo, neva V.Matijošaitis, jo sūnus, tarybos narys Š.Matijošaitis ir kai kurie kiti asmenys veikė kaip nusikalstama organizuota grupė, o jis buvęs šios grupės narys.

Pasak įtariamojo, kai kuriems žemės sklypams ir pastatams Kaune specialiai buvo sudarytos nepalankios sąlygos, kad jų vertė sumažėtų, nes juos ketino nusipirkti mero sūnus arba jo verslo partneriai.

V.Šiliauskas teisėsaugai taip pat atskleidė, kad V.Matijošaitis nurodė pavaldiniams neišduoti leidimo „Britanikos“ viešbučio rekonstrukcijai, nes tai kenktų jo šeimos verslo interesams.

Žinoma, tyrėjams įkliuvusio tarnautojo pasakojimus galima vertinti kaip bandymą kažkam suversti kaltę ir išsisukti nuo atsakomybės. Visai kitaip jie būtų suskambėję, jeigu V.Šiliauskas tokias aplinkybes būtų atskleidęs dar tuomet, kai tvirtai sėdėjo administracijos direktoriaus kabinete. 

Dabar juo patikėti bus gerokai sunkiau, nors V.Šiliauskas pasakė tai, ką kauniečiai dažnai aptarinėja socialiniuose tinkluose ar susėdę prie alaus bokalo. 

Beveik nėra abejonių, kad V.Šiliauskas gali atskleisti pikantiškų darbo savivaldybėje detalių ir teismo proceso metu. 

Tylus, ramus ir net šiek tiek baugštus žmogus – toks įspūdis gali susidaryti apie V.Šiliauską, kuris vengė viešumos ir skambių pareiškimų, nesiveržė į garsenybių vakarėlius, o geriausiai jautėsi pasislėpęs už kitų miesto valdžios atstovų pečių. 

Bylos detalės atskleidė, kad toks įspūdis gali būti visiškai klaidingas. Į kampą įspraustas V.Šiliauskas įgavo drąsos, todėl jau niekas nenustebtų teisme išgirdęs ir daugiau sensacingų pareiškimų. Aišku, jų pagrįstumu galima suabejoti. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.