A. Bilotaitė: sutarta, kokiais atvejais būtų priimti sprendimai dėl sienos su Baltarusija uždarymo

Varšuvoje viešinti ministrė Agnė Bilotaitė teigia, kad Baltijos šalių ir Lenkijos vidaus reikalų ministrai sutarė, jog sprendimas visiškai uždaryti sieną su Baltarusija būtų priimtas ginkluoto incidento pasienyje atveju arba įvykus organizuotam masiniam neteisėtų migrantų prasiveržimui.

Lietuvos pasienis.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Lietuvos pasienis.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Lietuvos pasienis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos pasienis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos pasienis.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos pasienis.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos pasienis.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos pasienis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 28, 2023, 1:54 PM, atnaujinta Aug 28, 2023, 2:07 PM

„Sutarėme dėl konkrečių kriterijų, kada mes priimtume sprendimą uždaryti sieną. Ir šitie kriterijai yra du. Pirmiausiai, yra ginkluotas incidentas arba incidentai prie vienos iš valstybių sienos. Tas incidentas turėtų būti toks, kad keltų rimtas grėsmes mūsų valstybių nacionaliniam saugumui“, – žurnalistams kalbėjo Varšuvoje apsilankiusi ministrė Agnė Bilotaitė.

„Antrasis kriterijus yra organizuotas masinis neteisėtų migrantų prasiveržimas per vienos iš valstybių sieną“, – pridūrė ji.

Taip pat, pasak jos, buvo sutarta dėl bendradarbiavimo Lietuvos, Lenkijos ir Latvijos tarnybų lygmenyje.

„Sutarėme, kad esant vienam iš šitų kriterijų įvyksta operatyvus informacijos apsikeitimas, pirmiausiai, mūsų tarnybų lygmenyje ir tada yra priimamas sprendimas jau tarp valstybiniu tai yra, tarpvyriausybiniu lygmeniu“, – patikino A. Bilotaitė.

„Valstybės narės šiandienos susitikime sutarė dėl vieningo atsako, kad jei kažkuriai valstybei iškyla grėsmė jos interesams, esame pasiruošę vieningai veikti, ateiti į pagalbą ir priimti ryžtingus sprendimus, tarp jų – ir sienos uždarymą ir rimto atsako davimą Baltarusijos režimui“, – pažymėjo ministrė.

A. Bilotaitė akcentuoja, kad svarstant šiuos galimą sienos uždarymo scenarijų buvo aptartos ir galimos humanitarinės išimtys.

„Sutarėme, kad turėtų būti sudėliotos tam tikros išimtys, pirmiausiai, susijusios su humanitariniu koridoriumi ir tas mechanizmas turėtų būti vienodas visose valstybėse. Ir sutarėme jį detaliau sudėlioti jau techniniame lygmenyje“, – sakė A. Bilotaitė.

„Nes suprantame, kad tos išimtys taip pat turėtų būti, jeigu būtų tos išimtys taip pat turėtų būti, jeigu būtų toks sprendimas priimtas visiškai uždaryti sieną su Baltarusija“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad Lietuva jau ėmėsi priemonių saugumui sustiprinti. Uždaryti du pasienio su Baltarusija kontrolės punktai, atnaujintas Valstybės sienos apsaugos priedangos planas, pagal kurį penktadienį prasidės kariuomenės ir pasieniečių pratybos, taip pat sustiprinta šalyje esančių Baltarusijos piliečių patikra dėl grėsmių nacionaliniam saugumui.

Šiuo metu pasienyje su Baltarusija budi ne tik pasieniečiai – be kariuomenės pasitelkti ir policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai, Viešojo saugumo tarnybos specialiųjų pajėgų padaliniai.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) artimiausiu metu siūlys svarstyti dėl dar dviejų pasienio su Baltarusija punktų uždarymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.