A. Skaisgirytė: Lietuvos pajėgumai pasienyje su Baltarusija turi būti toliau stiprinami

Prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė sako, kad Lietuvos pajėgumai pasienyje su Baltarusija turi būti toliau stiprinami. Todėl, pažymi ji, Vidaus reikalų ministerijos (VRM) rengiamas siūlymas uždaryti dar 2 pasienio punktus yra žinios, kad regionas, esant reikalui, yra pasirengęs užsidaryti nuo agresorių kaimynų, pasiuntimas.

Pasienis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pasienis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pasienis.<br>T.Bauro nuotr.
Pasienis.<br>T.Bauro nuotr.
Pasienis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pasienis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pasienis.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Pasienis.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Pasienis.<br>T.Bauro nuotr.
Pasienis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 29, 2023, 9:42 AM

„Išorinę ES ir NATO sieną reikia ginti ir gerai, kad tie būdai numatomi iš anksto. (…) Labai svarbu siųsti žinią, kad, esant rimtam signalui, visas regionas gali uždaryti savo sieną“, – „Žinių radijui“ antradienį kalbėjo A. Skaisgirytė.

Ji pažymi, kad tokie sprendimai taip pat yra reikalingi tam, kad būtų stiprinami kiti šalies pajėgumai pasienyje. Tai, pasak A. Skaisgirytės, buvo akcentuojama ir pastarajame Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdyje.

„Kai paskutinį kartą VGT buvo aptarinėjamas sienos klausimas, buvo labai aiškiai konstatuota, kad siena turi būti toliau stiprinama ir kad toliau turi būti stiprinami žvalgybiniai pajėgumai palei sieną. Visa tai išlieka darbotvarkėje“, – akcentuoja prezidento patarėja.

„Labai gerai, kad buvo pastatytas fizinis barjeras, labai gerai, kad buvo apsirūpinta infrastruktūra. Ar tai pakankama? Klausimas išlieka, nes siena su Baltarusija yra labai ilga, kirsti ją yra sudėtinga, nes ji eina per mišką, pelkes. Su Kaliningradu – siena yra natūrali gamtinė sąlyga – upė, ten atlikti stebėjimo darbus taip pat sudėtinga. Visa tai sako, kad mūsų turimi pajėgumai pasienyje turi būti sustiprinti“, – teigia A. Skaisgirytė.

Visgi, pasak jos, tiek Baltarusijos, tiek Kaliningrado pasienyje, būtina palikti galimybę kirsti sieną humanitariniais pagrindais. Tačiau, pažymi A. Skaisgirytė, nelegalių sienos kirtimo atvejų turi nebelikti.

„Vyro, pabėgusio į Rusiją su vaikučiu atvejai yra netoleruotini, juos reikia užkardyti. Kad liktų apskritai kažkoks praėjimas, kad galėtų būti naudojamas humanitarinės pagalbos atvejais, tai turėtų likti“, – sako prezidento patarėja.

Tuo metu kalbėdama apie valstybės rekomendacijas Lietuvos piliečiams susilaikyti nuo kelionių į Baltarusiją, ji akcentuoja, kad prezidentas tiki gyventojų sąmoningumu ir tinkamu situacijos vertinimu.

„Prezidentas tiki, kad Lietuvos piliečiai sąmoningi ir atsparūs iš autoritarinio režimo kylančioms grėsmėms. (…) Reikia sąmoningai suprasti, kad vykstant į Baltarusiją ar Rusiją yra tam tikros rizikos, todėl geriau be reikalo nevažiuoti“, – pabrėžia A. Skaisgirytė.

ELTA primena, kad Lietuva jau ėmėsi priemonių saugumui sustiprinti. Prieš kelias savaites uždaryti Šumsko ir Tverečiaus pasienio su Baltarusija kontrolės punktai, atnaujintas Valstybės sienos apsaugos priedangos planas, pagal kurį praėjusią savaitę vyko kariuomenės ir pasieniečių pratybos, taip pat sustiprinta šalyje esančių Baltarusijos piliečių patikra dėl grėsmių nacionaliniam saugumui.

Šiuo metu pasienyje su Baltarusija budi ne tik pasieniečiai – be kariuomenės pasitelkti ir policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai, Viešojo saugumo tarnybos specialiųjų pajėgų padaliniai.

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad artimiausiu metu bus svarstoma ir dėl Lavoriškių ir Raigardo pasienio kontrolės punktų uždarymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.